Wat is zelfinzicht en waarom is het zo belangrijk? (+5 manieren om zelfinzicht te ontwikkelen)

Zelfinzicht is de basis voor persoonlijke ontwikkeling. Het gaat over het kennen van je eigen gebruiksaanwijzing. Je ontdekt als het ware jezelf en met dat inzicht ben je in staat beter leiding te geven aan je leven. Een must voor iedereen die zich als professional verder wil ontwikkelen!

In dit artikel bespreek ik wat zelfinzicht is, waarom het zo belangrijk is en hoe je er zelf mee aan de slag kan om het te ontwikkelen.

Knowing yourself is the beginning of all wisdom” | Aristoteles

Inhoud van dit artikel

Wat is zelfinzicht?

Zelfinzicht is inzicht krijgen in jouw eigen unieke gebruiksaanwijzing. Weten wat je kwaliteiten en valkuilen zijn, wat je drijft en waar je energie van krijgt. Dat hoeven overigens niet dezelfde dingen te zijn die bijvoorbeeld je ouders of leerkrachten benoemden. Ook hoeven het niet de kwaliteiten, valkuilen en drijfveren te zijn van pakweg 15 jaar geleden. Je ontwikkelt je namelijk een leven lang waardoor je zelfinzicht ook met je meegroeit. Zelfinzicht gaat daarnaast ook over het kennen van het effect van jouw gedrag op anderen.

Als je beschikt over zelfkennis dan weet je o.a.:

 • wat je kwaliteiten en valkuilen zijn
 • wat jouw blinde vlekken en mogelijke beperkingen zijn
 • wat je groeipotentieel is
 • wat jou energie geeft en wat energie kost
 • wat je ontwikkelingspunten zijn
 • wat voor een teamplayer jij bent
 • hoe je het liefst communiceert
 • wat je belangrijk vindt en waarom je doet wat je doet
 • wat voor jou belangrijke normen, waarden en overtuigingen zijn
 • wat je helpende en niet-helpende gedragspatronen zijn
 • hoe je omgaat met emoties en stress

 

Waarom is zelfinzicht ontwikkelen zo belangrijk?

Door gebrekkige zelfkennis komen we soms nog wel eens in de problemen. Zo starten mensen met een baan die helemaal niet bij hun past, trouwen ze met de verkeerde persoon of laten ze zich verleiden om te backpacken met vrienden terwijl ze eigenlijk gelukkiger worden van zekerheid (lees: een all-inclusive hotel).

Hoe dit komt? We zijn vaak geneigd ons aan te passen aan dat wat we in ons leven krijgen aangereikt en voorgespiegeld. Al van jongs af aan krijgen we van de mensen om ons heen te horen waar we aan moeten voldoen en wat we in hun ogen wel en niet goed kunnen. Als je jezelf onvoldoende kent, een niet kloppend beeld van jezelf hebt of gewoonweg niet weet wat je talenten en valkuilen zijn, dan kan het lastig zijn keuzes te maken die goed bij jou passen. De kans is dan groot dat je jezelf over- of onderschat en je figuurlijk een jas aantrekt die eigenlijk niet bij je past.

Daarnaast zorgt zelfinzicht er ook voor dat je beter kan begrijpen waarom andere mensen zich anders gedragen. Het stelt je in staat onderlinge verschillen te waarderen en beter op de ander af te stemmen en verbinding te maken. Dit komt je relaties ten goede.

Kortom: meer zelfinzicht zorgt voor het maken van passende keuzes, betere prestaties, effectievere relaties en een (werk)gelukkiger leven. En niet onbelangrijk: het kan je een heleboel leed besparen!

 

Zelfinzicht vergroten met deze 5 tips

Er zijn verschillende manieren om meer zelfkennis te ontwikkelen. Ik deel er 5 met je.

1. Doe een zelfinzicht test

De manier om meer zelfinzicht te krijgen is gebruik te maken van een zelfinzicht test. Er zijn verschillende persoonlijkheidstesten op de markt, maar voor mij steekt Lumina Spark er met kop en schouders bovenuit.

Na het invullen van een vragenlijst ontvang je een gepersonaliseerd persoonlijkheidsprofiel. Deze geeft heldere, gedetailleerde en genuanceerde informatie over o.a. je sterkten, zwakten, tekortkomingen, verborgen potentieel en valkuilen. Daarnaast wordt er ook aangegeven hoe jij je van nature gedraagt (instinctief), bij normale belasting (dagelijks) en onder druk of stress (overbelast). Op deze manier ben je in staat je zelfinzicht over je eigen gedragsaspecten en de effecten daarvan op anderen te vergroten. Wil jij weten hoe zo een profiel eruit ziet? Download dan gratis een voorbeeldprofiel.

2. Vraag om feedback

Hoe jij jezelf ziet is niet altijd hoe anderen jou zien. Ons zelfbeeld is nu eenmaal subjectief. Het is een kwestie van perceptie. Ga daarom eens na hoe anderen jou zien. Vraag om feedback. Anderen kunnen jou vaak op basis van je gedrag, de keuzes die je maakt en je lichaamstaal, haarfijn vertellen wat jouw kwaliteiten, valkuilen en drijfveren zijn. Dit kan leiden tot verassende inzichten. Zo kan je bijvoorbeeld ontdekken dat je op anderen overkomt zoals je zelf had gedacht, maar kan je ook worden gewezen op verborgen kwaliteiten en bewust worden gemaakt van blinde vlekken.

 

3. Ga aan de slag met kernkwadranten

Kernkwadranten zijn ideaal om meer zelfzicht te krijgen. Het geeft in een oogopslag weer wat jouw kwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie is. Super handig bij het maken van een sterkte-zwakte analyse van jezelf. Zelf aan de slag? Lees het blog: Zelf kernkwadranten maken: gratis tool + overzicht.

4. Raadpleeg een coach

Of je nu kiest voor een cursus zelfinzicht of een professionele coach, beide kunnen je helpen je zelfinzicht te ontwikkelen.

5. Maakt tijd voor zelfreflectie

We gaan vaak gehaast door het leven. Dit belet ons om stil te staan bij onszelf en te reflecteren op ons de keuzes die we maken. Door tijd te maken voor zelfreflectie, met een ander woord introspectie, blik je terug op je eigen gedachten, gevoelens, motieven en gedrag in een bepaalde situatie.

Vragen die je jezelf kunt stellen bij het reflecteren:

 • Wat was de situatie of gebeurtenis?
 • Wat deed je (niet)? Zowel verbaal als non-verbaal.
 • Wat motiveerde je om dit te doen? (waarden, normen, drijfveren)
 • Welke gedachten en gevoelens heb je bij jezelf waargenomen?
 • Kan je een patroon opmerken? Deed je iets dat je ook kent uit andere situaties?
 • Welke persoonlijke eigenschappen heb je wel of juist niet ingezet?
 • Waarin zou jij je nog willen ontwikkelen?
 • Wat zou je anders willen doen?
 • Waar zou je mee door willen gaan?

 

Hulp bij zelfinzicht

Wil jij jezelf beter leren kennen door middel van een Lumina Spark profiel en/of coaching? Stuur me een berichtje. Ik neem binnen twee werkdagen contact met je op om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over persoonlijke ontwikkeling
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant