Werkplezier verhogen: 4 tips voor meer geluk op je werk

Over het hogere doel van het leven kunnen we úren filosoferen en discussiëren. Maar ik denk dat we ons allemaal kunnen vinden in ‘gelukkig zijn’. Tegenwoordig trekken we dat steeds meer door naar de werkvloer: we willen ons werkplezier verhogen. Brood op de plank brengen is niet genoeg, we willen er geluk bij ervaren. Maar waarom dan? En wat als dat plezier bij jou (tijdelijk) ver te zoeken is? Deze 4 tips helpen je om (weer) blij te zijn met je werk.

 

Inhoud van dit artikel

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk betekent het plezier hebben in je werk. Hoe meer voldoening je uit je werk haalt en hoe leuker je je werk vindt, hoe meer werkgeluk je ervaart. De definitie van werkgeluk is dus voor iedereen anders. Zoveel mensen, zoveel wensen. Het mooie van werkgeluk is dat je er voor een groot deel zelf invloed op hebt. Hoe? Dat leg ik je hieronder uit.

 

Waarom is plezier in je werk belangrijk?

Eerst wil ik inzoomen op waaróm plezier in je werk belangrijk is. Dat is samen te vatten in een paar punten:

  • Werkgeluk maakt je een blijer mens. Het maakt simpelweg gelukkig en dat zorgt ervoor dat je gezonder bent.
  • Het maakt je productiever en je krijgt zo dus meer gedaan.
  • Plezier in je werk maakt je creatiever, met innovatieve ideeën als gevolg.

Werkgeluk kan dus een enorme impact hebben op je prestaties en je leven als geheel. Niet voor niets hechten mensen er veel waarde aan. Een paar jaar geleden werd zelfs de (internationale) Week van het Werkgeluk in het leven geroepen om te laten zien wat werkgevers kunnen doen om het werkplezier in hun team te verhogen. In 2022 is de Week van het Werkgeluk van 19 tot en met 25 september. Maar daar hoef je niet op te wachten want zoals ik hierboven al even benoemde: je hebt ook zelf invloed op je werkgeluk. 

 

Hoe kan je je werkplezier verhogen? 4 tips.

Met al die voordelen zo op een rijtje is het wel duidelijk: je werkplezier verhogen, dat is wat je wil. Neem de 4 tips hieronder door en kijk waar voor jou de meeste vooruitgang te behalen is.

 

tips voor het verhogen werkplezier

 

Tip 1: besteed aandacht aan je ontwikkeling

Voor veel mensen is ‘genoeg uitdaging’ een belangrijk onderdeel van werkgeluk. Leer je niks meer en is iedere dag hetzelfde? Dan raakt het plezier snel op. Zorg daarom zelf dat je geprikkeld wordt. Ontdek wat je nog bij kunt leren en ga daarmee aan de slag, bijvoorbeeld door een cursus te volgen vanuit je loopbaanbudget. Ga eens in gesprek met je leidinggevende om het over je ontwikkelingspunten te hebben – daar heb je recht op als werknemer!

Bespreek je het liever met iemand buiten je werk? Kijk eens of een werkcoach iets voor je is. Ik ben zelf persoonlijk leiderschapscoach en ik help mensen om hun kwaliteiten en ontwikkelingspunten te ontdekken. Dat doe ik door middel van de methode Lumina Spark. Hier lees je meer over deze fijne tool!

 

Tip 2: doe iets wat je leuk vindt

Dat klinkt als een gigantische inkopper, maar eigenlijk is dat het niet. Veel mensen vergeten dat ze zélf mogen kiezen waar ze werken en wat voor werk ze doen. Je werk hoeft niet je grootste passie te zijn: je mag het ook best zien als een manier om geld te verdienen om de dingen te doen die je wil. Maar wil je je werkplezier verhogen, dan kan leuk werk dat wel een enorme impuls geven. Weet je niet waar je hart sneller van gaat kloppen? Ook daar kan een werk(geluk) coach je bij helpen. Daar kom ik zo op terug!

 

Tip 3: zorg voor de juiste omstandigheden

Er zijn verschillende externe factoren die invloed hebben op hoeveel werkplezier je ervaart. Denk aan je collega’s, je baas, je werkplek en het aantal werkuur. Maak het jezelf zo prettig als mogelijk is. Ga werken bij een bedrijf waar de mensen en de hiërarchie bij je passen (of trek bij je huidige baan op met de collega’s die je leuk vindt). En zoek een baan op een – voor jou – inspirerende plek (of richt je huidige werkplek helemaal naar je wens in). Kijk in hoeverre je deze factoren zélf kunt reguleren.

 

Tip 4: zoek naar vrijheid om je werkplezier te verhogen

Dat klinkt een beetje zweverig maar het zit zo: vrijheid en autonomie zorgen voor minder stress. Mensen die zelf de touwtjes in handen hebben, ervaren meer werkgeluk. Dat hoeft niet altijd groots te zijn, bij sommige banen heb je nu eenmaal niet de vrijheid om zelf je werk(dag) in te plannen. Autonomie kan ‘m ook in kleine dingen zitten: zelfgekozen focusuurtjes (waarin je niet gestoord kan worden), je eigen lunch meenemen of een training geven over een zelfgekozen onderwerp, bijvoorbeeld. 

 

Extra tip: schakel een coach in

Ik benoemde al eerder dat het inschakelen van een coach (bijvoorbeeld een werkgelukcoach) ook een optie is. Een coach zoekt samen met jou naar wat bij jou en je kwaliteiten past om zo, als gevolg, je werkplezier te verhogen. Heb je hier vragen over of wil je meteen met een coach aan de slag? Stuur mij dan een berichtje! We maken vrijblijvend kennis en bekijken samen of er een klik is. Zo ja: aan het werk!

 

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over loopbaan | persoonlijke ontwikkeling
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant