Waarom lukt afvallen niet? Ga éten en niet diëten!

Een paar kilo kwijt, dat lijkt je wel wat. Je telt calorieën, leeft op shakes en vraagt je maar één ding af: waarom lukt afvallen niet? Let me tell you: diëten is bullshit. Afvallen kan ook zonder jezelf 101 onmogelijke regels op te leggen. Met mindful eten sla je drie vliegen in één klap: je hebt een gezondere relatie met eten, geniet meer én je kan er zelfs door afvallen. Ik vertel je hoe dat zit.

 

Mindfulness en je eetgedrag

Mindfulness gaat om het leven in het hier en nu zonder te oordelen. Door je mind te trainen, geniet je meer en kun je beter omgaan met stress. Mindfulness is eigenlijk een manier van leven die je in alles wat je doet mee kunt nemen. Ook in je eetgedrag.

 

Mindfulness training wordt bijvoorbeeld zelfs ingezet bij eetgedrag coaching bij eetproblemen, zoals eetbuien of bij mensen die te grote porties eten. Zelfs bij chronische eetproblemen, zoals anorexia en boulimia, kan het helpen. Ook laten verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat je met mindfulness minder eet, gewicht verliest, je BMI verlaagt en gezondere keuzes maakt. Wil je hier meer over lezen, duik dan in dit wetenschappelijke onderzoek

 

Waarom lukt afvallen niet met een dieet?

Om te begrijpen waarom mindfulness zo goed kan werken bij het afvallen, is het slim om eerst de dieetcultuur eens onder de loep te nemen. Want diëten en mindful eten zijn twee werelden van verschil. Waarom afvallen niet lukt met een dieet, is waarschijnlijk omdat je…

 

  • te veel eet. Je voelt namelijk niet wanneer je vol zit.
  • de behoeften van je lichaam niet goed kent. Je eet omdat je moet eten en je hongert jezelf uit omdat je niet ‘mag’ eten. 
  • geobsedeerd bent door afvallen. Hierdoor ben je gestrest en strenger voor jezelf, terwijl dat juist een averechts effect heeft op afvallen.
  • te snel wil gaan. In plaats van het de tijd te geven en het een leefstijl te maken. En snel afvallen betekent snel weer aankomen, dat weten we allemaal. 
  • alleen maar gefocust ben op wat je eet. En niet op hóé je eet. 

 

En de allerbelangrijkste: afvallen met een dieet lukt niet omdat het alle levensvreugde uit je zuigt. Overdreven? Ja. Maar met een kern van waarheid. Met mindful eten zit dat helemaal anders.

 

Wat is mindful eten?

Mindful eten is geen dieet. Je hoeft geen porties af te wegen of superfoods in te slaan, en je hoeft al helemáál geen honger te lijden. Er zijn geen regels, geen voedsel is verboden en je mag eten wanneer je wil en hoeveel je maar wil. Dat klinkt als de hemel, maar mindful eten is geen quick fix. Het gaat om een lange termijn aanpak (die bewezen knettergoed werkt!) en daarom ook om jouw inzet. 

 

Mindful eten is dus geen dieet, maar wat is het dan wel? Het is een manier om naar je eetgewoonten te kijken. En dat doe je niet judgy (‘Luie donder, neem je nou nóg een donut?!’) maar juist zonder oordeel naar jezelf. Je leert om te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft door met bewuste aandacht te eten. Dat kun je leren met, maar ook zonder eetgedrag coaching. 

 

Afvallen is niet het #1 doel maar kan wel een gevolg zijn van mindful eten. Met mindfulness leer je om de situatie zoals ‘ie nu is te accepteren en om er open naar te kijken. Juist dan maak je ruimte voor verandering van je gewoonten.

 

8x redenen waarom je kan afvallen met mindful eten 

Move over, Sonja Bakker. Om deze 8 redenen werkt mindful eten goed voor veel mensen. En het is nog leuk ook. 

 

redenen waarom je kan afvallen met mindful eten

 

1) Je richt je op het proces

Je focust niet op het doel (afvallen) maar op het proces (gezonde keuzes maken voor je lichaam). 

 

2) Je hebt sneller een vol gevoel

Omdat je goed naar je lichaam luistert en je bewust bent van wat je in je mond stopt. Hierdoor eet je minder. Je hebt eerder door dat je lichaam het vol!-signaal geeft. 

 

3) Je maakt gezondere keuzes

En dat doe je helemaal zelf, door te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Diep van binnen voel je namelijk wel dat een AGV’tje meer goeds doet dan de zoveelste pizza salami van die week. 

 

4) Het werkt op de lange termijn

Geen crashdieet waarmee de kilo’s eraf vliegen (en binnen no time er weer aan), maar een langetermijnproject waar je je leven lang nog wat aan hebt. En het is goed vol te houden: het is geen straf, maar het zorgt er juist voor dat je meer geniet. 

 

5) Je nieuwe leefstijl is perfect op maat gemaakt

Diëten drukken je namelijk altijd in een hokje. Met mindful eten eet je precies wat jij nodig hebt. Niet wat werkt voor ‘de gemiddelde mens’. 

 

6) Je beloont of straft jezelf niet

Want hallo: je bent geen hond. Je hoeft jezelf geen lik mayonaise te ‘gunnen’ of iets te ontnemen. Belonen en straffen leveren stress op, en dat is waarom afvallen niet lukt. Met stress in je lichaam maak je namelijk slechtere keuzes. 

 

7) Je leert om te reflecteren op je eetgedrag

Je bent meer ontspannen en hierdoor zie je je eetgedrag helderder. Voorbeeld: je weet best dat een appel een gezondere keuze is dan een donut, maar als je gestrest bent is het moeilijk om afstand te nemen van je emoties en zo toch voor de gezondere optie te kiezen. Zo ga je bijna vanzelf minder eten. 

 

8) Je leert om milder te zijn voor jezelf

Met minder stress in je lichaam en hoofd, heb je minder kritiek op jezelf. Als je dan een keer uit de bocht vliegt met veel snacks, dan ben je daar minder gepikeerd over. In plaats van dat je dan denkt ‘laat maar, ik kan dit niet’, denk je ‘is oké, volgende keer weer even goed naar mijn lichaam luisteren’. 

 

Hoe doe je dat, mindful eten?

Duidelijk: mindful eten is the way to go. Het mooie is dat je er op ieder moment mee kan beginnen, maar verwacht niet meteen wonderen. Mindful eten heeft – net als alles wat je met mindfulness doet – oefening nodig. In dit artikel lees je hoe je daar op een laagdrempelige manier mee begint zonder eetgedrag coach. 

 

Wil je meer? Na de zomer kun je meedoen met mijn mindfulness cursus die helemaal in het teken staat van mindful eten! Wil je op de hoogte blijven van deze cursus en van andere handige mindfulness tips? Schrijf je in voor de mailinglijst! 

 

En eh, eet smakelijk! Geniet. 

 

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over mindful eten
1 op 1 mindfulness training
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant