Waar ben ik goed in? 8 tips om jezelf te leren kennen

Waar ben ik goed in? Een confronterende vraag waar iedereen wel eens over nadenkt. Omdat je zelf niet weet wat je talenten zijn en wat bij je past, of omdat het je wordt gevraagd bij een sollicitatie of ontwikkelgesprek. Als je weet waar je goed in bent, dan is het leven een stuk makkelijker. Dat durf ik wel te stellen, ja. Je hebt geen (of minder) twijfels over je carrière, weet wat je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen en ervaart meer werkgeluk. Ik geef je 8 tips om jezelf te leren kennen. 

 

Inhoud van dit artikel

Waar ben ik goed in? 8 tips om dat te ontdekken.

Weten waar je goed in bent is de eerste – en belangrijkste les – van persoonlijke ontwikkeling. Deze 8 tips helpen je op weg.

 

waar ben ik goed in 8 tips om jezelf te ontdekken

 

1) Reflecteer kritisch op je huidige zelf

Weten waar je goed in bent, begint met zelfinzicht. Je moet weten wat je kwaliteiten en valkuilen zijn, wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt en wat juist energie zuigt. Maar ook wat je van je omgeving, bijvoorbeeld je collega’s, nodig hebt en wat je juist afremt. Je hebt hier vast al eerder in je leven over nagedacht maar weet ook: die kwaliteiten en valkuilen veranderen. Jij verandert. Probeer dus eens helemaal objectief naar jezelf te kijken zoals je er nú bij zit. 

 

Leestip: Wat is zelfinzicht en waarom is het zo belangrijk? (+5 manieren om zelfinzicht te ontwikkelen)

 

2) Raadpleeg je omgeving 

We hebben het over zélfkennis, inderdaad, maar het inzicht van anderen kan je zeker helpen om dit te krijgen. Mensen in je omgeving kijken anders naar jou en je kwaliteiten. Ze zien waarschijnlijk zelfs dingen waar jij nooit bij stil hebt gestaan. Oftewel: het legt je blinde vlekken bloot. Vraag een aantal mensen om je heen daarom eens wat zij jouw grootste kwaliteiten en valkuilen vinden. Bijvoorbeeld aan vrienden, collega’s of familieleden.

 

3) Doe een persoonlijkheidstest

Een handige manier om meer zelfinzicht te krijgen, is door middel van de ontwikkelmethode Lumina Spark. Deze test brengt heel duidelijk in beeld (inclusief voorbeelden) waar je goed in bent en waar je je nog in kunt ontwikkelen. Aan de hand van kleuren en termen leer je jezelf en jouw manier van werken beter kennen. En dat heeft allerlei voordelen: je ervaart meer werkgeluk, minder stress op de werkvloer en maakt gegronde keuzes. Privé én werkgerelateerd. 

Hier lees je meer over de voordelen en opbrengsten van de Lumina Spark-test. 

Wil je direct aan de slag met Lumina Spark? Bekijk dan deze pagina over het aanvragen van een persoonlijk Lumina-profiel. 

 

4) Ontdek je leiderschapsstijl (als je leidinggevende bent)

Heb je een baan waarin je anderen aanstuurt? Dan is het ook goed om eens na te denken over je leiderschapsstijl. Dit zegt namelijk een hoop over waar je goed in bent en waar je je nog in kunt ontwikkelen. Het is een interessante spiegel om jezelf voor te houden. In dit blog vertel ik je over de 4 leiderschapsstijlen die er zijn en hoe je ontdekt welke soort leider jij bent. 

 

5) Maak een kernkwadrant

Wil je weten waar je goed in bent, dan is het maken van een kernkwadrant een hele doeltreffende methode. Een kernkwadrant is een model met vier vakjes: je kwaliteit, je valkuil, je uitdaging en je allergie. In dit model zie je in één duidelijk overzicht waar je van nature goed in bent en waar je je nog in kunt ontwikkelen.

 

In dit blog leg ik je uit hoe je zelf kernkwadranten maakt met behulp van een gratis tool. Ook geef ik je een hele lijst met voorbeelden waar je je in kunt herkennen.

 

6) Vraag een ontwikkelgesprek aan met je leidinggevende

Iedereen zou regelmatig een ontwikkelgesprek met zijn of haar leidinggevende moeten hebben. Tijdens dit gesprek bespreek je je wensen en dromen en hoe je hieraan kunt werken. Ook je kwaliteiten komen dan natuurlijk aan bod. Het houdt je in ontwikkeling en zorgt ervoor dat je álles uit jezelf haalt. 

 

Leestip: 7 tips voor een goed ontwikkelgesprek

 

7) Ontdek je competenties

Een competentie laat zien welke kennis, skills of talenten je hebt. Met andere woorden: je competenties weerspiegelen waar jij goed in bent. Je ontdekt je persoonlijke competenties aan de hand van de Lumina Spark-test van tip 2. Wil je er eerst meer over weten? Pak dan dit handige overzicht er eens bij: 16 voorbeelden van competenties.

Een paar voorbeelden: ben je goed in het aanmoedigen van anderen? Krijg je anderen mee met je enthousiasme? Of ben je juist onderzoekend en leergierig? 

Iedere competentie leg ik duidelijk uit, zodat jij je er makkelijk in kunt herkennen.

 

8) Luister podcasts over persoonlijke ontwikkeling

Over jezelf leren stopt nooit en nergens. Daarom vind ik het zo fijn om naar podcasts over persoonlijke ontwikkeling te luisteren. Er bestaan ontzettend veel inspirerende podcasts die je helpen bij het krijgen van meer zelfinzicht. ‘Waar ben ik goed in?’ is een terugkerend thema in veel afleveringen! In dit blog tip ik je de 9 beste (Nederlandse) podcasts over zelfontwikkeling. 

 

De 8 tips om te ontdekken waar je goed in bent in het kort: reflecteer kritisch op je huidige zelf, raadpleeg je omgeving, doe een persoonlijkheidstest, ontdek je leiderschapsstijl, maak een kernkwadrant, vraag een ontwikkelgesprek aan, ontdek je competenties en luister podcasts over persoonlijke ontwikkeling. 

 

Bonustip: ga naar een persoonlijk leiderschapscoach om meer te leren over jezelf

De frisse blik van een professional kan wonderen doen voor je zelfinzicht. Samen met een persoonlijk leiderschapscoach onderzoek je situaties en patronen in je leven en op de werkvloer. Die vertellen je namelijk veel over waar je goed in bent en wat je nog kan leren.

Tip: je kunt een persoonlijk leiderschapscoach vaak betalen met je loopbaanbudget (LBB) bij je baan in loondienst. Hier lees je meer over dit potje met geld en hoe je dit zo slim mogelijk inzet. 

Als coach heb ik al veel werkenden op weg geholpen naar meer zelfkennis en werkgeluk. Wil je weten of mijn coaching bij je past? Bekijk deze pagina voor meer informatie over hoe ik je kan helpen bij je onzekerheden, twijfels of struggles op de werkvloer. Je mag me ook altijd vrijblijvend een berichtje sturen – dan kijken we samen of het matcht.

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over persoonlijke ontwikkeling
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant