5x tips voor rouwverwerking (die je rust geven)

Verlies is pittig. Hoe belangrijk die persoon ook voor je was en hoe het afscheid ook is geweest. En of het nu de eerste of de zoveelste keer is dat je iemand verliest. Rouwverwerking is vaak een zwaar proces waar je ook jezelf in kunt verliezen. Hoe krijg je weer een beetje grip op je eigen leven? Hoe vind je rust? Deze 5 fijne tips voor rouwverwerking helpen je daarbij.

 

Inhoud van dit artikel

Dé #1 oplossing voor omgaan met verlies? Die bestaat niet.

Als ik een effectief stappenplan had waarmee je verlies binnen een paar maanden gegarandeerd verwerkt zou hebben, was ik schathemeltjerijk. En een enorme oplichter. Want goede rouwverwerking kost nu eenmaal tijd. Er is helaas geen kant-en-klare oplossing voor omgaan met de dood. Wel zijn er tips die je erbij kunnen helpen. En die tips voor rouwverwerking hebben alles te maken met mindfulness. 

 

Mindfulness en rouw

Mindfulness betekent leven in het hier en nu met dat wat er is. Ook met de dood. Dat klinkt misschien een tikkie zweverig maar denk er maar eens over na: de dood is onomkeerbaar, dus de situatie accepteren is écht de enige oplossing. De dood hoort bij het leven. Zelf gebruik ik vaak de metafoor van de twee pijlen:

 

De eerste pijl die op je wordt geschoten, is de pijn om het overlijden van een dierbare. Het overkomt je, die pijl heb je niet zelf in de hand. De tweede pijl die op je wordt geschoten, is de pijn van het lijden. Die pijl schiet je zélf. Met die pijl maak je het jezelf moeilijker.

 

Mindfulness kan je helpen om de impact van die tweede pijl te verminderen: het leert je om met de pijn van verlies en verdriet om te gaan. 

 

Even checken: hoe ga je tot nu toe altijd om met verlies?

Het is goed om eerst stil te staan bij jouw manier van omgaan met verlies. Verwerk je je verdriet daar écht goed mee, of zijn het coping mechanismen die je in je leven hebt aangeleerd om met tegenslagen om te gaan?

 

Voorbeeld van coping mechanismen zijn bagatelliseren (‘mijn verdriet is niet zo erg als dat van haar dus ik moet me niet aanstellen’), situaties vermijden om pijn niet te hoeven voelen, en altijd maar positief willen blijven (terwijl negatief denken soms juist heel goed is voor je). Of jezelf verliezen in alcohol, drugs of shoppen. Je gebruikt deze manieren om snel af te komen van je pijn.

 

Dit zijn oplossingen die alleen werken op de korte termijn. Voor je het weet slaat het verdriet dubbel zo hard weer toe. Mindfulness werkt goed bij rouw omdat je hiermee werkt aan een langetermijnoplossing. 

 

5x fijne tips voor rouwverwerking 

Goed, je weet nu hoe het níet moet, maar welke tips helpen je dan wél bij rouwverwerking? Je vindt ze hieronder. 

 

Tip 1: wees vriendelijk naar jezelf

Heel belangrijk bij omgaan met de dood: zelfcompassie. De eerste paar weken of maanden na het verlies van een dierbare geven we onszelf vaak de ruimte om verdrietig te zijn en om flink te rouwen, maar daarna staat ‘het echte leven’ weer op de stoep. Je denkt: het is nu twee maanden geleden, kom op, niet zo janken, ik moet weer verder.

 

Maar zou je dat ook tegen een (vriend)in zeggen? Nee, natuurlijk niet. Rouw heeft geen deadline. Wees daarom zo lief voor jezelf als je ook voor je allerbeste vriend(in) zou zijn. Luister naar jezelf, bied jezelf hulp, zorg voor jezelf. 

 

Tip 2: maak ruimte voor de pijn

Stop de pijn niet weg, maar maak er ruimte voor. Dat doe je door juist heel erg naar de pijn toe te gaan. Huil, praat erover en laat de boosheid er zijn. Zoek de confrontatie met je emoties bewust op. Want het verdriet is er toch wel, het lost écht niet op wonderbaarlijke wijze op als je maar gewoon door blijft beuken. Het is verleidelijk om door te gaan en een glimlach te faken, maar het. helpt. niet. Sterker nog: hoe harder je je ertegen verzet, hoe harder het terugkomt en een zwaai om je oren geeft. Als een boemerang. 

 

Tip 3: accepteer dat het zo is

Oef, dat is een lastige. Acceptatie. En dan bedoel ik niet dat je moet accepteren dat diegene er niet meer is, maar dat je moet accepteren dat je je zo slecht voelt. Het is nu eenmaal zo. Laat alles wat je voelt toe. Verdriet, boosheid, angst, lichamelijke pijn, mentale stress – alles. Wees daarbij niet boos op jezelf maar juist mild: rouw mag er zijn. Altijd. Het hoort bij het leven, net als blijdschap en alle andere emoties.

 

Tip 4: ga naar rouwtherapie

Een rouwtherapeut helpt je bij je rouwverwerking. Je mag áltijd hulp zoeken bij rouwen, net als dat je zou doen bij een gebroken been. Rouw is ook pijn. Tijdens rouwtherapie is er alle ruimte voor jouw verdriet. Het is niet alleen een plek om uit te huilen, maar ook een plek waar je na een periode van rouwverwerking tips krijgt om het leven weer op te pakken.

 

Tip 5: schakel een mindfulness coach in voor goede rouwverwerking

Met een mindfulness coach leer je om met tegenslagen en verdriet om te gaan. Samen onderzoek je jouw coping mechanismen en train je jezelf om mindful in het leven te staan.

 

Mind you: een mindfulness coach is niet hetzelfde als een rouwtherapeut of psycholoog. Natuurlijk kun je je verhaal kwijt bij een mindfulness coach (tenminste: tijdens een coachingsessie met mij mag je je hart áltijd luchten, graag juist!) maar je krijgt hier geen therapie bij hevige psychische problemen of trauma’s. 

 

Wil je meer rouwverwerking tips?

In het kort zijn de tips voor rouwverwerking: 

  • wees vriendelijk naar jezelf;
  • geef je verdriet de ruimte;
  • accepteer dat het nu eenmaal zo is;
  • zoek hulp bij rouwen bij een rouwtherapeut;
  • schakel een mindfulness coach in.

 

Maar vergeet niet dat rouwverwerking geen kwestie is van ‘volg deze tips en je bent ready to go’. Was het maar zo, hè? Weet dat je altijd bij mij terecht kunt voor meer tips om met verlies en verdriet om te gaan. Stuur me een berichtje, dan kijken we samen of mijn coaching bij je past. 

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over mindfulness
1 op 1 mindfulness training
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant