5x tips tegen oorsuizen (om te leren leven met tinnitus)

Heb je een piep in je oor? Een snel rondje research geeft je al meteen slecht nieuws: er is geen behandeling om je suizende oren te stoppen. Het is onomkeerbaar. Die piep in je oor, die is er en die blijft er. Dan zit er maar één ding op: je moet ermee dealen. Deze tips tegen oorsuizen helpen je daar (wetenschappelijk bewezen!) bij. 

 

Inhoud van dit artikel

Wat zijn oorsuizen?

Oorsuizen ontstaan na (te) lange blootstelling aan (te) hard geluid. Na een concert met harde muziek, bijvoorbeeld. Of na een harde knal. Je hoort dan een suizend, zoemend of piepend geluid. Soms allemaal tegelijk, soms komen en gaan ze langzaam. Die piep noemen we ook wel tinnitus. Tinnitus zit in je hersenen, anderen kunnen het dus niet horen. 

Na een avond stappen met harde muziek kan dit souvenirtje je nog een paar uur lastigvallen, maar soms gaan die suizende oren nooit meer weg. Dat klinkt misschien onschuldig, maar niets is minder waar. De piep kan je mentaal helemaal gek maken. Dat lees je bijvoorbeeld in het boek Gevangen in Geluid, van Joan van Baarle. Haar dochter Gaby had ondraaglijke tinnitus en maakte de lastige keuze om haar leven te beëindigen. Schrik niet: bij de meeste mensen is tinnitus veel minder aanwezig dan bij Gaby, maar dit verhaal laat wel zien hoe slopend deze chronische pijn kan zijn.

 

 

Behandeling tegen oorsuizen

Een behandeling tegen oorsuizen is er anno 2021 namelijk niet. Er wordt hier en daar wat geëxperimenteerd, maar een echte oplossing om tinnitus te genezen, is er nog niet. Kom je met een piep in je oor bij de dokter, dan zal hij of zij je ook al snel vertellen dat je een manier moet vinden om ermee te leven. De behandelingen die er wél zijn, zijn dan ook altijd psychologisch. Één van de meest succesvolle behandelingen om met oorsuizen om te gaan, is door middel van mindfulness. 

 

 

5x tips tegen oorsuizen (tinnitus)

Verschillende onderzoeken laten zien dat mindfulness helpt bij het omgaan met tinnitus. Het neemt de piep niet weg, maar het kan je wel helpen om ermee te dealen. Kijk, daar hebben we wat aan! Deze tips helpen je om met de suizende oren om te gaan. 

 

behandeling tinnitus

 

1) Accepteer je suizende oren

Tip 1 is de moeilijkste, maar ook de belangrijkste van allemaal. We hebben namelijk al geconcludeerd dat die piep niet gaat verdwijnen. Het heeft dus geen zin om boos te worden of je ertegen te verzetten. Dat kost je namelijk alleen maar energie terwijl je oren in volle glorie blijven suizen. Accepteer daarom dat die ruis er is. 

Acceptatie gaat niet over één nacht ijs, dus accepteer ook dat dat proces tijd nodig heeft. Snap je ‘m nog?

 

2) Focus op je adem

Door je te richten op je adem, verplaatst de piep in je oren naar de achtergrond. Het fijne van focussen op je adem, is dat je het altijd en overal kunt doen. Die ademhaling heb je namelijk altijd bij je. Je kunt hier verschillende meditaties bij gebruiken, bijvoorbeeld deze korte ademhalingsmeditatie. Is het too much voor jou om naar geluiden te luisteren? Probeer dan visuele ademhalingsmeditaties op YouTube en zet het geluid uit.

Grote kans dat de piep in je oor je afleidt tijdens de ademhalingsoefening. Raak dan niet gefrustreerd, maar merk op dat je afgeleid bent en breng je aandacht op een vriendelijke manier weer terug naar je ademhaling. Afleiding is heel normaal, daar train je je aandacht juist mee. 

 

3) Ga naar de oorsuizen toe

Misschien ben je gewend om je suizende oren altijd keihard te negeren. Prima als dat voor jou werkt, maar vaak zit daar dan veel frustratie en juist géén acceptatie achter. 

Ga daarom eens helemaal naar de de oorsuizen toe en onderzoek het nieuwsgierig. What? Ja, echt: luister er eens naar als een nieuwsgierige wetenschapper. Alsof je die piep voor het eerst hoort. Wat voel je precies? Welke tonen hoor je? Blijft de piep constant of verandert ‘ie juist telkens? Door juist naar de piep in je oren toe te gaan, geef je jezelf de ruimte om het te accepteren en leer je om je lichaam beter aan te voelen. 

 

4) Zoek professionele hulp

Is mindfulness helemaal nieuw voor je? Dan kan het best lastig zijn om in je eentje alles uit te vinden. Met een mindfulness training of tijdens coachingsessies leer je van een pro hoe je mindfulness kunt trainen. Een goede trainer geeft je de handvatten om met je lichaam en gedachten om te gaan en leert je verschillende oefeningen om dat te trainen. Je kunt hiervoor ook bij mij terecht; als mindfulness trainer en coach heb ik al veel mensen geholpen bij het accepteren van hun chronische pijn. Ook fijn: in sommige gevallen dekt de verzekering mindfulness trainingen! Check dat eens bij je verzekeraar. 

 

 

Of tip 5: pak de oorzaak van tinnitus aan

Huh, maar tinnitus was toch onomkeerbaar? Klopt, in de meeste gevallen is tinnitus permanente schade door hard geluid. Maar het kan ook het gevolg zijn van stress, trauma’s, emotionele problemen of slechthorendheid. In dat geval is het verstandig om dat onderliggende probleem aan te pakken. Nog voordat je met bovenstaande tips tegen oorsuizen aan de slag gaat. Schakel dus een een psycholoog in om je te helpen bij je mentale problemen, en laat jezelf een hoortoestel aanmeten als je gehoor niet meewerkt. Je suizende oren zullen er niet zo 1-2-3 van verdwijnen maar het kan het wel verzachten en naar de achtergrond doen verplaatsen. En dat kan het acceptatieproces nét een tikkie makkelijker maken. 

 

Ben je benieuwd of mijn mindfulness coaching je kan helpen bij je tinnitus (of andere chronische pijn)? Stuur me een berichtje en stel gerust al je vragen!

 

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over mindfulness
1 op 1 mindfulness training
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant