De dag staat rood omcirkeld in je agenda: je sollicitatiegesprek. En die baan wil je écht binnenslepen want je voelt aan alles dat jij + het bedrijf voor elkaar gemaakt zijn. Maar hoe overtuig je je potentiële werkgever daarvan? Door je héél goed voor te bereiden op je sollicitatie! Bestudeer deze 11 sollicitatievragen en antwoorden nauwkeurig, want je krijgt ze gegarandeerd voor je kiezen!
Inhoud van dit artikel
11x vragen en antwoorden bij solliciteren
Solliciteren is doodeng. Ik weet het. Maar geloof me als ik je zeg dat solliciteren een vaardigheid is die je in de vingers kunt krijgen. Zo’n eerste (of tweede) gesprek ziet er voor iedere functie en bij ieder bedrijf of organisatie anders uit, maar er is altijd eenzelfde doel: bekijken of jij en zij een goede match zijn. Jij weet al dat dat zo is (toch?), en dat maak je ze duidelijk door de juiste antwoorden te spuwen bij het vragenvuur van je nieuwe baas. Bereid je voor met deze 11 vragen en antwoorden bij solliciteren…
1. “Vertel eens iets over jezelf!”
Zo, daar zit je dan. In de stoel tegenover je nieuwe werkgever, die je doordringend aankijkt en zich afvraagt wie je bent. Deze allereerste vraag is de spannendste, maar ook de vraag waarmee je gelijk indruk kunt maken want hé: jij hebt je voorbereid.
Jouw antwoord: “Ik ben __, ik woon in __, dus ik ben lekker op de fiets. Dat doe ik graag, ik ben actief. Ik heb jarenlang gewerkt als begeleidster bij de bso, waar ik heel erg genoot van de hecktiek en gezelligheid. Maar ik miste er de goede gesprekken met cliënten. Daarom ben ik in mijn vrije tijd altijd vrijwilliger geweest bij de wijkvereniging. Daar geef ik voorlichtingen aan de ouderen in de buurt. Ik ben zorgzaam, betrokken en iemand die altijd wat extra’s wil doen voor een ander. Dat geeft me energie, daarom solliciteer ik op deze functie van ouderenverzorger.”
Wel: Maak er een rond verhaal van: begin met wat algemene informatie, vertel kort iets over je privéleven en werk áltijd toe naar eigenschappen of interesses die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert.
Niet: Een spreekbeurt opvoeren over waar je bent opgegroeid, over je hobby’s en over willekeurige eigenschappen die niets zeggen over je affiniteit met de nieuwe baan. Bewaar dat maar voor de vragen bij je tweede sollicitatiegesprek. Of de derde. Of vierde.
2. “Waarom zoek je een nieuwe baan?”
Je nieuwe werkgever zal je deze vraag altijd stellen om te weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ben je iemand die snel van baan wisselt? Iemand die snel verveeld raakt? Of juist iemand die altijd zoekt naar nieuwe uitdagingen?
Jouw antwoord: “Ik heb het er heel erg naar mijn zin gehad, maar de doorgroeimogelijkheden waren daar op voor mij. Bij jullie zie ik heel veel kansen om me nog verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld…”
Wel: Wees eerlijk over de reden van vertrek, maar blaas het niet op. Daar lees je bij de volgende sollicitatievraag hieronder meer over. Koppel je antwoord bovendien aan iets positiefs van het bedrijf waar je bij solliciteert.
Niet: Alleen maar negatief zijn over je oude werk.
3. “Ben je dan niet tevreden met je huidige baan?”
Oef, dat is een gevaarlijke. Je bent misschien geneigd om meteen je hart te luchten en frustraties op tafel te gooien, maar doe dat maar niet. Je antwoord op deze sollicitatievraag is beter zo:
Jouw antwoord: “Nee, ik heb het daar helaas niet zo naar mijn zin gehad. Ik voelde me niet prettig bij de hiërarchie van het bedrijf. Daarom sprak jullie vacature me juist zo aan: ik hecht veel waarde aan gelijkheid en laagdrempelige communicatie.”
Wel: Wees eerlijk, maar hou het positief! Zorg dat je het heft in eigen hand neemt. Dat doe je niet door te raaskallen over het verleden, wel door je te focussen op de toekomst. Vertel over wat de nieuwe baan je gaat brengen!
Niet: Zaniken, zeuren en zeiken. Je (hopelijk) nieuwe werkgever moet niet denken dat je snel gepikeerd bent of in de slachtofferrol kruipt.
4. “Wat zijn je sterke punten?”
De vraag der vragen tijdens sollicitaties! Vaak vraagt de recruiter of werkgever je om er 3 te noemen. Zorg dus dat je hier vooraf al goed over na hebt gedacht. Weet je niet wat je sterke punten zijn? Doe dan eens een persoonlijkheidstest. Bijvoorbeeld die van Lumina Spark. Lumina Spark is een methode waarmee je meer zelfinzicht krijgt. Je ontdekt waar je goed in bent en waar je je nog in kunt ontwikkelen. Dat ontdek je door een vragenlijst in te vullen. Heel handig: bij het resultaat zie je niet alleen wat je sterke punten zijn, maar lees je ook nog eens een heldere omschrijving. En, jawel: die antwoorden kan je mooi in de strijd gooien bij de vragen tijdens je eerste of tweede sollicitatiegesprek!
Jouw antwoord: “Ik ben erg logisch en kritisch. Ik ben iemand die eerst de achterliggende logica achter een vraagstuk wil begrijpen voordat ik met een oplossing kom. Dat maakt mij sterk in het aanwijzen van zwakke plekken, die zie ik meteen. Ik hak een groter project namelijk in kleinere werkbare stukken en onderzoek ieder deel dan tot in de puntjes. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de website van mijn vorige werkgever. Daar zorgde ik ervoor dat het proces van idee tot lancering goed verliep. Ik wist precies waar we mee bezig waren en kon op sommige punten ook kritisch zeggen: ho, wat we nu doen past niet bij het doel dat we hadden gesteld.”
Wel: Benoem je sterke punten en koppel ze aan een situatie waaruit blijkt dat je die skills hebt. Dit is één van de belangrijkste antwoorden op vragen bij sollicitaties! Pak die kans!
Niet: Een lijstje opdreunen zonder context. Dat zegt precies niks.
5. “Wat zijn je zwakke punten?”
Dit is waar het bij veel sollicitanten ‘mis’ gaat. Onthoud: je zwakke punten kennen is geen zwakte op zich. Het getuigt juist van sterkte, van reflectievermogen! Ook hiervoor kun je Lumina Spark goed gebruiken. Je persoonlijke profiel laat zien waar je minder goed in bent en waar je je dus nog in kunt ontwikkelen. Ook laat deze methode je zien waar je wél van nature goed in bent, maar wat je nog niet gebruikt bij je huidige werk. Deze kennis is een goudmijn tijdens sollicitatiegesprekken! Wil je alles uit de kast halen en meer weten over Lumina Spark? Dan raad ik je zeker aan om dit blog dat ik erover schreef eens te lezen!
Jouw antwoord: “Dat is een goeie vraag. Ik merkte een paar jaar geleden dat ik het nogal eens lastig vind om feedback te ontvangen. Ik schiet dan snel in de verdedigingsstand terwijl ik ook wel weet dat die feedback er is om mij te laten groeien. Daar heb ik destijds ook over gepraat met een bedrijfscoach en door oefeningen kan ik feedback nu een heel stuk beter incasseren.”
Wel: Benoem je zwakke punten en geef erbij aan wat je hebt gedaan of wil gaan doen om die te verbeteren.
Niet: Positieve zwaktes noemen, zoals ‘ik ben erg perfectionistisch’. Of zwakke punten benoemen zonder hierop te reflecteren.
Leestip 1: Kwaliteiten en valkuilen (uitleg + 24 voorbeelden)
6. “Hoe functioneer je in een team?”
Teamwerk is bij de meeste banen niet weg te denken. Of het nu in kleine groepen en vluchtig contact is of met grote teams en bomvol samenwerking. Het is dus best logisch dat een werkgever wil weten hoe jij je gedraagt in zo’n team. Iedereen doet dat namelijk anders. Heb je geen idee wat jouw natuurlijke rol hierin is? Ook dan is het slim om Lumina Spark eens te bekijken. Hiermee ontdek je hoe jij je gedraagt in teams en met welke teamleden jij goed en minder goed samenwerkt. En je weet ook meteen hoe je dat soepel onder woorden brengt tijdens een sollicitatiegesprek.
Jouw antwoord: “Samenwerken? Daar krijg ik heel veel energie van en ik ben dan echt de sfeermaker: ik zorg dat iedereen net zoveel zin krijgt in een project als ik. Ik heb altijd veel creatieve ideeën en met brainstorms ga ik all in. Ik vind het dan juist heel fijn dat iemand anders de leiding neemt om de boel te structureren. Zo komen er ook écht concrete actiepunten en blijft het niet bij ideeën.”
Wel: Focus je op de rol die jij vaak aanneemt in groepen en laat dat zien aan de hand van een voorbeeld. Geef er ook meteen bij aan wat je nodig hebt van een team. Zo wordt het heel beeldend voor je werkgever.
Niet: Alleen maar zeggen dat je ‘goed kan samenwerken maar ook fijn in je eigen bubbel zelfstandig werkt’. Samenwerken is zoveel meer dan dat, zoals je hierboven al leest!
7. “Wat zou je altijd nog eens willen leren?”
Ambities hebben en door willen groeien. Daar gaat iedere werkgever van stuiteren dus gebruik het in je voordeel!
Jouw antwoord: “Het lijkt me heel interessant op me meer te verdiepen in beleggen, zeker omdat ik denk dat die kennis heel veel waarde toevoegt aan de functie. Ik zag dat jullie voor medewerkers een trainingsprogramma aanbieden om hier meer over te leren. Daar zou ik graag aan meedoen!”
Wel: Verdiep je in de ontwikkelmogelijkheden van het bedrijf waar je solliciteert. Of benoem de skills die vereist zijn voor de functie waar je beter in wil worden. Houd het dus relevant voor de baan waarop je solliciteert.
Niet: “Waterskiën, dat zou ik wel willen leren”, als je solliciteert voor receptionist bij een bank.
8. “Wat maakt jou geschikt voor deze functie?”
Jij en die functie? Als vier handen op één buik. Daar moet je ook je potentiële werkgever van overtuigen.
Jouw antwoord: “Ik weet zeker dat deze functie me goed ligt. Ik beheers alle programma’s en software die in de vacature worden genoemd, ik heb er ook certificaten voor, en bovendien herken ik me ook in de rest van het profiel. Ik ben daarnaast klantgericht, ik heb jarenlang in een winkel gewerkt en juist het contact met de klant en het meedenken vond ik erg leuk.”
Wel: Koppel de gevraagde vaardigheden aan je eigen ervaring. Mét voorbeelden!
Niet: De eisen in de vacature één voor een opdreunen en zeggen ‘dat kan ik’ en ‘dit kan ik ook’.
9. “Wat weet je al over dit bedrijf?”
Natúúrlijk ken jij al alle ins en outs van het bedrijf waar je solliciteert. Maar hoe breng je dat over als ze je deze vraag stellen?
Jouw antwoord: “Ik heb jullie website natuurlijk goed doorgelezen en ik heb al een paar werknemers gesproken. Het viel me op dat jullie investeren in een duurzaamheidsproject op zee. Dat vind ik mooi om te zien, ik vind aandacht voor duurzaamheid bij ondernemen ook erg belangrijk.”
Wel: Een paar feiten over het bedrijf onthouden en koppelen aan jezelf. Dat laat zien dat je goed bij het bedrijf en de functie past.
Niet: Een uitgebreide speech houden over de werkzaamheden van het bedrijf. Dat weet degene die voor je zit heus allemaal al 😉
10. “Waar zie jij jezelf over 5 jaar?”
Ugh, wat een nare vraag hè? Goed om te weten: het gaat niet écht over hoe jij bent over precies 5 jaar. Het gaat over hoe jij de toekomst van je carrière ziet.
Jouw antwoord: “Over 5 jaar hoop ik me helemaal comfortabel te voelen in de salesgesprekken met klanten. Daarnaast wil ik tegen die tijd minstens één opleiding hebben gevolgd om mijn campagneresultaten verder te verbeteren. Het lijkt me daarnaast een mooie uitdaging om die kennis door te geven door bijvoorbeeld stagebegeleider of manager te zijn.”
Wel: Laten zien dat je ambitie hebt en door wil groeien binnen het bedrijf. Ambitie – daar heb je ’m weer.
Niet: Zeggen dat je het niet weet of een verhaal ophangen over iets wat niet aansluit op de functie waar je op solliciteert. Je werkgever wil niet de indruk krijgen dat je geen carrière wil maken en binnen no time weer weg bent.
11. “Heb je nog vragen voor ons?”
Ieder sollicitatiegesprek eindigt met deze vraag. Altijd.
Jouw antwoord: “Ja! Kun je me misschien vertellen welke ontwikkelingen jullie van mij verwachten?”
Wel: Het hangt een beetje af van alle informatie die al is gegeven tijdens het gesprek, maar het is altijd een goed idee om nog iets te vragen aan de werkgever. Misschien ben je helemaal omvergeblazen door alle informatie, maar grijp deze kans tóch om nog eens te laten zien hoe goed je voorbereid bent.
Niet: Over het algemeen wordt het niet gewaardeerd om meteen te beginnen over salarisonderhandelingen. Maar nogmaals: dit hangt af van het bedrijf en van het gesprek!
Meer tips bij het solliciteren
Met de antwoorden op deze 11 veelvoorkomende vragen bij solliciteren worstel jij je met gemak door het interview heen, dat kan niet anders! Wil je toch meer leren over hoe jij je op je best presenteert bij de werkgever van je droombaan? En wil je meer inzicht in wat jouw sterke punten zijn en hoe je tijdens een sollicitatie (en daarna, wanneer je de baan hebt binnengesleept) goed inzet? Ik help je om alles uit je carrière te halen. Stuur me een mailtje of een bericht via Insta! Dan maken we een keer kennis om te kijken of het klikt!