Sollicitatiegesprek voorbereiding: de 8 beste tips

Een goed begin is het halve werk. Dat gaat bij veel dingen in het leven op, maar zéker als het gaat om solliciteren. De voorbereiding op een sollicitatiegesprek kan het verschil maken tussen aangenomen en afgewezen worden. Tussen indruk maken en een blauwtje lopen. Met deze 8 tips bereid je je tot in de puntjes voor op een sollicitatiegesprek!

Inhoud van dit artikel

Sollicitatiegesprek voorbereiding: 8 tips

Of je nu solliciteert voor een managerspositie bij een grote multinational of voor barista bij de plaatselijke koffiezaak: de voorbereiding op een sollicitatiegesprek is in grote lijnen altijd hetzelfde. Het gaat erom dat je laat zien dat je bij het bedrijf past, dat je de skills hebt en dat je het gesprek serieus neemt. Bekijk onderstaande 8 tips en houd daarbij steeds de functie waarop jij solliciteert in gedachten.   sollicitatiegesprek voorbereiding tips

1) Neem de vacature nog een keer door

Check de vacature waar je op hebt gesolliciteerd nog eens. Neem de functieomschrijving nog een keer door en let daarbij in het bijzonder op de woorden die het bedrijf gebruikt om bepaalde eisen of cases te omschrijven. Verwerk je die woorden in je sollicitatiegesprek, dan maak je onbewust duidelijk dat jij bij het bedrijf past. Je spreekt letterlijk ‘dezelfde taal’. Maar overdrijf het niet!

2) Neem je eigen motivatiebrief nog eens door

Wat heb je er ook alweer allemaal in beschreven? Je potentiële werkgever baseert alle kennis die hij of zij heeft op je cv, mail en motivatiebrief, dus er komen ongetwijfeld vragen over de inhoud ervan. Zorg dat je dus weet wat je daar hebt gezegd. 

3) Verdiep je in het bedrijf

Heb je kennis van het bedrijf, dan heb je sowieso een streepje voor. Neem de website van het bedrijf door en bekijk de social mediakanalen. Onderzoek in ieder geval dit:

  • Waar zijn ze op dit moment mee bezig?
  • Welke samenwerkingspartners en klanten hebben ze?
  • Wat voor mensen werken er? 
  • Wat is de missie en visie van het bedrijf?
  • Hebben ze prijzen gewonnen of misschien speciale keurmerken gekregen?
  • Wat zijn de laatste actualiteiten rondom het bedrijf en in het vakgebied?

Dat kan je enorm helpen bij de voorbereiding op een sollicitatiegesprek. Tijdens het gesprek kun je namelijk mooi vertellen waarom jij zo goed bij het bedrijf en de functie past, gebaseerd op alle informatie die je online hebt gevonden. Misschien kan je zelfs in contact komen met iemand die er al werkt, bijvoorbeeld via LinkedIn of via een gezamenlijke kennis.

4) Verdiep je in je gesprekspartners

Grote kans dat je al weet met wie je het sollicitatiegesprek gaat voeren. Doe alvast een beetje onderzoek naar deze mensen: wat is hun functie en welke werkervaring en opleidingen hebben ze op hun cv (lees: LinkedIn) staan? En nee, dat is niet stalkerig, het laat juist zien dat je de voorbereiding op je sollicitatiegesprek serieus neemt. Zie je overeenkomsten tussen jou en de persoon die je tegenover je krijgt, benoem dit dan in het gesprek. Maar zorg wel dat je dat een beetje subtiel doet. Benoemen dat je beiden in Utrecht hebt gestudeerd kan sympathie opwekken en zorgen voor verbinding, maar maak het niet te vriendschappelijk. Houd het professioneel. 

5) Bereid je voor op de sollicitatievragen

Natuurlijk is ieder sollicitatiegesprek een beetje anders, maar in de meeste gesprekken zien we toch heel vergelijkbare vragen voorbijkomen. In dit blog vertel ik je over de vragen die bij iedere sollicitatie worden gesteld én hoe je hier op de beste manier op antwoordt. Hoe reageer je bijvoorbeeld bij de eerste vraag “Kun je iets over jezelf vertellen?” of op de afsluitende vraag “Heb je nog vragen voor ons?”…

6) Bereid ook zelf vragen voor

Laat zien dat je geïnteresseerd bent en dat je de baan serieus neemt. Soms verliezen mensen zichzelf een beetje tijdens het solliciteren: het is niet alleen belangrijk dat het bedrijf jóú kiest, het gaat er ook om dat jij hén kiest. Het moet een match zijn – van twee kanten dus. Stel tijdens het sollicitatiegesprek vragen om te ontdekken of de baan aan jouw verwachtingen voldoet.  Let op: stel geen vragen die al in de vacature worden beantwoord! Waar je wél naar kan vragen, is bijvoorbeeld de werksfeer, het team waarin je terecht gaat komen of de doorgroeimogelijkheden.

7) Weet waar je goed in bent

Het is belangrijk dat je tijdens het gesprek kan uitleggen waarom jíj geknipt bent voor de baan. Zorg daarom dat je goed weet wie je bent, wat je kwaliteiten en valkuilen zijn, wat je zoekt in een baan en wat je nodig hebt. De ontwikkelingsmethode Lumina Spark kan je hierbij helpen. Hiermee krijg je inzicht in je sterke en mindere punten. In dit blog vertel ik je daar meer over! Heb je moeite met het onder woorden brengen van je competenties? Bekijk dan meteen dit handige overzicht met competenties!

8) Bereid alle randzaken voor

Dat wil zeggen: alles wat niet te maken heeft met de inhoud van het sollicitatiegesprek. Denk aan de kleding die je draagt (zorg dat het bij het bedrijf past), wees op tijd (maar niet té vroeg: maximaal 10 minuten), plan je route, weet waar je je moet melden en zoek op met wie je de afspraak hebt.  Neem ook de vacature, je cv, je motivatiebrief en de vragen die je hebt voorbereid mee naar het gesprek. Liefst geprint.    De 8 tips voor de voorbereiding op je sollicitatiegesprek nogmaals in het kort: neem de vacature nog een keer door, herlees je motivatiebrief, verdiep je in het bedrijf, verdiep je in je gesprekspartners, bereid je voor op de sollicitatievragen, bereid ook zelf vragen voor, weet waar je goed in bent en bereid de randzaken van de afspraak voor. 

Klaar voor het sollicitatiegesprek?

Kan je punt 1 tot en met 8 allemaal afvinken van je voorbereidingslijst? Dan gooi je gegarandeerd hoge ogen tijdens het sollicitatiegesprek. Maar misschien ontdek je tijdens de voorbereidingen dat er nog het een en ander aan te scherpen valt. Daar kan ik je bij helpen: in een coachingssessie ontdekken we op basis van de methode Lumina Spark waar je goed in bent, waar je je nog in kunt ontwikkelen en hoe je dit kan verwerken in je loopbaan (en tijdens je komende sollicitatiegesprek!). Neem een kijkje op deze pagina voor meer info over Lumina Spark en de prijzen. Eerst nog vragen? Stuur me gerust een berichtje!

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over loopbaan
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant