Je bent beter geworden in je werk. Die ene collega krijgt meer. Je werkt er nu alweer een jaar of wat. Je hebt meer verantwoordelijkheden gekregen. Oftewel: je verdient het om meer te verdienen. Dat vind jij tenminste, er is nog één obstakel: de salarisonderhandeling met je baas. Hoe zorg je ervoor dat je het kantoortje uitwandelt met een loonsverhoging? Deze 8 tips voor salarisonderhandeling bij je huidige baan zorgen dat het je lukt!
Inhoud van dit artikel
8 tips voor salarisonderhandeling bij je huidige baan
Het moet gezegd worden: over je salaris onderhandelen bij je huidige baan is helemaal niet gek. Op de werkvloer is het vaak taboe, maar bij persoonlijke en professionele groei hoort een hoger prijskaartje. Deze 8 tips helpen je bij Het Gesprek met je werkgever.
1. Benadruk de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt
Dit is de nummer één tip voor salarisonderhandeling bij je huidige baan. Werkgevers houden van groei. Want als jij groei hebt laten zien, betekent dat dat er misschien wel nóg meer in jou zit. Oftewel: de mogelijkheden zijn mogelijk onéíndig met jou. Daarnaast betekent het dat je je hebt ontwikkeld en nu beter werk aflevert én meer opbrengt dan voorheen. Daar moet wat tegenover staan.
Maar hoe benadruk je die ontwikkeling dan precies? Dat doe je door een aantal skills te benoemen waarin je de afgelopen tijd bent gegroeid. Denk niet alleen aan vakinhoudelijke vaardigheden (“Ik ken nu alle trucjes van Excel tot in detail!”) maar ook andere professionele skills, zoals communicatie- of leiderschapsvaardigheden. Net wat relevant is voor jouw functie. Benoem het niveau waarop je begon, vertel over de stappen die je hebt gezet om je te ontwikkelen en belicht een situatie waaruit blijkt dat je deze skill nu goed beheerst.
2. Vertel over jouw aandeel in resultaten
Jouw werk levert je werkgever geld op. Zo simpel is het. Soms moet je daar wat explicieter in zijn. Je bent immers een schakeltje in een groter geheel, dan valt het soms niet op hoeveel jij eigenlijk bijdraagt aan het eindresultaat. Ga eens goed na wat jouw aandeel is in resultaten. Denk aan foutloze oplevering van project X door jouw oog voor detail. Of jouw innovatieve denkvermogen waardoor de productiekosten van product Y omlaag gingen.
Het kan lastig zijn om deze kwaliteiten van jezelf goed in beeld te krijgen. Er zijn verschillende manieren om hier toch inzicht in te krijgen, bijvoorbeeld de methode van Lumina Spark. Deze methode vormt een persoonlijk profiel van hoe jij bent als mens, met daarin al je sterke en minder sterke punten. Dit helpt je om je vaardigheden onder woorden te brengen. Iets waar geen werknemer tegen bestand is 😉
3. Vertel over jouw aandeel in het team
Aansluitend op de tip hierboven heb jij ook een effect op je team. De resultaten van jouw Lumina Spark-profiel laten misschien wel zien dat jij de kartrekker bent in groepen. Of degene die in tijden van crisis overzicht en goede moed houdt. En die skills zorgen ervoor dat jij het beste in je team naar boven brengt.
Of wat dacht je van jouw motiverende woorden en complimenten voor je collega’s? Ook hierdoor maak jij je collega’s sterker en daarmee dus het bedrijf of de organisatie. Echt waar: ook dit soort vaardigheden maken dat jij die salarisverhoging bij je huidige baan verdient.
4. Ga voor goede timing
Over salaris onderhandelen als er net een crisissituatie is afgekondigd en de helft van het personeel de tent moet ruimen? Beter niet. Kies een moment waarop je baas (of degene waarmee jij de salarisonderhandeling doet) de tijd voor je kan nemen. Meteen op maandagochtend aankloppen of nét voor de vrijmibo nog even willen aanschuiven is dan minder verstandig. Een goed moment is bijvoorbeeld tijdens je periodieke ontwikkelingsgesprek.
5. Kondig de salarisonderhandeling bij je huidige baan aan
Het is voor je baas wel zo prettig om niet voor het blok te worden gezet op een onverwacht moment. Hij of zij zal namelijk nooit meteen ‘ja’ of ‘nee’ zeggen. Kondig daarom al eerder een keer aan dat je over je huidige salaris wil praten. Daar hoef je geen heel ding van te maken: laat het gewoon een keertje vallen tijdens een één-op-één moment en stel dan voor dat je ‘volgende week een keertje aanklopt om het hierover te hebben’. Dat geeft je baas de mogelijkheid om zelf al na te denken over de positie die hij of zij in wil nemen in de onderhandeling. Dat houdt jullie relatie ook een stuk gezelliger.
6. Weet wat je wil
Want als je baas naar je luistert en je vraagt aan welk bedrag je denkt, dan moet je wel met een fatsoenlijk idee komen. Doe daarom research naar welk salaris goed past bij jouw functie. Bijvoorbeeld via één van de vele vergelijkingssites, of vraag het je collega’s zelf. Maar – heel belangrijk – laat je baas eerst een voorstel doen. Je kunt op basis van je research wel een range geven van het salaris waar jij aan denkt.
7. Denk er altijd nog even over na
Hap nooit meteen toe als je een salarisvoorstel krijgt. Ook als je van binnen staat te springen en juichen. Denk altijd nog even na over het voorstel en stel nog vragen als je die hebt, bijvoorbeeld over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zeg je meteen ‘ja’, dan is er meteen nauwelijks meer ruimte om aanpassingen te doen.
8. Blijf professioneel
Dat wil zeggen: blijf de onderhandeling zakelijk zien, stel je zelfverzekerd op, blijf netjes en wees collegiaal. Het kan namelijk ook tegenvallen. Misschien is er écht geen cent over om jou een hoger salaris te bieden. Misschien is je baas van mening dat je eerst nog ontwikkelingen moet doormaken. Neem dat netjes aan en stel vragen. Bijvoorbeeld over welke stappen hij of zij van je verwacht of wanneer hij of zij wel ruimte ziet voor een nieuwe onderhandeling. Laat dit trouwens ook altijd vastleggen: dan weet je waar je naartoe werkt!
En salarisonderhandeling bij een nieuwe baan, hoe zit dat dan?
Veel van deze tips om te onderhandelen over je loon bij je huidige baan, gaan natuurlijk ook op voor een onderhandeling bij een nieuwe baan. Maar er zijn er ook een aantal die bij een nieuwe werkgever wat minder impact maken. Bijvoorbeeld terugvallen op je aandeel in de goede resultaten van het bedrijf: tsja, laat dat eerst maar eens zien!
Tip 6, 7 en 8 bieden een goed startpunt bij een salarisonderhandeling bij een nieuwe baan. Benadruk daarnaast altijd je sterke punten en de punten waarin jij je nog kan ontwikkelen. Dat is natuurlijk altijd een goed idee tijdens een sollicitatiegesprek. In dit blog vertel ik je over de perfecte antwoorden om te geven op de meestgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.
Help! Ik weet écht niet hoe ik zo’n salarisonderhandeling moet aanpakken!
I feel you. Echt. Het is ook onwijs spannend om te vragen om meer geld. Dat maakt je kwetsbaar, want wat als je baas je recht in je gezicht uitlacht als je vraagt om een hogere pay check? De kans dat dát gebeurt is echter heel klein, maar dat weet je zelf vast ook wel. Heb je toch niet genoeg aan deze tips voor salarisonderhandeling bij je huidige baan? Stuur me dan een berichtje. Ik help je graag om sterker in je schoenen te staan op je werk! Niet alleen als het op salarisonderhandeling aankomt – ook als het gaat om het ontdekken van je sterke punten en ontwikkelpunten, leren samenwerken, solliciteren en veel meer.