9x de beste podcasts over zelfontwikkeling (Nederlands)

Ik vind podcasts één van de beste uitvindingen van de eeuw. Nou ja – het concept komt natuurlijk van de al hartstikke oude radio, maar de manier waarop podcasts vandaag de dag worden gebruikt? Geweldig. Vooral podcasts over zelfontwikkeling trekken mijn aandacht: ik zet mijn 9 favoriete Nederlandse zelfhulp podcasts op een rijtje!

 

9x beste podcasts over zelfontwikkeling

 

Zelfontwikkeling-podcasts zijn eigenlijk een heel genre op zich. Ze vermaken je, zetten je aan het denken én leren je tegelijkertijd ook nog wat bij over persoonlijke groei. Drie vliegen in één klap! De 9 inspirerende zelfhulp podcasts hieronder luister ik zelf heel graag.

 

1. Slaaptijd

 

We beginnen het lijstje met de beste podcasts meteen met een hele prettige. Slaaptijd – een podcast van Loes van Dokkum – is een ontspannende podcast met in iedere aflevering een nieuwe meditatie om relaxt mee in slaap te vallen. Heel fijn voor als je niet kan slapen. Met titels als ‘voel je flow en val in een diepe slaap’ en ‘heerlijk ontspannen wegdromen’ kan je ook niet anders dan erop klikken, toch?

 

2. DenkTank

 

Allerminst slaapwekkend, maar juist een hele inspirerende podcast. DenkTank is een concept van DenkProducties en is gericht op professionals die zich willen ontwikkelen in hun leiderschapsskills. In iedere aflevering deelt een andere ervaringsdeskundige tips over managen, overtuigingstechnieken, omgaan met weerstand – dat soort dingen. 

 

starten met persoonlijke ontwikkeling

 

3. De Podcast Psycholoog

 

‘De podcast die je helpt als het leven je even niet toelacht’ staat er in de beschrijving van deze podcast over zelfontwikkeling. Want als niemand je op school of tijdens je studie leert over dealen met stress, verdriet of andere tegenslagen in het leven, dan regelt de Podcast Psycholoog het wel voor je.  

 

4. Leven Zonder Stress

 

Podcastmakers, auteurs, lifestyle coaches en ervaringsdeskundigen bundelen hun krachten en maken Leven Zonder Stress. Er staan inmiddels al tientallen afleveringen online over thema’s als mindfulness, yoga, zelfverzekerd zijn, relaties, holisme, persoonlijke ontwikkeling, burn-outs en… ja, eigenlijk laten ze niets onbesproken. 

 

de beste podcasts over zelfontwikkeling

 

5. Van Twee Kanten

 

In Van Twee Kanten staat in iedere aflevering één ingrijpende gebeurtenis uit het leven van een stel centraal. Bijvoorbeeld een scheiding, ongeluk of ziekte. De podcasthost Corine Koole interviewt het koppel los van elkaar zodat ze open en eerlijk kunnen spreken. De verhalen zijn confronterend en zetten je flink aan het denken over je eigen leven. Heel mooi!

 

6. De Ben Tiggelaar Podcast

 

Ben Tiggelaar is toch wel één van de bekendere Nederlandse sprekers over persoonlijke en professionele groei. In zijn podcast (voor BNR) spreekt hij iedere week over verschillende onderwerpen die daarmee te maken hebben. Denk aan vakantie vieren als zzp’er, lessen van bekende CEO’s en je droomwerk vinden. 

 

7. Bedrock Magazine

 

Rosa en Lisanne belichten in de podcast van Bedrock tig verschillende onderwerpen. Heel breed (van duurzaamheid tot mediteren) maar toch allemaal met een focus op mentale gezondheid en self care. Leuk, jong en fris. Ik hou d’r wel van!

 

8. 100% Inspiratie Podcast

 

In deze podcast onderzoekt Thijs Lindhout geluk en succes in het leven (en hoe je dit vergroot). Deze zelfhulp podcast heeft me al veel mooie inzichten gegeven over dingen waar ik nog nooit op die manier over na had gedacht. Microdosing om je creativiteit aan te wakkeren – ik noem maar even wat. Ook fijn: deze super inspirerende podcast bestaat inmiddels al uit 235 afleveringen and counting.

 

9. Podnataal

 

Een beetje anders dan de andere podcasts in dit rijtje. Ik tip ‘m je toch graag, want ik weet dat dit soort persoonlijke ontwikkeling veel moeders (to be) goed kan doen. In Podnataal is in iedere aflevering een andere vrouw aan het woord over haar zwangerschap en bevalling. Die ingrijpende levensfase is niet alleen maar rozengeur en maneschijn en in Podnataal wordt daar heerlijk eerlijk over gesproken. Ik ben all for eerlijkheid over dit onderwerp. Ik schreef bijvoorbeeld ook al eerder een blog over mindfulness voor moeders. Dat is geen overbodige luxe af en toe 😉

 

Podcasts over zelfontwikkeling luisteren & mindfulness (er is een groot verschil!)

Het moet even gezegd worden: een ontspannende podcast over mindfulness luisteren betekent niet dat je lekker mindful bezig bent. Een podcast inpluggen is pure afleiding. Sorry to break it to you. Erover leren is heel goed en fijn, dus blijf dat zeker doen, maar je bent pas echt mindful als je je aandacht bij je lichaam leert te houden. Dat doe je door mindful oefeningen te doen. Hier vind je fijne (gratis) mindfulness oefeningen die wél effectief zijn.

 

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over persoonlijke ontwikkeling
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant