7x beste podcasts over leiderschap (2024)

Podcasts over leiderschap – ik luister ze al jaren behoorlijk fanatiek. Het is voor mij een bron van inspiratie voor mijn werk als persoonlijk leiderschapscoach, maar ook een spiegel voor mijn eigen skills. In de auto, tijdens een wandeling of het opvouwen van de was – het is dé manier om loze tijd leerzaam en leuk in te vullen. Ik deel mijn 7 favoriete podcasts over leiderschap en werk met je. 

 

Inhoud van dit artikel

7x podcasts over leiderschap

Over de jaren heen heb ik een mooie collectie aan diepgaande, prikkelende podcasts over persoonlijk leiderschap verzameld. Dit zijn wat mij betreft de 7 allerbeste podcasts over alles rondom werk. 

 

podcasts over leiderschap

 

1) New Female Leaders

Deze podcast gaat specifiek over vrouwelijk leiderschap, maar is interessant voor iedereen. Caroline Glasbergen, de host van New Female Leaders, duikt iedere week in een aansluitend onderwerp. Denk aan het omgaan met het imposter syndroom, of het combineren van een fulltime carrière en het opvoeden van kinderen. De afleveringen zijn afwisselend Nederlands en Engels – net wie er te gast is. 

Vooral de aflevering met Joris Luyendijk (die van het boek ‘De 7 Vinkjes’, over het erkennen van je privileges) vond ik heel interessant. Ook de aflevering met Janka Stoker over het combineren van feminiene en masculiene kwaliteiten voor goed leiderschap heeft indruk op me gemaakt. 

 

2) DenkTank

De podcast DenkTank (van Denk Producties) luister ik al een hele lange tijd. In iedere aflevering is een andere inspirerende spreker te gast over leiderschap, productiviteit en beïnvloeding. Eén van de afleveringen gaat bijvoorbeeld over samenwerken op afstand (want dat is een vaardigheid op zich) en in een andere deelt Rick Pastoor het geheim van slim werken. Ook interessant: de afleveringen over de stoïcisme-stroming, ondernemen in crisistijd en de veelbelovende mogelijkheden van AI. Erg leerzaam en goed toepasbaar op mijn eigen manier van werken. 

 

3) Werkprofessor | BNR

Ik hou wel van nuchtere, down-to-earth benaderingen. Precies dat vind ik in Werkprofessor, een podcast van BNR. Host Wendy van Ierschot deelt wetenschappelijk onderbouwde inzichten over het menselijk gedrag. Dat doet ze aan de hand van interessante cases. Neem het succes van LEGO: hoe blijf je innovatief? Of Chat GPT: hoe kunnen ondernemers dit voor zich laten werken? Maar ook het belang van HR, ‘dingen buiten je comfortzone doen’ en het aanwakkeren van inspiratie zijn onderwerpen die voorbijkomen. Oftewel: lekker afwisselend maar allemaal ontzettend boeiend.

 

4) De Ben Tiggelaar Podcast

De Ben Tiggelaar Podcast – een klassieker, kunnen we wel zeggen. De gemiddelde leidinggevende, manager of CEO heeft al eens van deze inspirerende leiderschapexpert gehoord. In zijn podcast interviewt hij wetenschappers over persoonlijke en professionele groei. Iedere aflevering zit bomvol nuttige werktips die ik meteen toe kan passen in mijn eigen coaching en in het runnen van mijn bedrijf. Een paar onderwerpen die al langs zijn gekomen: rijk worden door je eigen gedrag te veranderen, machtsmisbruik, energiemanagement, delegeren, en conflicten op de werkvloer. 

 

Leestip: Conflicten voeren binnen een team: dit is waarom het zo belangrijk is (+ 3 oefeningen voor constructieve conflicten)

 

5) At The Table with Patrick Lencioni

Wie mij een beetje kent, weet dat ik Patrick Lencioni hoog heb zitten. Lencioni is een Amerikaanse team- en organisatie-expert. Daarnaast doet hij nog veel meer, waaronder het hosten van de podcast over werk: At The Table with Patrick Lencioni. Hierin staat zijn Piramidemodel centraal. Vertrouwen, conflicten, verantwoordelijkheid, betrokkenheid, resultaten – het zijn de vijf onmisbare factoren voor een succesvol team. Onderwerpen die hij aanhaalt zijn bijvoorbeeld de kracht van herhaling, lichaamstaal (en hoe je die kunt verbeteren en inzetten als leider) en nederigheid. 

 

Leestip: De Piramide van Lencioni: dit maakt een succesvol team

 

6) Business Books Podcast

De Business Books Podcast slaat een brug tussen twee soorten media: podcasts en boeken. Er bestaan ontelbaar veel leerzame boeken over leiderschap en ondernemen en deze podcast van MT/Sprout brengt die kennis bij de luisteraars. Hosts Remy Gieling en Thijs Peters delen de belangrijkste lessen uit de beste businessboeken. Bijvoorbeeld over de groei van Amazon (en wat we daarvan kunnen leren) en de leiderschapslessen van Napoleon (Bonaparte, die ja). Ook interviewen ze verschillende auteurs. De podcast is inmiddels gestopt, maar de afleveringen zijn nog te beluisteren op Spotify. Ze zijn zeker de moeite waard!

 

7) Over Spreken Gesproken Podcast

Public speaking is iets waar de meeste leiders regelmatig mee te maken krijgen. Maar hoe doe je dat enthousiast, pakkend en duidelijk? Glenn Vergoossen spreekt in zijn Over Spreken Gesproken Podcast de beste sprekers en experts over de kunst van het presenteren. Iedere aflevering zit vol met praktische tips en motiverende (en relativerende, dat ook) woorden. Subthema’s zijn bijvoorbeeld deep democracy (een methode voor het voeren van écht goede gesprekken), debatteren, small talk, dienend leiderschap en zelfverzekerd spreken. . 

 

De 7 podcasts over leiderschap en werk nogmaals: New Female Leaders, DenkTank, Werkprofessor, De Ben Tiggelaar Podcast, At The Table with Patrick Lencioni, Business Books Podcast, en Over Spreken Gesproken Podcast. 

 

Tip: Je leiderschapsstijl testen: welke leider ben jij?

 

Je leiderschap skills verbeteren?

Uitgeluisterd en zin om écht productief aan de slag te gaan als leider? Bekijk dan eens of mijn Lumina Leader traject iets voor je is. Je ontdekt je leiderschapsstijl, krijgt grip op je kwaliteiten en leerpunten als leider (en hoe je je hierin kunt ontwikkelen) en leert hoe je de verschillende leiderschapsstijlen inzet in diverse situaties. Oftewel: je krijgt alle handvatten om zelfverzekerd en doelgericht leiding te geven aan een team. 

Stuur me een bericht om kennis te maken en te ontdekken of Lumina Leader iets voor je is. 

 

Bonustip: ben je meer een lezer, in plaats van een luisteraar? Dan kun je ook de beste managementboeken hard copy in huis halen. 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over leiderschap

Dit vind je misschien ook interessant