Piramide van Lencioni uitgelegd #5: resultaten

Eén voor allen en allen voor één. Die leus past als geen ander bij dit laatste blog over de Piramide van Lencioni. Hierin duiken we namelijk in het topje van de piramide: resultaten. Teamsucces kan volgens Lencioni alleen bereikt worden als alle teamleden streven naar dezelfde gezamenlijke doelen. En juist dát is waar het bij veel teams schuurt. In dit blog leg ik je er alles over uit én geef ik je 5 praktische tips om je team sterk samen te laten werken aan dezelfde doelen. 

Wat is de Piramide van Lencioni?

De Piramide van Lencioni is hét model voor teamontwikkeling. Dit model, dat eruitziet als een piramide, bestaat uit vijf lagen. Iedere laag is een factor voor succesvolle teams. Van onder naar boven zijn dat dat de factoren: vertrouwen, conflicten, betrokkenheid, verantwoordelijkheid en resultaten. Deze factoren hebben allemaal met elkaar te maken: ontbreekt het een team aan het één, dan heeft dat ook invloed op de andere factoren. 

Ik schreef al meerdere blogs over de Piramide van Lencioni:

In dit blog ga ik dieper in op het topje van de Piramide: resultaten.

 

Wat zegt Lencioni over resultaten?

Volgens Lencioni is het belangrijk dat teams zich focussen op resultaten: de gezamenlijke doelen van het team. Dat zijn keiharde cijfers, zoals de winst, maar ook prestaties die teams samen willen behalen. Want daar gaat het bij succesvolle teams écht over: samenwerking. De gezamenlijke doelen staan voorop en mensen zijn bereid om hun individuele doelen (zoals loopbaandoelen of simpelweg ‘geld verdienen’) daarvoor opzij te zetten. 

 

De focus op gezamenlijke resultaten komt voort uit het nemen van verantwoordelijkheid, oftewel: de vierde laag van Lencioni’s Piramidemodel. Teamleden die geen verantwoordelijkheid nemen voor hun werk, houden zich minder bezig met afgesproken gezamenlijke einddoelen. Zij richten zich waarschijnlijk meer op hun eigen behoeften, zoals hogerop komen of geld verdienen. En ook andersom: als iedereen naar hetzelfde doel werkt, is het makkelijker om elkaar aan te spreken op ieders verantwoordelijkheid. 

 

piramide van lencioni verantwoordelijkheid & resultaten

 

Voorbeelden van een gebrek aan focus op resultaten

De focus op resultaat is het kleinste topje van de Piramide van Lencioni, maar toch een groot struikelblok binnen teams. Tijdens mijn werk als teamcoach kom ik regelmatig in aanraking met teams waar het wringt op dit vlak.

 

Voorbeeld 1: MT boven alles

Als teamcoach analyseer ik veel managementteams. De vraag die ik de managers in de groep dan stel is: wat is het belangrijkste team van jullie organisatie? Het antwoord op deze vraag is vrijwel altijd: ‘mijn team’. Managers hebben de neiging om het team dat zij aansturen als het belangrijkste team van de organisatie te zien. 

 

Dat lijkt misschien heel goed, maar juist daar zit het probleem: het MT zou het belangrijkste team moeten zijn voor de managers. Samen zetten zij zich in voor de belangrijkste doelen van de organisatie. Zien managers het MT als iets ondergeschikts, dan ontstaan er vaak eilandjes van teams. Op ieder eilandje wordt heel hard werkt voor de doelen van het eigen team, maar niet voor de gezamenlijke doelen van het managementteam (en dus de organisatie). Een sterk teamgevoel binnen het MT is dus essentieel. Daarvoor zet ik verschillende oefeningen in, die licht ik verderop in dit blog toe. 

 

Leestip: 4 leiderschapsstijlen: wat voor leider ben jij?

 

Voorbeeld 2: individu voor de groep

Binnen teams waar ik word ingeschakeld om de samenwerking te boosten, zie ik steeds iets opvallends: de focus op individuele prestaties. Ik merk dat teamleden worden beoordeeld op wat zij als individu behalen, in plaats van wat teams sámen bereiken. Worden doelstellingen niet behaald, dan worden individuen daarop afgerekend en niet het team als geheel.

 

Je wil juist dat teamgenoten elkaar gaan ondersteunen, in plaats van dat ze alleen met zichzelf bezig zijn. Stimuleer daarom dat teamgevoel, bijvoorbeeld door een bonus te geven aan het hele team als de resultaten worden behaald. Het effect: teamleden durven zich kwetsbaar op te stellen, gaan elkaar om hulp vragen, gaan fouten toegeven en krijgen een sterker teamsbewustzijn. 

 

Wil je weten hoe jouw team ervoor staat op de 5 levels van Lencioni’s piramide? Doe de GRATIS teamscan!

Lencioni Teamscan gratis aanvragen

 

Eigenschappen van teams met sterke focus op resultaten

Teams die zich goed richten op gezamenlijke resultaten hebben de volgende eigenschappen:

  • Ze houden gemotiveerde en prestatiegerichte werknemers bij zich.
  • Ze ervaren minder individualistisch gedrag.
  • Ze blijven zich ontwikkelen.
  • Ze hebben de skills om de concurrentie te verslaan.
  • Ze genieten van successen (en balen van mislukkingen).
  • Ze laten zich niet afleiden.
  • Ze zijn bereid om individuele doelen opzij te zetten als dat beter is voor het gezamenlijke doel.

 

eigenschappen teams focus op resultaten piramide lencioni

 

Meer focus op resultaten: 5 tips voor je team

Met onderstaande 5 tips train je je team om zich meer te richten op de gezamenlijke doelen voor de beste resultaten.

 

Tip 1: geef bonussen

Het is misschien wat omstreden en niet in alle situaties mogelijk, maar bonussen stimuleren werknemers ontzettend om zich te richten op de doelen van het team. Koppel je een beloning aan een gewenst resultaat, dan zetten werknemers zich harder in. Die beloning kan een bonus zijn, maar bijvoorbeeld ook een ander voordeel, zoals een vrije dag of een leuke gadget. Belangrijk: geef de bonussen per team of voor de hele organisatie en voor het behalen van gezamenlijke doelen. Niet voor individuele prestaties.

 

Leestip: Werkgeluk verhogen: 4 tips voor meer geluk op je werk

 

Tip 2: maak doelen zichtbaar

Schrijf de gezamenlijke doelen op en hang deze op een zichtbare plek op. Zo zorg je ervoor dat de teamdoelen altijd top of mind zijn. 

 

Tip 3: leg individuele en teamdoelen naast elkaar

Het nastreven van individuele doelen is de grootste bedreiging van het halen van teamdoelen. Tenzij die doelen overeenkomen, en dat is vaker het geval dan lijkt. Laat ieder teamlid zijn of haar persoonlijke doelen opschrijven en vergelijk deze vervolgens met de gezamenlijke doelen. Komen doelen niet overeen, bepaal dan samen welk doel prioriteit heeft en maak daar afspraken over.

 

Tip 4: maak doelen openbaar

Openbare doelen zorgen voor een groter verantwoordelijkheidsgevoel (dat legde ik al uit in het vorige blog, over de laag ‘verantwoordelijkheid’). Dat zorgt ervoor dat resultaten sneller en beter behaald worden. Maar pak je het nóg groter aan en communiceer je de doelen ook naar buiten, dan is dat effect nog groter. Als de buitenwereld op de hoogte is van de ambities, zetten werknemers zich harder in voor die doelen. 

 

Tip 5: leg een (soort) eed af

Zorg dat ieder teamlid zich openlijk verbindt aan de afspraak over gezamenlijke doelen. Bijna zoals een eed. Ook dit zorgt ervoor dat een teamlid zich meer betrokken voelt bij de doelen.

 

Hulp bij nodig?

Als teamcoach help ik teams om beter samen te werken. Ik onderzoek samen met de teamleider of manager, maar ook door zelf goed op te letten, waar het schuurt in de samenwerking. Met praktische oefeningen werken we daar vervolgens heel gericht aan. Wil je meer weten? Neem (vrijblijvend) contact met me op. Dan bekijken we samen wat ik voor jou en je team kan doen. 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over teamontwikkeling

Dit vind je misschien ook interessant