Persoonlijke waarden: zo vind je die van jou!

Persoonlijke waarden helpen je bij het creëren van een nog leuker (werkend) leven. Als je baan bijvoorbeeld niet strookt met jouw persoonlijke kernwaarden, dan kan dit op de lange termijn gaan schuren en wrijven. Het helder krijgen van jouw persoonlijke waarden is dus een must. Aan de slag met het vinden van jouw waarden? In deze blog helpen we je op weg door middel van meer dan 150 waarden voorbeelden en verschillende oefeningen.

Inhoud van dit artikel

Wat zijn persoonlijke waarden?

Persoonlijke waarden geven aan wat jij het allerbelangrijkste in jouw leven vindt. Het is datgene waar jij echt voor staat: het is jouw ‘vuurtje’ of ‘motor’. Ze vormen als het ware jouw innerlijke kompas. Waar een kompas tijdens je reis de richting aangeeft en zorgt dat je op koers blijft, doen waarden dit ook. Het zijn de richtingaanwijzers in jouw (werkzame) leven. Je kunt er elke dag naar handelen. Persoonlijke waarden geven dan ook aan hoe jij je als persoon wilt gedragen naar jezelf, anderen en de wereld. Waarden verschillen van persoon tot persoon. Zo kan de ene persoon helemaal aangaan op de waarden groei, avontuur, liefde en creativiteit, maar hoeft dit voor jou niet zo te zijn. Meer waarden voorbeelden vind je verderop in dit blog.

 

Waarden voorbeelden, een handig overzicht.

Er zijn ontzettend veel waarden. Hieronder vind je een handig overzicht met 150+ voorbeelden van waarden. Deze persoonlijke waardenlijst is niet volledig, maar dient ter inspiratie.

Aanbidding Gelijkwaardigheid Rechtvaardigheid
Aandacht Gemak Respect
Aanpassing Genegenheid Resultaat
Aantrekking Gezamenlijkheid Rijkdom
Actie Gezondheid Roem
Affectie Groei Rust
Afronding Handigheid Samenwerking
Altruïsme Harmonie Samenzijn
Ambitie Hulpvaardigheid Schoonheid
Amusement Humor Simpelheid
Assertiviteit Inlevingsvermogen Slimheid
Authenticiteit Innovatief Solidariteit
Autonomie Inspiratie Speelsheid
Avontuur Integriteit Spiritualiteit
Balans Intimiteit Spontaniteit
Bekwaamheid Inzicht Stabiliteit
Bereikbaarheid Kalmte Stilte
Bescheidenheid Kennis Succes
Betrokkenheid Klantgerichtheid Tevredenheid
Betrouwbaarheid Kunstzinnigheid Toegankelijkheid
Bewustzijn Kwaliteit Toewijding
Bezieling Leiderschap Tolerantie
Bloei Levendigheid Traditioneel
Collegialiteit Liefde Transformatie
Comfort Loyaliteit Trouw
Compassie Mededogen Uitdaging
Competitie Meesterschap Uniformiteit
Concentratie Mildheid Uitmuntendheid
Continuïteit Moedig Veelzijdigheid
Creativiteit Mondigheid Veerkracht
Daadkracht Muzikaliteit Veiligheid
Dankbaarheid Naastenliefde Verantwoordelijkheid
Dapperheid Nauwkeurigheid Verbetering
Deskundigheid Nederigheid Verbinding
Deugdbaarheid Nuchterheid Verbondenheid
Dienstbaarheid Onafhankelijkheid Vernieuwing
Discipline Ondernemend Vertrouwen
Doelgerichtheid Ontdekken Vindingrijkheid
Duidelijkheid Ontspanning Vitaliteit
Duurzaamheid Ontzag Volgzaamheid
Eenheid Ontwikkeling Vriendelijkheid
Eenvoudigheid Onvoorwaardelijkheid Vriendschap
Eerlijkheid Openheid Vrolijkheid
Efficiëntie Oprechtheid Vrijheid
Eigenheid Optimisme Waardering
Energiek Ordelijkheid Welzijn
Enthousiasme Originaliteit Winnen
Erkenning Overvloed Wijsheid
Flexibiliteit Persoonlijke ontwikkeling Zekerheid
Geborgenheid Pionieren Zelfbeheersing
Geduld Plezier Zinvolheid
Gehoorzaamheid Prestatie Zorgvuldig
Geleerdheid Professionaliteit Zorgzaamheid
Geluk Rationaliteit ….

 

 

3x persoonlijke waarden oefening

Nu helder is wat waarden zijn en je weet waarom het belangrijk is om je eigen waarden helder te hebben, is het tijd om je eigen waarden te gaan ontdekken. Om de vraag ‘Wat zijn mijn waarden?’ te beantwoorden deel ik mijn drie favoriete persoonlijke waarden oefeningen met je.

 

Oefening 1 | Vragen om je waarden te bepalen

De volgende vragen helpen je te onderzoeken wat je waarden zijn. Wie bewonder je? Is er iemand waar je bewondering voor hebt? Bijvoorbeeld een collega omdat deze steeds het beste uit zichzelf blijft halen, ondanks de tegenslagen waar ze mee te maken heeft. Of je nicht omdat zij haar baan heeft opgezegd, ondanks dat ze op dat moment drie jonge kinderen had en nu een goedlopend eigen bedrijf heeft? Het kan ook een bekendheid zijn zoals Oprah Winfrey, Max Verstappen of André Kuipers. Wat deed of doet deze persoon wat jou zo raakt?  Welke waarden zie je bij deze persoon terug? Hoe belangrijk zijn deze waarden in jouw eigen leven? Waar ga ik de discussie voor aan? Waar kan je je over opwinden? Denk eens terug aan een moment waarop je boos werd, waarbij het spreekwoordelijke ‘stoom uit je oren kwam’. Iets dat je nog een tijdje bezig heeft gehouden lang nadat de situatie al voorbij was. Wat gebeurde er? Welke waarden van jou werden geraakt?

 

Oefening 2 | Je eigen begrafenis bijwonen

Een oefening die misschien wat weerstand bij je oproept en tegelijkertijd enorm waardevol is. Stel je voor dat je je eigen begrafenis kunt bijwonen. Wie zou je willen dat er een speech geeft? Neem rustige de tijd om te bedenken wat jij wil dat deze persoon over jou zegt. Hoe wil jij graag worden herdacht? Wat wil je dat deze persoon benoemt waar jij voor stond? Hoe wil je dat anderen jou hebben gezien? Wat gaf je aandacht in je leven? Welke keuzes heb je gemaakt? Wat waardeerden anderen aan jou? Hoe heb jij anderen geraakt?   Schrijf op wat jij graag wilt dat deze persoon over jou zegt als jij je leven volop hebt geleefd. Dit hoeft niet per se de situatie te zijn zoals die nu is. Je hebt immers nog heel wat jaren voor je om nieuwe keuzes te maken en dat te doen in het leven wat voor jou belangrijk is.

 

Oefening 3 | Lijst met waarden

Als het goed is, heb je door de twee voorgaande oefeningen al een wat beter beeld van wat jij belangrijk vindt in het leven. In deze oefening ga jij je eigen persoonlijke waardenlijst opstellen.

Stap 1: Gebruik voor deze oefening de lijst met meer dan 150 waarden voorbeelden. Deze waardenlijst kan je hier downloaden.   Stap 2: Lees de lijst met waarden rustig door en omcirkel alle waarden die voor jou belangrijk zijn. Denk er niet te lang over na. Kies ze intuïtief. Ga af op je gevoel. Mis je nog een waarde? Voeg deze gerust toe.   Stap 3: Kijk naar de omcirkelde waarden. Welke vijf waarden zijn voor jou het meest belangrijk?   Tip! Vind je het lastig om een keuze te maken? Maak dan een vergelijking tussen de waarden waartussen je twijfelt. Omcirkel steeds de waarde die voor jou het meest belangrijk is. Doe dit net zo lang tot dat er vijf waarden overblijven.

 

waarden voorbeelden

 

Waarom persoonlijke waarden belangrijk zijn

 

Het leven is te kort

Het is een cliché, maar niet minder waar. Des te belangrijker is het om na te denken over wat jou écht gelukkig maakt in het leven. Helaas realiseren zich nog te weinig mensen hoeveel tijd ze verspillen aan zaken die ze helemaal niet belangrijk vinden en waar ze niet gelukkig van worden. Kortom: tijd om te investeren in een waardengericht-leven.

 

Had ik maar…

Bronnie Ware, een voormalig verpleegkundige die jarenlang in de palliatieve zorg heeft gewerkt, verzorgde honderden mensen in de laatste fase van hun leven. Zij sprak met hen over de dingen waar zij spijt van hadden. Dit geïnspireerde haar tot het schrijven van het boek: ‘Top five regrets of the dying“>Top Five Regrets of the Dying’. De meest voorkomende spijtbetuiging was: “Ik zou willen dat ik de moed gehad had om een leven te leiden dat recht deed aan mezelf, in plaats van een leven te leiden dat anderen van mij verwachtten.” Zeg eens eerlijk? In hoeveel procent van je (werkzame) leven gaat het om het verkrijgen van goedkeuring van je ouders, familie, vrienden of likes op Facebook of Instagram? Hoe sterk ben jij bezig met te doen ‘zoals het hoort’ in plaats van te doen waar JIJ gelukkig van wordt? Is dit confronterend? Geen nood. Het goede nieuws is namelijk dat je nog leeft. Je hebt dus tijd om te veranderen en te onderzoeken waar je echt gelukkig van wordt. Het helder krijgen van jouw persoonlijke waarden is een goede eerste stap.

 

3 voordelen van het helder hebben van je waarden

1) Je weet welke richting je op wilt in je (werk) leven. Hierdoor ben je beter in staat om doelen te stellen. Persoonlijke ontwikkeldoelen die passen bij wat jij echt belangrijk vindt in plaats van doelen waarmee je anderen wilt pleasen.

2) Door dingen te doen die jij waardevol vindt, ervaar je meer zingeving in je leven.

3) Je ervaart meer energie doordat jij je ‘vuurtje’ laat branden.

 

Blijven mijn waarden altijd hetzelfde?

Je persoonlijke waarden kunnen veranderen. Uit onderzoek blijkt dat leeftijd hierin een belangrijke rol speelt. Zo kunnen mensen voordat ze kinderen krijgen bijvoorbeeld denken dat macht en succes voor hen heel belangrijk zijn. Hebben ze eenmaal kinderen, dan kunnen de waarden macht en status plaats hebben gemaakt voor balans en plezier. Het is dan ook belangrijk om eens in de zoveel tijd na te gaan of jouw gekozen waarden nog wel bij jou passen.

 

Hoe weet ik of mijn persoonlijke waarden kloppen?

Je weet dat je een goede waarde hebt gekozen wanneer er een glimlach op je gezicht verschijnt, je inspiratie voelt en merkt dat je er energie van krijgt. Klinkt gemakkelijk, maar schijn bedriegt. Nog te vaak kiezen we onze waarden met ons verstand in plaats van met ons hart. We laten ons leiden door de mening van onze ouders, vrienden, collega’s of de media. Dit zorgt ervoor dat we niet ons eigen pad in het leven volgen, maar het pad dat anderen voor ons in gedachten hebben of een pad waarvan jij denkt dat je deze ‘hoort’ te volgen.

 

Hulp nodig bij het bepalen van jouw waarden?

Om een authentiek leven te kunnen leiden, is het belangrijk om leiding te leren geven aan jezelf. Dit start met het vergroten van zelfinzicht. Want als je weet wie je bent, dan ben je beter in staat doelen te stellen die écht bij jou passen. Dit zorgt voor meer geluk, een betere gezondheid en meer succes in je leven. In ons persoonlijk leiderschapsprogramma leren we je de regie te nemen over je leven. Stuur ons een berichtje van meer informatie.

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over persoonlijke ontwikkeling
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant