Persoonlijke ontwikkeling: 9x voorbeelden voor groei

Persoonlijke ontwikkeling – het is al jaren een hot topic op de werkvloer. We (maar ook onze werkgevers) vinden het belangrijk om al onze talenten te benutten. Om alles eruit te halen wat erin zit. Tijdens functionerings- of ontwikkelgesprekken ontkom je daarom niet aan het onderwerp ‘persoonlijke groei’. Als je leidinggevende je vervolgens vraagt ‘en hoe ga je dat aanpakken?’, dan heb jij je woordje paraat. Deze 9 voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling helpen je op weg. 

 

Inhoud van dit artikel

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is de ontwikkeling van je vaardigheden en wie je bent als mens. Het wordt ook wel ‘aan jezelf werken’ genoemd. Het is erg breed en omvat heel veel vlakken van je leven, zoals je mentale gezondheid, sociale relaties, carrière en lichamelijke gezondheid.

Het gaat dus niet alleen om de skills die je opsomt op je cv (‘Ik heb een rijbewijs’ en ‘Ik ben goed met Excel’) maar ook om de wat meer ongrijpbare skills. Het gaat bijvoorbeeld ook om hoe je met tegenslagen omgaat, hoe goed je jezelf kent en op welke manier je relaties aangaat. 

 

Leestip: Een goed cv maken, hoe doe ik dat? (12 gouden tips!)

 

Waarom is het zo goed om aan je persoonlijk ontwikkeling te werken?

Als je weet waar je je nog in kunt ontwikkelen, heb je een stimulans. Een doel om naartoe te werken. Dat motiveert je, zorgt ervoor dat je gefocust aan het werk kunt en zorgt voor voldoening.

Bovendien haal je zo het onderste uit de kan. Als je je persoonlijk ontwikkelt, benut je namelijk zo veel mogelijk van je talenten. Dat maakt je ook nog eens multi-inzetbaar, iets waar werkgevers ook erg blij mee zullen zijn. 

Belangrijke disclaimer: ik vind dat je niet áltijd bezig hoeft te zijn met je persoonlijke ontwikkeling. Het is ook heel gezond om soms heel bewust even níét bezig te zijn met zelfverbetering en juist oké te zijn met de situatie zoals ‘ie is. Dat is altijd een verstandig idee, maar zeker als je niet zo lekker in je vel zit. Kiezen voor rust, regelmaat en stabiliteit is dan óók een vorm van persoonlijke ontwikkeling. (Dat maakt de situatie dan weer wat ingewikkeld, maar je begrijpt wat ik bedoel.)

 

 

Persoonlijke ontwikkeling: 9 voorbeelden

Hoe doe je dat dan, ‘aan jezelf werken’? Dat kan op ontzettend veel manieren en hangt af van waar je je precies in wil ontwikkelen. Wil je bijvoorbeeld beter leren omgaan met feedback, dan kan een training of cursus goed werken, of het luisteren naar een relevante podcast. Zit je niet zo lekker in je vel en wil je beter tot rust leren komen, dan is sporten, lezen of met een coach praten misschien doeltreffender. Ook verschilt het sterk per persoon. 

 

persoonlijke ontwikkeling voorbeelden

 

 

1) Reflecteren

Het nummer 1 voorbeeld van persoonlijke ontwikkeling, dat is zelfreflectie. Neem de tijd om goed naar je huidige leven en situatie te kijken. Wees ook zo eerlijk mogelijk tegenover jezelf: hoe voel je je, welke knelpunten in je leven signaleer je, en (hoe) wil je hieraan werken? 

Een manier om tot deze inzichten te komen, is door middel van een persoonlijkheidstest. Ik gebruik zelf graag die van Lumina Spark. Deze wetenschappelijk onderbouwde methode geeft een hele uitgebreide analyse van je persoonlijkheid. Je beantwoordt een vragenlijst en ontdekt zo waar je talenten liggen en op welke (professionele maar ook persoonlijke) gebieden je je nog kunt ontwikkelen. Ga je aan de slag met een Lumina Coach, dan zal hij of zij je ook meteen praktische tips geven om hieraan te werken. 

 

Leestip: Wat is zelfinzicht en waarom is het zo belangrijk (+ 5 manieren om zelfinzicht te ontwikkelen)

 

2) Podcasts luisteren

Er bestaan tig interessante en leerzame podcasts over persoonlijke ontwikkeling. In dit blog zet ik mijn 9 favoriete podcasts (in het Nederlands) voor je op een rijtje. Deze podcasts bespreken bijvoorbeeld thema’s als je grenzen leren aangeven, overtuigingstechnieken en omgaan met een burn-out.

 

3) Sporten

Voor veel mensen is sporten dé manier om ‘uit het hoofd’ te komen. Het geeft rust en ruimte om na te denken. Ook kan sporten helpen bij persoonlijke ontwikkelingsdoelen als beter in je vel komen te zitten, omgaan met weerstand en zelfverzekerder worden. 

 

4) Mediteren

Anderen hebben juist baat bij meditatie. Ik ben persoonlijke ontwikkelingscoach en werk ontzettend veel met de principes van mindfulness en meditatie.. Mindfulness leert je namelijk om zonder oordeel naar jezelf te kijken en om te gaan met tegenslagen of pijn. Ook geeft het je heel veel zelfinzicht. 

Duik je graag dieper in de vaardigheden van mindfulness? Bekijk dan eens of mijn online mindfulness training wat voor je is. In je veilige omgeving en op je eigen tempo leer je over de basis. Ook komen we iedere week online samen om te oefenen, de tips in de praktijk te brengen en te leren van elkaars ervaringen. En geen zorgen: mijn aanpak is down-to-earth en lekker praktisch.

 

5) Lezen 

Als we het hebben over in alle rust nieuwe kennis tot je nemen, dan kan ‘boeken lezen’ natuurlijk niet ontbreken in deze lijst met voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling. Boeken – of dat nu managementboeken of zelfhulpboeken zijn – geven inzicht in een andere wereld, waardoor je automatisch reflecteert op je eigen leven en omgeving. Dat kan hele interessante dingen opleveren. 

 

Leestip: 6x mindfulness boeken (die je echt moet lezen!)

 

PS wist je dat er ieder jaar een managementboek van het jaar wordt verkozen? In dit blog zet ik de winnaars van ieder jaar op een rij.

 

6) Doelen stellen

Ga je aan de slag met persoonlijke ontwikkeling, dan kan het lonen om heldere doelen te stellen. Maak die doelen dan liefst meetbaar, bijvoorbeeld aan de hand van de SMART-methode. Zorg er bovendien voor dat je de doelen kunt opdelen in kleinere doelen, dat maakt het makkelijker om eraan te werken.

Voorbeeld
Het doel: beter leren omgaan met feedback.
Subdoelen/methoden: reflecteren door middel van een persoonlijkheidstest, praten met een coach, een training ‘feedback krijgen’ volgen of een boek lezen over dit onderwerp. 

 

7) Een cursus volgen

Een hele concrete manier om je persoonlijk te ontwikkelen, is door middel van een cursus of opleiding. Dit kunnen cursussen zijn om een vaardigheid te ontwikkelen die je nog niet (goed) beheerst. Denk aan leiding geven, time management of samenwerken. Maar ook een workshop gebarentaal, creatief denken, geven of zakelijk tekenen kan bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Net wat je zoekt.

 

8) Tutorials volgen

 

Aansluitend op tip 7 maar vaak net iets toegankelijker: volg tutorials. Op internet vind je oneindig veel tutorials voor allerlei vaardigheden. Van een potje schaken tot pianospelen, van haren invlechten tot ademhalingsoefeningen voor op kantoor. Allerlei skills die je jezelf gewoon thuis en gratis kunt leren. 

 

Kijktip: 3 minuten ademruimte (daar heb je altijd tijd voor)

 

9) Praten met een coach

Een persoonlijke ontwikkelingscoach bekijkt jouw leven met een frisse en neutrale blik. Vaak zie je zelf niet zo snel waar in je leven nog kansen voor ontwikkeling liggen. Een coach kan die feilloos aanwijzen. Daarnaast kun je met een coach meteen heel gericht aan de slag met die ontwikkelingspunten. Hij of zij geeft je hier praktische tips voor.

 

De 9 voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling op een rij: reflecteren, podcasts luisteren, sporten, mediteren, lezen, doelen stellen, een cursus volgen, tutorials volgen en praten met een coach. 

 

Hulp of meer voorbeelden nodig?

Als persoonlijke ontwikkelingscoach help ik mensen bij hun persoonlijke groei. Samen duiken we in je talenten en leerpunten, en geef ik je praktische handvatten om hiermee aan de slag te gaan. Is dit iets voor jou of wil je er eerst meer over weten? Stuur me (vrijblijvend) een bericht. Dan bespreken we samen wat ik voor je kan doen. 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over persoonlijke ontwikkeling
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant