Persoonlijke ontwikkeldoelen op je werk: 8x tips en voorbeelden

Persoonlijke ontwikkeldoelen, heb je die? En zo niet, kom je dan toevallig bij dit blog terecht omdat je baas je heeft gevraagd om deze doelen op te stellen? Grote kans van wel. Veel mensen zien het opstellen van persoonlijke ontwikkeldoelen als een vervelend moetje, iets wat ze afleidt van hun day to day taken. Maar dat is het juist niet: als je doelen hebt werk je juist met méér focus aan je werk en aan jezelf. Ik leg je uit hoe je persoonlijke ontwikkeldoelstellingen zet en geef je een aantal voorbeelden. 

 

Inhoud van dit artikel

Wat zijn persoonlijke ontwikkeldoelen?

Persoonlijke ontwikkeldoelen dragen bij aan de persoonlijke ontwikkeling van jou als medewerker. Het gaat om het ontwikkelen van kennis en vaardigheden. Je kunt de doelen grofweg opdelen in twee categorieën: 

 

  • De doelen die je heel graag wil ontwikkelen (je persoonlijke interesses): bijvoorbeeld een onderzoeksmethode die je onder de knie wil krijgen voor je droombaan, of het leren van een nieuwe onderhandeltechniek die past bij de promotie die je binnenkort wil maken. 
  • De doelen die je ‘moet’ ontwikkelen om beter te worden in je werk of om bij te blijven (de doelen die aansluiten bij de doelen van je team of bedrijf): denk aan het leren omgaan met een nieuw softwaresysteem waar je organisatie naar is overgestapt, of beter leren samenwerken met je teamgenoten waar je soms mee botst.

 

Persoonlijke doelstellingen kunnen natuurlijk ook een beetje van beiden zijn. Doelen die zowel goed zijn voor je persoonlijke interesses als voor het belang van het team of bedrijf, zijn juist erg werkbaar. 

 

Leestip: Persoonlijke ontwikkeling: 9 voorbeelden voor groei.

 

 

Waarom is het belangrijk om persoonlijke leerdoelen te hebben op je werk?

Persoonlijke leerdoelen helpen je om gefocust te werken. In plaats van ‘in het wilde weg’ van alles te leren en tot je te nemen, weet je nu waarom je iets doet en kun je daarbij beter prioriteiten stellen. 

Ook houden persoonlijke ontwikkelingsdoelen je werk leuk en uitdagend. Voor veel mensen is stilstand en niets meer leren de aanleiding voor het verlies van werkplezier. Tot slot getuigt het hebben van doelen van inzet en motivatie: je baas ziet dat je je werk serieus neemt en dat je er alles uit wil halen.

 

Leestip: Niet op je plek op je werk? 8 tips voor werkgeluk

 

 

Hoe bepaal je je persoonlijke ontwikkeldoelen?

Veel bedrijven werken met vaste methoden en formulieren om tot persoonlijke ontwikkeldoelen te komen. Vaak worden deze verwerkt in het Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en besproken tijdens het (half)jaarlijkse ontwikkelgesprek. Ook al voelt zo’n gesprek misschien een beetje als een moetje: gun jezelf de tijd en moeite om hier genoeg aandacht aan te besteden. Het is uiteindelijk goed voor het werk dat je levert én voor je verdere carrière.

 

Leestip: 7x tips om je voor te bereiden op je ontwikkelgesprek (+ voorbeelden)

 

Hieronder geef ik je 7 manieren om je persoonlijke ontwikkeldoelen te bepalen.

 

persoonlijke ontwikkel doelen tips

 

 

1) Bekijk de competentieprofielen

Veel bedrijven werken met competentieprofielen voor de afdelingen en functies binnen de organisatie. In deze profielen staat duidelijk aangegeven welke kwaliteiten en vaardigheden je nodig hebt voor iedere rol. Wil je doorgroeien? Dan zie je hier dus precies wat je daarvoor nodig hebt. Op basis hiervan kun je je leerdoelen opstellen. 

 

2) Bekijk je droombaan

Je persoonlijke ontwikkeldoelen mogen natuurlijk ook grootser zijn dan binnen de kaders van je huidige baan of het bedrijf waar je voor werkt. Misschien droom je wel van een leven als ondernemer omdat dit veel beter aansluit bij jouw persoonlijke waarden: welke vaardigheden en kennis heb je nodig om dat leven waar te maken? Of misschien overweeg je een carrièreswitch: wat heb je hiervoor nodig, een specifieke opleiding of cursus misschien?

 

3) Doe de persoonlijkheidstest van Lumina Spark

Een fijne methode om je kwaliteiten en ontwikkelpunten te ontdekken, is die van Lumina Spark. Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst krijg je een persoonlijk profiel. Aan de hand hiervan zie je bijvoorbeeld waar je van nature goed in bent, wat je nodig hebt van je omgeving en hoe je handelt onder druk of stress. Aansluitend op deze wetenschappelijk onderbouwde persoonlijkheidstest, kun je met een Lumina Coach met de leerdoelen voor je persoonlijke ontwikkeling aan de slag gaan. Je krijgt dan praktische tips en begeleiding om jezelf verder te ontwikkelen. 

 

Leestip: Kwaliteiten en valkuilen (uitleg + 24 voorbeelden)

 

4) Maak kernkwadranten

Een andere – maar ook hele doeltreffende – methode is het maken van kernkwadranten. Dit zijn overzichtelijke schema’s waarmee je in één keer ziet waar je van nature goed in bent, wat je valkuil is, wat je uitdaging is en welk gedrag in je allergie zit. Dit inzicht helpt bij het stellen van je persoonlijke doelen: je ziet namelijk direct welk gedrag je nog kunt verbeteren.

 

In dit blog leg ik je uit hoe je deze kernkwadranten makkelijk zelf kunt maken aan de hand van mijn gratis oefenblad. 

 

5) Vraag collega’s of je leidinggevende

Soms zien anderen meer dan wijzelf, zeker als we ergens al een hele lange tijd werken of al lang hetzelfde doen. Je collega’s hebben in de loop van de tijd vast patronen bij je ontdekt, net als je leidinggevende. Vraag hen daarom eens wat zij jouw sterke punten vinden, en waar je je volgens hen juist nog verder in kunt ontwikkelen. Vraag ze ook om die leerdoelen te onderbouwen: uiteindelijk bepaal je natuurlijk zelf of dit ook jóúw persoonlijke leerdoel is. 

 

6) Doe de Lumina Leader-test

Ben je zelf leidinggevende? Duik dan eens in de methode van Lumina Leader. Met deze test beoordeel je jezelf op je leiderschapskwaliteiten en -valkuilen, en vraag je je omgeving (zoals je baas, directe collega’s en klanten) om hetzelfde te doen. Ze beoordelen je op basis van 16 competenties en geven je inzicht in wat je nog kunt leren om jezelf als leider te verbeteren.

 

Benieuwd naar Lumina Leader? Hier vertel ik je er meer over. 

 

7) Ontdek je persoonlijke waarden

Als je weet wat jouw persoonlijke waarden zijn dan ben je beter in staat richting te geven aan jouw (werkend) leven. Waarden geven aan wat jij echt belangrijk vindt. Voor de een is dit avontuur, creativiteit en ambitie en voor de ander duurzaamheid, samenwerking en zelfstandigheid. Als je weet wat je waarden zijn ben je beter in staat te bepalen waar je je in wilt ontwikkelen. Dit dit blog leg ik je uit hoe je je persoonlijke waarden kunt vinden met behulp van verschillende oefeningen. 

 

 

Persoonlijke doelstellingen: 8 voorbeelden

Je weet nu op welke manier je tot je ontwikkelpunten komt, maar hoe formuleer je die ontwikkeldoelen nu precies? Gebruik onderstaande voorbeelden van persoonlijke doelstellingen ter inspiratie.

 

Tip: formuleer je doelen altijd positief. Geef aan wat je wil leren en niet wat je wil afleren. 

 

1) Ik wil beter worden in het geven van presentaties

Voorbeeld: ik ga een training ‘presenteren’ volgen, vraag mijn collega die er goed in is om tips, en ga voor het nieuwe jaar minimaal drie presentaties geven aan externe klanten.

 

2) Ik wil meer kennis krijgen over SEO

Voorbeeld: ik ga boek X lezen over het toepassen van SEO, ga een cursus over dit onderwerp volgen en schrijf de daarop volgende maand minimaal twee SEO-blogs om mijn kennis toe te passen.

 

3) Ik wil creatiever leren denken

Voorbeeld: ik ga dit jaar vier presentaties geven aan mijn team met minimaal drie toepasbare vernieuwende ideeën voor onze marketingstrategie.

 

4) Ik wil werken aan een betere balans tussen werk en privé 

Voorbeeld: ik ga iedere maandagochtend een planning maken voor de komende week, maak afspraken met mijn collega’s om mijn grenzen te bewaken en ga het komende kwartaal minimaal drie nieuwe hobby’s uitproberen. 

 

Een verstoorde werk-privébalans komt erg veel voor. Als coach help ik mensen om dit weer recht te trekken, zodat ze meer tijd en energie hebben voor hun hobby’s, familie en vrienden. Wil je weten of mijn coaching bij je past? Lees hier meer over mijn aanpak. 

 

5) Ik wil mijn grenzen beter bewaken

Voorbeeld: ik ga een training ‘nee leren zeggen’ volgen, maak komende maand een lijst met mijn prioriteiten en ga binnen mijn team minimaal twee keer ‘nee’ zeggen wanneer iemand iets van me vraagt dat niet binnen mijn takenpakket valt.

 

6) Ik wil beter leren samenwerken met mijn collega waar ik mee bots

Voorbeeld: ik ga een Lumina Spark-traject volgen en met een persoonlijke ontwikkelingscoach ontdekken hoe ik het beste met het gedrag van mijn collega kan omgaan, ik ga mijn collega daarnaast vragen of hij/zij hier ook voor openstaat.

 

7) Ik wil meer sales maken het komende jaar

Voorbeeld: ik ga een senior verkoper vragen om tips, ik ga een overzicht maken van onze droomklanten en ga de komende drie maanden minimaal zeven salespitches voeren met hen.

 

8) Ik wil salarisverhoging en hier beter over leren onderhandelen

Voorbeeld: ik ga mijn naaste collega’s vragen wat zij verdienen, ik ga boek X over salarisonderhandeling lezen en ga mijn geleerde kennis in maand Y in de praktijk brengen bij mijn baas.

 

De SMART-methode kan je helpen om je doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden te formuleren. Ben je niet bekend met de methode? In dit blog leg ik je uit hoe je de SMART-methode toepast op je persoonlijke doelstellingen.

 

Hulp nodig bij het bepalen van je persoonlijke ontwikkeldoelen?

Heb je geen idee waar je moet beginnen? Stuur me gerust een berichtje. Samen gaan we aan de slag met de Lumina Spark-methode. Daarmee ontdekken we je kwaliteiten en valkuilen en ontdekken we op welk gebied je nog wil groeien. Ook help ik je bij het formuleren van de leerdoelen voor je persoonlijke ontwikkeling. En als je wil, werken we daar ook meteen praktisch aan. Bekijk deze pagina voor meer informatie of vraag meteen een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek met me aan.

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over persoonlijke ontwikkeling
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant