Persoonlijk ontwikkelingsplan maken (voorbeeld + 5 tips)

De meeste werkenden moeten er vroeg of laat aan geloven: het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP). Veel mensen stellen het uit of raffelen het af, ze hebben immers ‘wel iets beters te doen’. Maar als je slim bent, grijp je dit moment júíst aan om alles uit je persoonlijke en professionele ontwikkeling te halen. In dit blog deel ik mijn beste tips voor het maken van een POP met je. Extra handig: ik laat in dit blog ook een voorbeeld zien van hoe je een persoonlijk ontwikkelingsplan maakt.

 

Inhoud van dit artikel

Een persoonlijk ontwikkelingsplan maken: 5 tips

Als het over ‘ontwikkeling’, ‘groei’ en ‘werken’ gaat, dan ontkom je niet aan POP. POP staat voor Persoonlijk Ontwikkelingsplan en dit helpt jou – als werkende – om je werkdoelen te behalen. En dat werkt, want met een concreet plan bereik je je doelen sneller en succesvoller. Met deze 5 tips en voorbeelden maak je zelf een ijzersterk en compleet persoonlijk ontwikkelingsplan.

 

1) Bepaal je persoonlijke waarden

Je persoonlijke waarden zijn de dingen waar jij voor staat. Denk aan humor, discipline of vrijheid. Iedereen heeft andere prioriteiten en streeft naar andere waarden. Als je weet wat je persoonlijke waarden zijn, kun je beter richting geven aan je werkleven en de dingen die je nog wil leren. Wel zo handig bij het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan, dus.

 

Ga daarom eens goed na wat jouw drijfveren zijn. In dit blog deel ik drie oefeningen met je om je persoonlijke waarden te ontdekken, bijvoorbeeld aan de hand van gerichte vragen. Ook deel ik een handig overzicht van voorbeelden van persoonlijke waarden met je, daar herken je vast ook meteen een paar van jouw belangrijkste waarden in. 

 

2) Ontdek je kwaliteiten en valkuilen

Voor het opstellen van een duidelijk POP is het slim om inzicht te hebben in waar je goed en iets minder goed in bent. Oftewel: je kwaliteiten (de eigenschappen waar je van nature goed in bent) en je valkuilen (de eigenschappen waar je in doorslaat en die je te veel inzet). Je kunt van nature bijvoorbeeld erg sociaal zijn, maar als je hierin doorslaat uit dat zich vaak in ‘niet alleen kunnen zijn’. Of misschien ben je heel feitelijk, maar kan dat ook omslaan in ‘verdrinken in details’. 

 

Valkuilen zijn geen negatieve eigenschappen. Het zijn eigenschappen waar je op moet letten bij het maken van zo’n persoonlijk ontwikkelingsplan. In dit blog leg ik je uit hoe je je kwaliteiten en valkuilen ontdekt. 

 

3) Bepaal je persoonlijke ontwikkeldoelen

Een persoonlijk ontwikkelingsplan gaat helemaal over jouw carrière en jouw leerdoelen. Ze dragen bij aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Met deze leerdoelen in je achterhoofd (of beter gezegd: in je POP) werk je met meer focus en houd je je werk uitdagend. 

 

In een eerder blog dook ik al dieper in de verschillende soorten persoonlijke ontwikkeldoelen, waarom het zo belangrijk is om die te hebben, en hoe je je eigen ontwikkelpunten ontdekt. Met 7 handige tips laat ik je zien hoe je zelfinzicht krijgt en je ontwikkeldoelen bepaalt. Ook deel ik er 8 voorbeelden van ontwikkeldoelen waar je je misschien wel in herkent.

 

4) Formuleer SMART-doelen

Je hebt vast al eens van SMART-doelen gehoord. Met deze methode formuleer je doelen zo scherp mogelijk, waardoor je ze beter, sneller en gerichter bereikt. SMART-doelen kunnen dus absoluut niet ontbreken bij het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan! 

 

Formuleer je doelen (de dingen die je wil leren, zoals de ontwikkeldoelen in tip 3) aan de hand van 5 factoren: 

 

  • Specifiek: wees zo duidelijk en specifiek mogelijk. Denk dus na over wat je wil bereiken, wie of wat je nodig hebt, en waar, wanneer en waarom je dit gaat doen. 
  • Meetbaar: koppel een meetbare hoeveelheid aan je doel, zoals een aantal verkochte producten of een rapportcijfer. 
  • Acceptabel: zorg dat het doel past bij jou, het team en/of het bedrijf.
  • Realistisch: streven naar de top is goed, maar zorg wel dat er genoeg tijd, kennis en geld voor is.
  • Tijdgebonden: denk na over het tijdsframe en (tussen)deadlines.

 

Voorbeeld voor in je persoonlijk ontwikkelingsplan 


Tussen week 20 en week 30 van 2023 wil ik beter worden in het geven en ontvangen van feedback, daarom volg ik daar een speciale training voor. In die periode wil ik minimaal 3 oefengesprekken voeren met collega’s.”

 

Wil je meer handige voorbeelden van SMART-doelen die je helpen bij het maken van je persoonlijk ontwikkelplan? In dit blog leg ik de methode uit en deel ik voorbeelden ter inspiratie.

 

5) Maak een planning in je persoonlijk ontwikkelingsplan

Zoals de letter T van de SMART-methode al aangaf: zorg dat je werkt in een duidelijk tijdsframe. Dat geeft houvast tijdens het hele proces, maar zorgt er ook voor dat je resultaat uiteindelijk te meten is. 

 

Het is slim om in je POP dieper in te gaan op de planning die je volgt om je doelen te bereiken. Stel een deadline op, eventuele tussendeadlines, evaluatiemomenten, en denk ook alvast na over wat en wie je op welk moment nodig hebt. Zo laat je je leidinggevende zien dat je je doelen serieus neemt, en help je zelf al een flink eind op weg. Want je weet: een goed begin is het halve werk. 

 

Leestip: 9x voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling

 

Persoonlijk ontwikkelingsplan maken: een voorbeeld (pdf)

De 5 tips voor het maken van een POP helpen je op weg, maar het is ook prettig om een helder voorbeeld achter de hand te hebben. In het formulier (pdf) hieronder zie je een voorbeeld van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Dit POP-formulier kun je gebruiken voor je eigen plan, met jouw eigen kwaliteiten en ambities. Je download een invulbaar pfd-bestand hier

 

voorbeeld persoonlijk ontwikkelingsplan

 

Hulp nodig bij het maken van je POP?

Vind je het toch fijn als iemand je helpt bij het maken van je persoonlijk ontwikkelingsplan, bijvoorbeeld omdat je niet goed weet wat je ontwikkelpunten zijn? Met een persoonlijk ontwikkelingscoach ontdek je waar je goed in bent, waar je je nog in kan ontwikkelen en hóé je dat aanpakt. Met die skills maak je een POP waar je meteen gericht mee aan de slag kan.

 

Wil je weten of de praktische aanpak van Tiny Tweaks iets voor je is? Bekijk deze pagina met meer informatie over het traject voor werkprofessionals, of stuur me een bericht met je vraag

 

Extra tip! De kans is groot dat je werkgever het coachtraject of de training wil betalen. Vaak is daar zelfs een speciaal potje voor, ook wel loopbaanbudget (of ontwikkelbudget) genoemd. Vraag je leidinggevende daar eens naar. Dit blog met 8 tips om een coachtraject vergoed te krijgen door je werkgever helpt je daarbij. 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over loopbaan | persoonlijke ontwikkeling
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant