Persoonlijk leiderschap

persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap. Je hoorde het laatst nog vallen – op je werk, in een gesprek met je manager, of ergens op LinkedIn. En je dacht: klinkt belangrijk – maar wat ís het eigenlijk? In dit blog beantwoorden we de vraag wat is persoonlijk leiderschap, vertellen we waarom dit hét moment is om ermee te starten (ja, ook als je het druk hebt), én hoe je er zélf mee aan de slag gaat.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is de regie nemen over je eigen leven. Het betekent keuzes maken die écht bij je passen, ook als het moeilijk is of oncomfortabel voelt. Je benut je sterke punten en bent je bewust van je valkuilen. Het draait om inzicht in wat jou drijft, wat voor jou belangrijk is, en welke richting je op wilt. Door bewust te kiezen, benut je je volledige potentieel en zet je stappen die je dichter bij je doelen brengen – zowel op werk als privé.

Wat is het niet?

Persoonlijk leiderschap is niet om het aansturen van anderen, maar om het aansturen van jezelf. Maar het goede nieuws? Hoe sterker jouw persoonlijk leiderschap, hoe authentieker je anderen kunt leiden. Daarnaast is persoonlijk leiderschap geen aangeboren talent, maar een vaardigheid die je ontwikkelt en blijft ontwikkelen. Het is niet iets wat ooit af is, maar een proces van voortdurend groeien, leren en bijsturen. Wat vandaag werkt, werkt morgen misschien niet – en dat is precies de uitdaging.

Waarom persoonlijk leiderschap?

Waarom zou je werken aan persoonlijk leiderschap? Wat levert het je eigenlijk op? In deze paragraaf lees je waarom het zo belangrijk is – zeker als je als professional zelf richting wilt geven aan je keuzes, werk en leven.

Niet alles wat je kunt, past bij je
In werk en privé krijg je veel keuzes en verwachtingen. Het is makkelijk om mee te gaan met wat er van je gevraagd wordt. Maar voor je het weet ben je druk met dingen die je kunt, maar niet echt wilt. En dat kost energie.

Misschien herken je dit wel: je zegt ja tegen dingen die eigenlijk niet bij je passen, je komt vast te zitten in een samenwerking met een collega maar durft het niet uit te spreken, of je twijfelt over je volgende stap en blijft hangen uit angst om de verkeerde keuze te maken.

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg
Steeds hetzelfde gedrag levert geen verandering op. Blijf je vastzitten in oude patronen, dan blijf je op dezelfde plek.

Persoonlijk leiderschap helpt je richting te geven
Als je geen plan maakt voor je leven, wordt het plan voor je gemaakt door anderen. Of het nu je ouders, manager of de maatschappij is, als je zelf geen richting kiest, wordt deze voor je bepaald. Persoonlijk leiderschap betekent regie nemen over je leven en kiezen wat bij jou past.

Wat het je oplevert
Met persoonlijk leiderschap maak je keuzes die écht bij jou passen. Je versterkt niet alleen je werk, maar ook je relaties. Je communiceert bewuster, stelt betere grenzen en hebt meer focus. Je vergroot je invloed, neemt eigenaarschap en maakt je werk en leven lichter en krachtiger.

 

Hoe ontwikkel je persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap is geen eindpunt, maar een proces. Het begint met jezelf beter leren kennen en groeit met elke bewuste keuze die je maakt. Wat helpt om dat proces op gang te brengen?

1) Zelfinzicht: de sleutel tot bewuste keuzes

Je kunt jezelf pas aansturen als je jezelf kent. Als je niet weet wie je bent, wat je belangrijk vindt of wat je telkens tegenhoudt, blijf je op de automatische piloot draaien. Zelfinzicht helpt je zien waar je kracht zit, wat energie kost en waarom je doet wat je doet.

Misschien merk je dat je vaak twijfelt over je richting. Of dat je snel ‘ja’ zegt, terwijl je ruimte nodig hebt. Of je voelt dat er meer in je zit, maar weet niet goed wat. Inzicht in jezelf maakt dat helder.

In dit blog over zelfinzicht lees je hoe je daarmee begint. En in dit blog over persoonlijke waarden ontdek je wat voor jou écht telt.

Een krachtige manier om je zelfinzicht te vergroten is Lumina Spark: een profiel dat je kwaliteiten, valkuilen, gedrag onder stress en samenwerkingsstijl in kaart brengt.

2) Inzicht is pas het begin

Weten wat je anders wilt, is mooi. Maar pas als je iets anders gaat doen, verandert er iets. Dat is spannend – zeker als je loskomt van oude gewoontes. Toch ligt daar je groei: in durven experimenteren met ander gedrag, ook als het nog niet vanzelf gaat.

3) Verandering gaat stap voor stap

Nieuw gedrag kan in het begin onwennig aanvoelen, en dat is helemaal normaal. Je doorloopt verschillende leerfases: van niet weten, naar zien, oefenen en uiteindelijk kunnen. Het is geen kwestie van meteen alles kunnen, maar van kleine, bewuste stappen. Op deze manier bouw je veerkracht op, krijg je meer richting en sta je sterker in je keuzes.

Meer over deze leerfases lees je in ons blog “Van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam” – met praktische voorbeelden die je helpen te begrijpen waar jij je nu bevindt in dit proces.

4) Neem het stuur in handen

Persoonlijk leiderschap vraagt om eigenaarschap. Wacht niet af of laat je leiden door externe omstandigheden, maar neem de regie in eigen handen. Zoals Stephen Covey zegt: wees proactief, niet reactief. Het gaat erom dat jij bewust keuzes maakt, in plaats van passief te reageren op wat er om je heen gebeurt.

 

Persoonlijk leiderschap training

In onze training persoonlijk leiderschap ontdek je waar je talenten echt liggen en leer je ze in te zetten. Je maakt beslissingen zonder eindeloos twijfelen, en pakt de regie terug over je werk en leven. Tijd om concrete stappen te zetten en te kiezen voor wat écht bij jou past. Doe mee en schrijf je in.

Wil je liever 1-op-1 aan de slag? Dan is coaching een goed alternatief. Je focust op jouw situatie en krijgt precies de begeleiding die je nodig hebt.

En wist je dat zo’n traject vaak (deels) vergoed wordt door je werkgever? In dit blog lees je hoe je dat aanpakt.

Deel dit artikel:

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over persoonlijk leiderschap
StudieboekenStudieboeken
Dit vind je misschien ook interessant