Wie is Patrick Lencioni?

Wie duurzame team- en organisatieontwikkeling zegt komt al snel uit bij het gedachtegoed van de Amerikaan Patrick Lencioni. Mogelijk ken je hem van zijn internationale bestseller ‘De 5 frustraties van teamwork’ of heb je een van zijn online talks bekeken. Hoe dan ook, deze man is volgens Fortune Forbes Magazine een van de 10 nieuwe goeroes die je zou moeten kennen. Ik vertel je meer over wie deze toonaangevende auteur, spreker, managementconsultant en bedrijfsadviseur is.

 

Inhoud van dit artikel

Korte biografie

Patrick Lencioni is geboren in 1965 en groeide op in Bakersfield California. Hij woont in de omgeving van San Francisco, heeft een vrouw Laura en 4 zonen  Matthew, Conner, Casey en Michael. Als voormalig consultant bij managementadviesbureau Bain & Company en Oracle en Sybase, startte Lencioni in 1997 zijn eigen bedrijf: The Table Group.

 

Table group

Als oprichter en directeur van The Table Group houdt Lenicioni zich bezig met managementteams en duurzame organisatieontwikkeling. Hij startte zijn bedrijf vanuit de gedachte dat de meeste managers de gezondheid van organisaties negeren, terwijl volgens hem de interne gezondheid van een organisatie dé sleutel tot succes.

Inmiddels heeft Lencioni met de The Table Group verschillende soorten bedrijven geholpen op het gebied van duurzame teamontwikkeling en leiderschap. Van professionele sportteams, startups, kerken en non-profitorganisaties tot de meest toonaangevende bedrijven in de wereld. Onder andere Microsoft, Southwest Airlines, Deloitte, Amazone, Visa en FedEx om er maar een paar te noemen. Zijn principes over organisatieontwikkeling, teamwerk en leiderschap gaan inmiddels de hele wereld over.

 

Modellen van Lencioni

In de loop van de jaren heeft Patrick Lencioni een aantal modellen ontwikkeld.

  1. Het model voor teamontwikkeling (piramide)
  2. Het model van de ideale teamplayer
  3. Het model van een gezonde organisatie
  4. Het Working Genius model

Model 1: De Piramide van Lencioni

Een veelgebruikt model voor teamontwikkeling om te bouwen aan een gezond team, is de zogenoemde ‘Piramide van Lencioni’. Hij beschreef het piramidevormige model voor het eerst in zijn bestseller-boek ‘De vijf frustraties van teamwork’. (2002).

De piramide bestaat uit 5 lagen die laten zien welke factoren er nodig zijn voor sterk teamwork namelijk: onderling vertrouwen, aangaan van conflicten, sterke mate van betrokkenheid, nemen van verantwoordelijkheid en focus op resultaat.

Tegelijkertijd geeft het model aan wat de belangrijkste frustraties/ bedreigingen zijn voor goed teamwork. Dit zijn afwezigheid van vertrouwen, angst voor de confrontatie, gebrek aan betrokkenheid, het mijden van verantwoordelijkheid en te weinig aandacht voor resultaten.

Lees hier het uitgebreide blog over de Piramide van Lencioni.

Piramide van Lencioni

Model 2: De ideale teamplayer

Naast zijn bekende piramide heeft Lencioni ook een model ontwikkeld voor de ideale teamspeler. Met dit model, beschreven in zijn boek ‘De 3 kenmerken van een ideale teamspeler. Hoe je ervoor zorgt dat teams presteren’ (2016), wil hij leiders helpen bij het werven, herkennen en ontwikkelen van ideale teamplayers in hun organisatie. Volgens hem zijn ideale teamspelers 1) bescheiden, 2) hongerig (gedreven) en 3) slim (emotionele intelligentie en gezond verstand).

model de ideale teamplayer patrick lencioni

Model 3: Een gezonde organisatie

Patrick Lenicioni is pionier op het gebied van het creëren van gezonde organisaties. Volgens hem is dit dé basis voor duurzaam succes. Een gezonde organisatie gaat volgens hem om het ontbreken van politieke spelletjes, duidelijk beleid, goede moreel, laag personeelsverloop en hoge productiviteit. In zijn boek ‘De Beslissende Voorspong’ (2012) biedt hij een model voor het creëren van gezonde organisaties. Hij laat zien dat hiervoor 4 stappen nodig zijn namelijk: 1) een samenhangende leiderschapsteam opbouwen, 2) helderheid scheppen,  3) helderheid communiceren en 4) de helderheid versterken.

Model 4: Working Genius

Het Working Genius Model is Lenicioni’s nieuwste model. Veel organisaties slagen er niet in om de juiste mensen op de juiste plekken binnen de organisatie in te zetten. Met zijn model onderscheidt Lencioni 6 typen intrinsieke werkvermogens namelijk: 1) Wonder, 2) Invention, 3) Discernment, 4) Galvanizing, 5) Enablement en 6) Tenacity.

Door de typen te herkennen en erkennen wordt het voor organisaties gemakkelijker het volledig potentieel van hun medewerkers naar voren te laten komen. Daarnaast zorgt het ervoor dat medewerkers meer plezier en energie uit hun baan halen.

model lencioni the working genius

 

Boekenoverzicht Lencioni

Inmiddels heeft Lenicioni 11 boeken op zijn naam staan waarvan er maar liefst al 6 miljoen exemplaren zijn verkocht. 7 van de 11 boeken zijn vertaald naar het Nederlands. Nieuwsgierig naar zijn boeken? Ik zet alle boeken van Lencioni voor je op een rij met een bijbehorende link om je favoriete boek meteen te kunnen kopen.

Overzicht boeken:

Lencioni’s podcasts

Ben je niet zo een lezer? Dan heb ik goed nieuws voor je. Patrick Lenicioni heeft niet één, niet twee maar liefst drie (!) podcasts. Genoeg luistervoer voor een lange autorit of vakantie.

At The Table with Patrick Lencioni

Sinds 2019 deelt hij wekelijks zijn wijsheden over onderwerpen als leiderschap, cultuur, teamwork en het bouwen aan organisaties in zijn podcast At The Table with Patrick Lencioni. Hij doet dit door middel van echte gesprekken, een vleugje Amerikaanse humor en een hoop praktische tips.

Beluister hier de ‘At The Table with Patrick Lencionipodcast via Apple of Spotify.

Sports Culture

Dat zijn principes niet alleen in het bedrijfsleven zijn toe te passen bewijst Lencioni maar weer met zijn podcast Sports Culture. In deze podcast bespreekt hij op een unieke en verfrissende manier topsportverhalen. Hij analyseert de sportwereld op het gebied van leiderschap, teamwork en organisatiecultuur.

Beluister hier de ‘Sports Culturepodcast via Apple of Spotify.

The Working Genius podcast

In 2021 startte Lenicioni met zijn derde podcast: The Working Genius Podcast. Hierin legt hij het door hem ontwikkelde Working Genius Model uit. Het model maakt inzichtelijk welk soort werkt je laat floreren, maar ook welk werk ervoor zorgt dat je leegloopt. Het onderscheid 6 intrinsieke werkvermogens waar Lenicioni je mee laat kennismaken. Volgens Lenicioni zijn er te veel mensen in deze wereld die tegen hun zin in werken omdat ze niet weten wat hun persoonlijke en innerlijke vermogens zijn. In de podcast geeft hij praktisch advies om mensen aan te laten haken op hun ‘Working Genius’.

Beluister hier de ‘The Working Genius podcastvia Apple of Spotify.

YouTube video’s en Tedtalk

Naast auteur en business consultant is Lencioni ook een veel gevraagd spreker. Online zijn er tientallen talks van hem te vinden. Ik zet er een aantal voor je op een rij.

TedTalk

In zijn Ted Talk met de titel ‘Are you a team player’, gaat hij in op zijn model over de ideale teamspeler.
Duur: 14.43 min.

Youtube

Lenicioni bespreekt in zijn talk uit 2013 de 5 frustraties van teamwork.
Duur: 36.18 min.

 

 

Quotes Patrick Lencioni

“Leaders who can identify, hire, and cultivate employees who are humble, hungry, and smart will have a serious advantage over those who cannot.” | The Ideal Team Player

“If you get all the people in an organization rowing in the same direction, you could dominate any industry, in any market, against any competition, at any time.” | The Five Dysfunctions of a Team

“The single, greatest advantage any company can achieve is organizational health.” | The Advantage

“If you want to be successful and fulfilled in your work, you must tap into your gifts. That can’t happen if you don’t know what those gifts are.”

“Zodra organisatiegezondheid voldoende wordt begrepen en in de juiste context is geplaatst, zal dit concept alle andere bedrijfskundige disciplines overtreffen als mogelijkheid om de organisatie te verbeteren en een reëel concurrentievoordeel te behalen.”

“Als je alle mensen in de organisatie in dezelfde richting zou kunnen laten roeien, dan zou je elke industrie kunnen domineren, in elke markt tegen alle concurrentie, op elk moment.”

 

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over leiderschap | teamontwikkeling
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant