Chronische pijn kan je leven flink in de weg zitten. Denk aan rugpijn, hoofdpijn of bekkenpijn waar geen paracetamolletje tegenop kan. Die pijn die je hebt, die is gewoon hartstikke ruk. Gaan we niet omheen draaien, maar je moet er toch mee leven. Omgaan met chronische pijn leer je gelukkig (wetenschappelijk bewezen!) goed met mindfulness. Ik geef je 5 tips!
Inhoud van dit artikel
Mindfulness en chronische pijn
In het leven worden we gestuurd door verschillende positieve en negatieve gevoelens: we willen weg van pijn en vervelende gevoelens en we willen juist méér fijne ervaringen en geluk. Mindfulness gaat om leven met dat wat er is. Acceptatie. Of dat nu pijn, verdriet of geluk is.
Heb je chronische pijn, dan herken je die strijd misschien heel goed: je verzet je tegen je pijnprikkels. Maar daar wordt de pijn niet minder van. Met mindfulness leer je om hiermee om te gaan. Artsen en andere specialisten raden mindfulness vaak aan als onderdeel van de behandeling bij chronische klachten. Wil je een deep dive in wetenschappelijk onderzoek, lees dan bijvoorbeeld dit artikel.
Mindfulness gaat daarnaast om in het hier en nu zijn. Dit kan je helpen bij het omgaan met chronische pijn. Zo kom je namelijk uit je hoofd, want dáár zit de ervaring van pijn.
5 tips voor omgaan met chronische pijn
Mindful ben je niet van het ene op het andere moment. Dat moet je trainen door middel van herhaling. Met mindfulness oefeningen versterk je eigenlijk de ‘aandachtsspier’. Door die aandachtsspier te trainen, leer je om de pijn te erkennen zoals ‘ie is, maar om er niet in mee te gaan. Deze 5 tips helpen je.
Tip 1: verzet je niet, maar accepteer het
Je verzetten tegen de pijn heeft waarschijnlijk nog nooit echt geholpen. Toch? Doe dat dus ook niet. Het verzetten kost je namelijk alleen maar heel veel energie die je ook kunt gebruiken om te léven. Om de dingen te doen die je wil doen, die met je pijnklachten misschien al genoeg energie kosten. Laat de pijn er zijn en accepteer dat het zo is. Het is er toch wel, of jij je er nou koste wat kost tegen verzet of het juist een plekje geeft.
Tip 2: focus op je adem
Hiermee verplaats je de pijn naar de achtergrond door je te focussen op je ademhaling. Zie je adem als een terugvalbasis. Je hebt je ademhaling altijd bij je en je kunt je er altijd op richten. Doe bijvoorbeeld een ademhalingsmeditatie. In deze geluidsfragmenten begeleid ik je daarbij.
Tijdens de meditatie gaat je pijnlijke lichaam ongetwijfeld om aandacht zeuren en dat is oké. Stop die pijn dan niet weg, maar merk het op en breng je aandacht rustig weer terug naar je adem. Die afleiding van je lichaam is helemaal niet erg. Het opmerken en teruggaan naar je adem is juist de training van die aandachtsspier! En hoe sterker die spier, hoe beter je kunt dealen met je pijn.
Tip 3: luister naar je lichaam
Als je lichaam zoveel pijn doet, kan het heel tegenstrijdig voelen om juist eens heel goed naar je lichaam te luisteren. Toch kan het je helpen om fysieke pijn te verminderen. Doe bijvoorbeeld de bodyscan, een fijne mindfulness oefening.
Je zult merken dat sommige plekken in je lichaam steeds de aandacht proberen te trekken. Verzet je daar niet tegen en breng je aandacht juist heel bewust even naar dat gebied. Wat voel je dan precies? Zijn het steken of is het meer een golvende pijn? Verandert de pijn of blijft het juist hetzelfde? Probeer er heel onderzoekend naar te kijken. Door je pijn te observeren creëer je afstand tussen jou en je pijn. Jij neemt de pijn waar, maar je bént de pijn niet. Makes sense?
Tip 4: schrijf je gedachten op
Wees eens bewust van je gedachten. Hoe denk je eigenlijk over die klachten? Grote kans dat dat negatief, boos of gefrustreerd is. Bij mindfulness leer je juist om zonder oordeel naar je pijn te kijken. Het is er, in alle glorie, maar je hoeft er niets mee. Door al die gedachten eens op te schrijven, schrijf je de pijn bijna letterlijk van je af. Je bent op dat moment namelijk de onderzoeker van je gedachten over de pijn, en dus niet de pijn zelf.
Dat betekent trouwens niet dat je nooit negatieve gedachten mag hebben, want die kunnen zelfs goed zijn voor je. Het gaat erom dat je jezelf niet als één ziet met de pijn. Want hallo: je bent zoveel meer!
Tip 5: ga iets leuks doen
Met ‘ga iets leuks doen’ bedoel ik niet ‘steek je kop in het zand en vergeet je lichaam’. Zoek afleiding en zorg dat er iets is náást de pijn. Die pijn is onderdeel van je leven, dus laat het er maar gewoon zijn. Het kan je helpen om de pijn naar de achtergrond te verplaatsen. Ga bijvoorbeeld aan de slag met een oude hobby of ga op pad met een vriendin. Net wat je leuk vindt en wat goed voelt voor jou en je lichaam. Grote kans dat de pijn zo vermindert.
Omgaan met chronische pijn met een mindfulness coach
Wil je meer leren over deze manier van omgaan met chronische pijn? Ik kan je helpen met persoonlijke mindfulness coaching. Ik leer je hoe je vertrouwt op je eigen lichaam en ik begeleid je met heel veel praktische oefeningen. Helemaal op maat voor jou, natuurlijk. Twijfel je of het wat voor je is? Stuur me een berichtje, dan plan ik een gesprek in om (vrijblijvend) kennis te maken.