Niet op je plek op je werk? 8 tips voor werkgeluk.

Voel je je niet op je plek op je werk? Dan ben je niet de enige. Ontzettend veel mensen zitten iedere dag achter hun bureau met een knagend gevoel. ‘Ik wil dit niet’, ‘ik voel me opgesloten’ en ‘is dit het nou?’ – je herkent deze gedachten misschien wel. Het is belangrijk dat je deze signalen serieus neemt, want een burn-out ligt op de loer. Ik geef je 8 tips om je werkgeluk te verhogen als je je niet op je plek voelt op je werk.

 

Inhoud van dit artikel

Niet op je plek op je werk? Dan herken je dit vast.

Je niet op je plek voelen op je werk geeft vaak een heel ontevreden en onrustig gevoel. Signalen waaraan je merkt dat je je werk niet meer leuk vindt, zijn bijvoorbeeld:

 

  • Je leert niets nieuws en voelt je daar onrustig bij
  • Je ziet op zondag al op tegen de werkweek
  • Je vindt dat je niet genoeg waardering krijgt van je leidinggevende of collega’s
  • Je voelt geen verbinding met collega’s
  • Je staat niet achter het werk dat je doet
  • Je vindt de sfeer op de werkvloer niet prettig
  • Je vindt je taken niet leuk

 

Maar toch wíl je niet weg: hoe komt dat? 

Genoeg redenen om te vertrekken, zou je denken. Toch blijven veel mensen nog lang ronddwalen bij hun huidige baan. Ze zijn hun werk zat en willen iets anders, maar hebben het gevoel dat ze wel móéten blijven om allerlei redenen. Ze voelen zich opgesloten. Deze mensen bedenken vaak allerlei smoesjes om het blijven naar zichzelf (of hun omgeving) te verantwoorden:

 

  • ‘Ik ben te oud, nieuwe werkgevers nemen me vast niet meer aan’
  • ‘Ik hoef nog maar een paar jaar te werken, ik zit mijn tijd nog wel even uit’
  • ‘Ergens anders verdien ik vast niet zo veel als nu’
  • ‘Ik ben niet goed genoeg in mijn werk, ergens anders val ik vast door de mand’
  • ‘Ik heb hier goede arbeidsvoorwaarden, het zou zonde zijn om dat op te geven’
  • ‘Als ik vertrek, krijgt het bedrijf misschien wel problemen’
  • ‘Ik wil loyaal blijven, ik werk hier nu al zo lang’

 

Dit zijn hele logische gedachten: uit je comfortzone stappen is spannend en je wil jezelf beschermen tegen foute beslissingen. Uit onderzoek door organisatiepsycholoog Merel Feenstra-Verschure blijkt dat zo’n 13 tot 20% van de werknemers dit gevoel herkent. Ze voelen zich gemiddeld 2,5 jaar lang verscheurd tussen twee dimensies: ze zijn ontevreden met hun baan, maar willen niet vertrekken. Deze gedachten werken vaak heel belemmerend. Mensen zitten zo vast (Feenstra-Verschure noemt het ‘locked in the job’) dat ze ook niet meer denken in oplossingen om hun huidige werk te verbeteren. 

 

Doorsudderen bij je huidige baan, waar je geen energie meer van krijgt en je niet (meer) op je plek bent, kan een burn-out tot gevolg hebben. En dan ben je verder van huis.

 

Leestip: overspannen of een burn-out: wat is het verschil en hoe kom je uit de put? 

 

 

8 tips voor meer werkgeluk 

Merk je de eerste signalen van je opgesloten voelen in je baan en je werk niet meer leuk vinden, onderzoek dan meteen de oplossingen. Met deze 8 tips verhoog je je werkgeluk.

 

niet op mijn plek zitten op mijn werk tips

 

1) Neem je verantwoordelijkheid

De eerste tip om je werkgeluk te verhogen, is de belangrijkste. Jouw werkgeluk is namelijk jóúw verantwoordelijkheid. Niet die van je werkgever, die vaak niet eens op de hoogte is van de ontevredenheid. Onderneem dus zelf de nodige acties om je meer op je plek te voelen op je werk. Wacht niet tot je werkgever (of baas, collega’s, klanten…) de situatie voor je verbetert.

 

Leestip: Carrière maken, met deze 4 tips pak je dat goed aan! 

 

2) Praat erover

Natuurlijk kan je werkgever je wel hélpen. Bespreek je opgesloten gevoel daarom met je leidinggevende of baas. Dat kan best spannend zijn, er ligt best een taboe op dit onderwerp. Bovendien denk je misschien dat je meteen je spullen kan pakken zodra je je ontevredenheid uitspreekt. Die kans is niet alleen erg klein, het is het risico ook waard. Als je niet over je gevoel praat, verandert er niets. Het risico op een burn-out blijft.

 

3) Neem de touwtjes in handen (meer autonomie)

Ervaar je autonomie en vrijheid in je werk, dan heb je minder stress en verhoog je je werkgeluk. Kijk eens op welke vlakken in je werk je meer de regie kunt nemen. Een paar ideeën: focusmomenten inplannen waarop je niet gestoord mag worden, een dag(deel) vanuit huis werken, een eigen project bedenken en uitvoeren of buiten kantoor lunchen. 

 

4) Zoek (de leukste) collega’s op

Met fijne collega’s wordt iedere baan een beetje leuker. Zoek deze collega’s zo veel mogelijk op tijdens je werk, bij brainstorms of tijdens pauzes.

 

Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn: je kunt behoorlijk last hebben van een collega. Dat komt heel veel voor: iedereen heeft andere manieren van werken en gedragsvoorkeuren. Dat maakt samenwerken ingewikkeld. Soms is dé oplossing simpel: begrip. Als je weet wat je eigen manier van werken is en wat je collega’s nodig hebben, kunnen jullie daar rekening mee houden. Dit inzicht krijg je door middel van Lumina Spark. Je leert over jouw stijl, de communicatiestijlen van je collega’s en hoe je omgaat met mensen die jouw tegenpool (totaal anders) of juist spiegelbeeld (veel gelijkenissen) zijn. 

 

5) Niet op je plek op je werk: verander van letterlijke plek

Soms kan een kleine verandering in je werk al een groot effect hebben. Werk je op kantoor? Bekijk dan eens of je op een andere plek mag zitten, bijvoorbeeld bij collega’s waarmee je beter klikt of op een rustigere (of juist rumoerigere) plek. Werk je thuis? Werk dan eens buiten de deur, bijvoorbeeld in een koffiezaak of op een flexwerkplek. Of combineer thuiswerken met op kantoor werken. 

 

6) Duik in je persoonlijke ontwikkeling

Wie niet groeit, staat stil – dat geldt voor veel mensen. Ga op zoek naar jouw persoonlijke waarden. Wat vind je belangrijk? Komt dit terug in je werk? Onderzoek waar je goed in bent (en waar je misschien wel meer van wil doen) en waar je je nog in kunt ontwikkelen. Dat doe je bijvoorbeeld door middel van de ontwikkelingsmethode van Lumina Spark. Je vult een vragenlijst in en daaruit rollen je kwaliteiten en ontwikkelingspunten. Op basis hiervan kun je bijvoorbeeld een cursus gaan volgen om meer te leren.

 

7) Gebruik je loopbaanbudget

Veel mensen hebben – zonder dat ze het weten – recht op loopbaanbudget. Met dit budget kun je bijvoorbeeld cursussen (zie tip 6) of workshops volgen. Ook kun je dit budget gebruiken voor een traject met een persoonlijk leiderschapscoach. Een coach denkt met je mee over je ontwikkeldoelen en ambities, en helpt je bij je persoonlijke ontwikkeling met praktische oefeningen.

 

Hieronder lees je hoe ik je hierbij kan ondersteunen.

 

8) Ontdek andere functies binnen het bedrijf

Is de stap naar een andere werkgever je te groot maar ben je je huidige baan echt zat? Bekijk eens of je binnen je huidige bedrijf of organisatie een andere functie kan krijgen. Misschien is leiding geven wel wat voor jou? Of overweeg je een carrièreswitch en wil je het liefst naar een heel nieuw team? Bespreek dit eens met je eigen manager of peil de situatie bij de leidinggevende van het team dat je op het oog hebt. 

 

Luistertip: De Ben Tiggelaar Podcast – Opgesloten in je baan? Dit doe je eraan. 

 

De 8 tips om je werkgeluk te verhogen nog één keer: neem je verantwoordelijkheid, praat erover, zorg voor meer autonomie, zoek de leukste collega’s op, verander van letterlijke plek, duik in je persoonlijke ontwikkeling, gebruik je loopbaanbudget en ontdek andere functies binnen het bedrijf. 

 

Toe aan ‘iets nieuws’ maar weet je niet wat?

Het is duidelijk: je voelt je niet op je plek op je werk en wil een burn-out koste wat kost voorkomen. Tijd voor actie. Bovenstaande 8 tips helpen je op weg. Wil je meer? Ik ben ontwikkelcoach en kan je hierbij helpen. Samen ontdekken we je leerdoelen en wensen en hoe je hier bij je huidige baan meer uit kan halen. Is het écht op? Dan onderzoeken we samen wat je nodig hebt in je nieuwe werk. Stuur me vrijblijvend een berichtje voor meer informatie. 

 

Tip: je werkgever heeft baat bij jouw werkgeluk, vraag daarom of je werkgever de kosten voor een ontwikkeltraject wil dekken.

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over loopbaan | persoonlijke ontwikkeling
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant