Ontspannen & minimalistisch leven: 5 handige tips

We leven in een tijd van duurzame bezinning en extra veel aandacht voor je mentale gezondheid. Dat komt samen in een populaire leefstijl: minimalisme. Mensen die de overstap hebben gemaakt naar minimalistisch leven zijn lyrisch. Ik vertel je meer over wat het is en wat de voordelen ervan zijn. Oh, en ik help je ook meteen op weg met een handig stappenplan. Van verzamelaar naar opruimer – jij kan het ook! 

 

Inhoud van dit artikel

Wat is minimalistisch leven?

Minimalistisch leven betekent leven met minder. Met wat je nodig hebt en that’s it. Het doel: rust en overzicht in je huis en in je hoofd.

Met steeds meer aandacht voor mentale gezondheid en duurzaamheid sudderde het al jaren een beetje, maar pas in 2015 werd het écht booming. Marie Kondo maakte van minimalisme in één klap een populaire lifestyle. De opruimqueen werd vooral bekend door haar Netflix-serie waarin ze de Konmari-methode showt. De kern? Weggooien (“Does it spark joy?” – zo niet, weg ermee), organiseren, strak ingerichte kasten en kiezen voor spullen die je dierbaar zijn. 

marie kondo

Minimalisme: trend of toekomst?

Bij mij begon het ook meteen te kriebelen, maar zeker na het kijken van de documentaire Minimalism (ook op Netflix) wist ik dat ik aan de slag moest met minimalisme. Voor mij zat dat ‘m niet per se in het hippe. Trends komen en gaan sneller dan het licht tegenwoordig, maar bij minimalistisch leven zie ik dat anders. We hebben het hier niet alleen over een mooi plaatje. De leefstijl heeft ontzettend veel voordelen die onlosmakelijk verbonden zijn met het leven van nu en met wat de toekomst van ons vraagt, namelijk: minderen. Zowel mentaal als in materiaal. Minimalisme is geen trend, het is een vereiste. Zo, mic drop

 

4x voordelen van minimalisme

Je voelt ‘m al aankomen: deze leefstijl kent veel fijne voordelen. Ik zet ze op een rijtje. 

 

1) Bewuster leven

Met minimalistisch leven word je gedwongen om na te denken over je keuzes. Weggooien of houden? Heb ik dit écht nodig? En over een tijdje, dan ook nog? Het maakt je bewuster, dankbaar, tevreden en verstandiger.

 

2) Minder stress en meer focus

Met minder spullen in je omgeving neem je prikkels weg. Je kunt je dus beter concentreren en maakt het je hoofd wat makkelijker. Het helpt je om stress te verminderen. Alles wat je vervolgens om je heen hebt, leidt niet af en doet er echt toe. 

 

3) Meer waardering

Door je keuzes altijd goed te overwegen, krijg je als vanzelf meer waardering voor de niet-materialistische dingen om je heen. Familie, de zon, een kop lekkere koffie. Je leert om je energie dááruit te halen.

 

4) Minder impact op het milieu

Niet consumeren maar consumínderen. Je produceert minder afval en als consument ontmoedig je zo ook de productie. En nog een voordeel: het bespaart je nog geld ook. 

 

Minimalistisch leven = bewust leven

 

Voor mij zijn de grootste pluspunten de rust en de focus die minimalisme me geven. Ik pak het zelf vrij low key aan: ik ben niet constant aan het opruimen (niet in de laatste plaats omdat dat als moeder meer stress oplevert dan wegneemt) en niet alles is netjes georganiseerd. Wel ontspul ik bewust een paar keer per jaar om mezelf een rustiger gevoel te geven en ik koop ook minder en bewuster. Vroeger was ik er niet vies van, leuke tierelantijntjes en prullen in huis, maar ik ben inmiddels bekeerd. Hoe minder, hoe beter. Scheelt ook een boel afstofwerk. 

minimalisme

Je hoeft geen genie te zijn om door te hebben dat minimalisme en mindfulness een dikke match zijn. Het is ook daarom dat ik deze leefstijl zo interessant vind. Met hele praktische stappen neem je je omgeving en je mindset onder handen, om zo bewuster en rustiger te leven. 

 

Beginnen met minimalisme in 5 stappen

Hoe je het minimalisme aanpakt, mag je zelf weten. Wat voor jou fijn is. Of je nu all in gaat en je woonkamer omtovert tot een showroom waar een Scandinavisch woonhuis nog een puntje aan kan zuigen, of af en toe eens bewust stilstaat en kijkt naar de spullen om je heen: het is allemaal goed. Wíl je wel, maar weet je niet hoe? Ik geef je 5 tips om te beginnen met minimalistische leven.

 

1) Bedenk waaróm je minimalistisch wil leven

Het is goed om je doel scherp te hebben. Doe je het alleen omdat het nou eenmaal hot en happening is, of wil je er écht wat mee bereiken? En zo ja, wat dan precies? Als de motivatie er is, ben je al halverwege.

 

2) Maak de drempel lager

Is ontspullen nog een stap te ver? Maak een tas met opties. Daar gaan de spullen in waar je over twijfelt. Zet die tas nog een paar weken aan de kant en ga er dan later nog eens doorheen. Grote kans dat je dan makkelijk afstand kunt doen van heel veel spullen. 

 

3) Begin klein

Het kan helpen om niet meteen bij de grootste opgave te beginnen. Start bij één kast, bijvoorbeeld je kledingkast, of bij één kleine kamer. Gaat dat je goed af? Pak dan lekker door.

 

4) Ga digitaal minderen

Een simpele maar héle effectieve manier om te starten: digitaal minimalisme. Het gaat hier niet om materialistische dingen, maar wel om consumptie. Het vermaak op social media is eindeloos en door jezelf regels op te leggen over de hoeveelheid die je ‘tot je neemt’, leer je te dealen met minder. Stel bijvoorbeeld een app-limiet in, via de instellingen in je telefoon. Dat zal al veel stress verminderen.

digitaal minimalisme

5) Doe het samen met een vriend(in)

Bij de spullen van een ander voel je vast minder, en die vriend of vriendin andersom ook bij die van jou. Zo motiveer je elkaar om goed na te denken over de spullen. Hetzelfde verhaal bij het kopen: moedig elkaar aan om te consuminderen. 

 

Marie Kondo, is that you?

En? Ben je overtuigd om je lifestyle eens op de schop te nemen om zo meer rust te ervaren? Misschien kunnen deze korte mindfulness oefeningen je helpen om stress te verminderen en om je bewust te worden van het moment. Zo gaat je aandacht naar de dingen die voor jou écht belangrijk zijn. 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over mindful leven | minimalisme

Online cursus

Mindfulness voor het dagelijks leven

van chaotisch en gestresst, naar rustig en gelukkig

37 lessen | €67

Meer informatie

Online cursus

Yoga Nidra

Ontdek de kunst van bewuste diepe ontspanning

13 lessen | €57

Meer informatie

StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant