Heb je ooit wel eens iets gegeten en je toen verbaasd over het feit dat het ‘ineens’ op was? Bijvoorbeeld het eten van een zak M&M’s tijdens een filmavondje? Zonder dat je het door had was de zak leeg en wist je niet meer dat je alles zelf (dus het waren niet de kaboutertjes ;)) had opgegeten. Dit is een typisch voorbeeld van mindless eten: eten op de automatische piloot. Onbewust en zonder aandacht.
Het tegenovergestelde van mindless eten is mindful eten. Hierbij stap je bewust uit de automatische piloot en ben je bewust van de directe ervaring van het eten. Om het verschil tussen mindful eten en mindless eten te verduidelijken zet ik deze verschillen voor je op een rijtje. En deel ik direct 4 tips om mindfuller te gaan eten.
Let’s Go!
Inhoud van dit artikel
Mindless eten vs Mindful eten: de verschillen
1) Aandacht is bij het eten tijdens het eten vs eten en multitasking
Multitasken. De nummer 1 killer van mindful eten. Tijdens het eten beantwoorden we maar al te vaak nog even een mailtje op onze computer, scrollen we er op los op onze telefoon of eten we tijdens het autorijden. Met als gevolg dat onze aandacht verdeeld is. Hierdoor genieten we niet van ons eten en eten we vaak ongemerkt teveel.
2) Luisteren naar de signalen van je lichaam vs het negeren van lichaamssignalen
Als we mindful eten dan zijn we ons bewust van de signalen die ons lichaam geeft. Zo voelen we wanneer we voldoende hebben gegeten (verzadiging) of wanneer ons lichaam aangeeft dat we nog honger hebben. Bij mindless eten negeren we deze signalen van ons lichaam. Hierdoor eten we vaak te veel of juist te weinig. Met overgewicht of ondergewicht tot mogelijk gevolg.
3) Eten vanuit fysieke honger vs eten vanuit emotie
Eten vanuit emotie is kenmerkend voor mindless eten. Denk hierbij aan o.a. gevoelens van verdriet, angst, boosheid en verveling. In de hoop van vervelende gevoelens of emoties af te komen (dit is overigens vaak een onbewust proces) eten we gedachteloos. Als we mindful eten dan eten we niet vanuit emotie, maar omdat ons lichaam hongersignalen afgeeft zoals het rommelen in de maag, een lage energie of je licht in je hoofd voelen. Hiermee maakt je lichaam duidelijk dat het tijd is om te eten.
4) Accepteren en mildheid vs oordelen en veroordelen
Maar al te vaak proberen we ons verlangen naar eten te controleren. Het is iets dat er niet mag zijn, waardoor we ertegen gaan vechten. Ook veroordelen we onszelf vaak als we te veel of te weinig hebben gegeten en ligt strengheid op de loer. Dit werkt vaak op korte termijn, maar niet op de lange termijn. Onderzoek laat zien dat het vechten tegen gevoelens zelfs leidt tot het eerder toegeven aan verleidingen.
Bij mindful eten heb je een accepterende en milde houding ten opzichte van jezelf, je ervaring en dat wat je eet. Met acceptatie bedoelen we niet dat je maar toegeeft aan alles wat je wilt eten en dat je niets doet aan je ongezonde eetgewoontes. Acceptatie houdt in dat je op een milde en vriendelijke manier gewaar bent van hoe het nu met je gaat. Wat je denkt, voelt en doet. Het verlangen naar eten is er immers al en als je vindt dat je zojuist teveel hebt gegeten dan verander je daar ook niets meer aan. Door deze accepterende houding ontstaat er ruimte om je eigen automatische patronen te ontdekken en bewust (gezondere) keuzes te maken.
Van mindless eten naar mindful eten: 4 tips
Mindful eten tip 1: Doe aan singletasking.
Als je eet, dan eet je. Als je televisie kijkt dan kijk je televisie. Mijn punt? Doe tijdens het eten geen twee dingen tegelijk. Doe aan singletasking in plaats van multitasking.
Mindful eten tip 2: Eet langzaam.
Na ongeveer 20 minuten zendt het lichaam een verzadigingssignaal uit naar onze hersenen. Als we erg snel eten, eten we vaak onbewust te veel. Door langzamer te eten geven we onze geest en ons lichaam de kans om met elkaar te communiceren over wat en hoeveel eten we (nog) nodig hebben. Op deze manier heeft je lichaam de tijd om je hersenen in te halen.
Mindful eten tip 3: Ken de verschillende soorten honger
Om meer mindful te eten kan het helpend zijn om je af te vragen wat voor soort honger je hebt als je merkt dat je wilt gaan eten. Is het fysieke honger of emotionele honger? Of misschien is het wel een ander soort honger.
Mindful eten tip 4: Acceptatie.
Maak ruimte voor je onprettige gedachten en gevoelens over eten. Stop ze niet weg en vecht er niet tegen. Maak er ruimte voor. Ze zijn er toch al.
Klinkt mindful eten voor jou nog als een ver-van-je-bed-show?
Neem eens een kijkje bij de online cursus ‘Mindful Eten’. De manier om een meer ontspannen relatie met eten op te bouwen.