Mindfulness zonder stilzitten, het kan!

Word jij al onrustig bij de gedachte 10 minuten stil te moeten zitten tijdens een meditatie en heb je hierdoor het idee dat mindfulness niets voor je is? Of heb je het al vaker geprobeerd, maar ben je ermee gestopt omdat het stilzitten alleen maar zorgt voor frustratie? Weet dat het anders kan!

Mindfulness is meer dan alleen stilzitten

Voor veel mensen is het niet kunnen stilzitten tijdens meditatie dé reden om te zeggen dat mindfulness niets voor hen is. Hoe hard ze ook hun best doen, hoe veel ze ook lezen over de voordelen van mindfulness, stilzitten is gewoon niet hun ding. Het is echter een groot misverstand dat je alleen zittend op een meditatiekussen, met je benen gekruist en je ogen dicht mindfulness kunt beoefenen. Er zijn namelijk verschillende actieve mindfulnessoefeningen waarbij je niet stil hoeft te zitten en toch de verschillende voordelen van mindfulness kunt ervaren. Daarom deel ik 4 tips om op een actievere manier mindfulness te beoefenen. Mindfulness beoefenen zonder stil te zitten? Zo kan het ook:

 

4 tips voor mindfulness zonder stil te hoeven zitten

 

Tip 1: Maak je huis schoon

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het doen van huishoudelijke taken is een ideale manier om mindfulness te beoefenen. Je kunt het doen tijdens het afwassen, het stofzuigen, het lappen van de ramen, poetsen van je badkamer of het doen van de was. Eigenlijk maakt het niet uit welk huishoudelijk klusje je kiest. Het gaat er meer om hoe je deze klus uitvoert. Kijk of je het uitvoeren van de huishoudelijke klus kunt vertragen. Doe datgene je aan het doen bent met volledige aandacht en toewijding. En gebruik je zintuigen. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden hoe je dit kunt doen. Als je de afwas doet, voel dan het warme water op je handen, ruik het zeepsop, voel je beweging die je maakt met de afwasborstel. Focus je tijdens het strijken van de was op de geur van fris wasgoed, het gekraak van de strijkplank en het gesis van de stoom uit het strijkijzer. Merk ook het patroon van kreukels op in de kleding en hoe deze verdwijnen tijdens het strijken. En besteed aandacht aan de beweging van je arm en schouder.

mindful afwassen

Tip 2: Ga wandelen

Naast het feit dat wandelen verschillende gezondheidsvoordelen met zicht meebrengt is het een zeer prettige manier om de hectiek van je leven even te laten voor wat het is en stil te staan bij je omgeving en jezelf. Maar al te vaak haasten we ons van punt A naar punt B. Mindful wandelen is een prettige manier om te vertragen, de hectiek van je leven even te laten voor wat het is en stil te staan bij je omgeving en jezelf. Zie mindful wandelen als een langzame wandeling zonder bestemming of doel. Het enig dat je hoeft te doen is wandelen en je te focussen op de ervaringen die zich in het hier en nu voordoen. Je kunt je focussen op het hier en nu door je aandacht tijdens het wandelen te richten op de manier waarop je loopt. Merk op hoe je voeten de grond raken, hoe je ze afrolt en optilt. Let vervolgens ook eens op je lichaam. Hoe voelt je lichaam tijdens het lopen? Ook kan je je afwisselend focussen op je verschillende zintuigen. Wat zie je om je heen? Wat ruik je? Wat hoor je? Wat voel je? Het prettige aan mindful wandelen is dat je het overal en altijd kunt doen. Trek je schoenen aan en ga naar buiten! Al is het natuurlijk ook heerlijk om op blote voeten te lopen. Elk pad dat je kiest is goed. Je hoeft er niet per se de natuur voor in. Je kunt het ook prima in de stad doen. Maak een frisse ochtendwandeling, doe het tijdens twee vergaderingen in, al lopend naar de trein, op het parkeerterrein van de supermarkt of ga ‘s avonds een blokje om. Wanneer en waar je het doet maakt eigenlijk niet uit. Het belangrijkste is dat je jezelf een moment gunt om te stoppen met rennen en in het hier en nu te komen.

mindfulness wandelen

Tip 3: Kleur een kleurplaat of doe iets anders creatiefs

Het kleuren van kleurplaten is een ideale mindfulness bezigheid. Niets is zo fijn dan je een poosje alleen te focussen op het kleuren van een kleurplaat. Niet alleen zorgt het ervoor dat je meer rust in je hoofd ervaart, kleuren vergroot ook nog eens je creativiteit. Probeer tijdens het kleuren je aandacht te richten op de beweging van het kleuren, de geur en geluid van het potlood, de kleuren die je gebruikt. En nee, mindful kleuren is niet alleen iets voor kinderen! Er zijn tegenwoordig tal van kleurboeken voor volwassenen. En mocht kleuren toch niet ‘je-ding-zijn’ en zijn tal van andere creatieve manieren om mindfulness te beoefenen zoals bijvoorbeeld schilderen, boetseren, breien en haken.

mindful kleuren

Tip 4: Vroet met je handen in de aarde

Tuinieren. Of je er nu van houdt of niet, het is een mooie manier om mindfulness te beoefenen. Aandacht voor de tuin èn aandacht voor jezelf. Sta tijdens het tuinieren stil bij de bewegingen die je uitvoert en wat dit doet met je lichaam. Welke spieren gebruik je bij het zaaien van groenten en het snoeien van de heg? En waar voel je deze bewegingen in je lichaam? Mindful tuinieren geeft je ook de mogelijkheid om stil te staan bij al het moois wat de natuur ons te brengen heeft. Bestudeer een bloem, voel de schors van een boom, de structuur van aarde, de zon op je gezicht, de wind door je haren, ruik het vers gemaaide gras, hoor het fluiten van de vogels en het zoemen van de bijen. Word één met wat je aan het doen bent.

mindful tuinieren

Kortom, er zijn veel manieren om mindfulness te kunnen beoefenen zonder stilzitten. En er zijn nog zo veel meer manieren te bedenken. Hoe pas jij mindfulness toe in je dagelijks leven?  

 

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over mindfulness
1 op 1 mindfulness training
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant