Mindfulness werkt niet bij jou om deze 5 redenen (en zó wel)

Daar zit je dan. Gedoucht en al, je partner uit huis gebonjourd, je koptelefoon op je hoofd – helemaal klaar voor mindfulness training. Maar het lukt niet. Je kunt je maar niet focussen op je oefening en uiteindelijk besluit je: laat maar, mindfulness werkt niet voor mij. Maar wacht, dit is júíst het moment om door te pakken! Ik vertel je waarom!

 

Inhoud van dit artikel

Weerstand voelen bij mindfulness

De groenste beginner en de beste pro: iedereen voelt wel eens weerstand tijdens het doen van mindfulness oefeningen. Trust me: wat je voelt, zegt en denkt is hartstikke normaal. Iedereen ervaart belemmeringen. Sterker nog: een training mindfulness gaat al uit van je eigen weerstand ertegen. En juist het herkennen van die weerstand en hoe je er bewust mee omgaat, dát is mindfulness. Bij mindfulness gaat het namelijk om het trainen van je aandachtsspier. Welke triggers er ook zijn die je aandacht trekken – jij hebt de controle. Niet je gedachten en gevoelens gooien de handdoek in de ring – jij

Waarom mindfulness bij jou niet werkt, kan verschillende redenen hebben. Die redenen vatten we samen in 5 hindernissen. 

 

Mindfulness werkt niet: 5 redenen

Goed om te weten: je kiest niet voor deze hindernissen – ze overkomen je. Maar het is wel slim om te weten dat ze er zijn, zodat je ze de volgende keer herkent. En als je ze herkent, kun je er ook een helpende draai aan geven! De hindernissen beschrijf ik hieronder één voor een. 

 

mindfulness werkt niet

 

1) Verlangen

Tijdens mindfulness oefeningen, zoals meditaties, komen waarschijnlijk allerlei gedachten in je op. Je denkt bijvoorbeeld aan eten (want je hebt honger), aan op een terras zitten met vriendinnen (want dat doe je liever dan nu in je eentje op een stoel mediteren) of aan je vakantie volgende week (want daar heb je zin in!). Je hebt verlangens, en daardoor raak je steeds afgeleid en ben je niet in het moment.

2) Afkeer

Ook afkeer kan een belemmering zijn bij mindfulness. Plug je je oortjes in voor een relaxte meditatie, erger je je groen en geel aan de stem die je vertelt te ontspannen. Of: ben je net lekker gefocust, staat je kleuter op de deur te bonken.

3) Slaperigheid

Deze hindernis hoor ik ook vaak bij de trainingen die ik geef. Tijdens het mediteren kan je zomaar in slaap vallen of heel duf worden. Zeker als je altijd in standje ‘aan’ staat en dan gaat zitten, kan dat voor je lichaam het sein zijn om ‘t ervan te nemen. Vaders en moeders met jonge kinderen – I see you! Dat in slaap vallen klinkt relaxed, maar het is niet de bedoeling. Zoals ik hierboven al zei: het doel van mindfulness is het trainen van je aandachtsspier. Tijdens je slaap sta je helemaal ‘uit’ en train je dit dus niet.

Dat wil trouwens niet zeggen dat je mindfulness niet voor je mag laten werken als je júíst in slaap wil vallen. In dit artikel geef ik je tips om mindful in slaap te vallen. 

4) Rusteloosheid

Wiebelen, schuiven, gepieker – rusteloosheid is ook een bekende hindernis. Misschien voel je je zo onrustig dat je je lichaam niet stil kan houden, of je gedachten vliegen van hot naar her. Ben je onrustig, dan is het vaak lastiger om je aandacht bij je lichaam en je ademhaling te houden. 

5) Twijfel

Ook deze reden hoor ik ontzettend vaak. Misschien denk je: waarom doe ik dit? Ik heb hier helemaal geen zin in. Waarom heb ik hier geld voor betaald? Mindfulness werkt niet, ik snap het niet, ik kan het niet. Tijdens het oefenen spelen allerlei twijfels op. 

 

Helpende houdingen: zo werkt mindfulness wél

Om met die hindernissen om te gaan, kun je jezelf op helpende houdingen wijzen. Ik laat je zien welke houdingen je kunnen helpen als je weerstand voelt.

 

zo werkt mindfulness wel

 

1) Geduld

Met fysieke training in de sportschool zie je met je eigen ogen dat je werk effect heeft: je krijgt spieren. Met het trainen van mindfulness werkt dat anders, het gaat daarbij om het proces. Heb daarom geduld en weet dat je met iedere oefening leert. Je versterkt namelijk steeds je aandachtsspier. 

2) Acceptatie

De (negatieve) gedachten die in je hoofd voorbij komen en de onrust in je lichaam die je aandacht verstoort – het is helemaal niet gek dat dit gebeurt. En het is ook helemaal niet erg, zolang je je er niet in verliest en je er niet tegen verzet. Merk de gedachten op en breng je aandacht weer rustig terug naar de oefening. Oordeel niet over het feit dat je die gedachten of gevoelens hebt. Accepteer het. 

Lees in dit artikel meer over negatieve gedachten (en waarom die ook juist goed kunnen zijn).

 

3) Eindeloos opnieuw beginnen

Het fijne van mindfulness: je mag áltijd opnieuw beginnen. Raak je afgeleid? Merk het op, richt je aandacht op iets nieuws (bijvoorbeeld een andere plek in je lichaam) en begin weer. Je training is dan niet mislukt – juist niet! Je hebt de afleiding herkend en gaat er met frisse moed weer mee aan de slag. Nu, morgen, overmorgen – een fresh start kan altijd.

4) Niet streven

Een andere helpende houding is om niet te streven naar het halen van een bepaald doel. Laat het los en zie wat de oefening je brengt. Cliché maar zo waar dat ik ‘m toch nog maar eens drop: mindfulness is niet een einddoel, het gaat om het hele proces. 

5) Vertrouwen

Twijfel je over het nut van mindfulness terwijl je aan het oefenen bent? Probeer dan te vertrouwen. Op jezelf (jij kan dit!) maar ook op de kracht van mindfulness zelf. Mindfulness training wordt al eeuwenlang gegeven en dat is niet zomaar. Neem bijvoorbeeld de achtweekse training die ik regelmatig geef; die zit bomvol eeuwenoude kennis en kunde. Daarnaast is er al heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mindfulness. Ook daaruit blijkt keer op keer weer dat het absoluut zorgt voor het verminderen van stress en allerlei andere klachten, dat lees je bijvoorbeeld in dit artikel over een onderzoek van Harvard. Dan werkt het bij jou ook. Echt. Heb vertrouwen!

Meer over mindfulness

Natuurlijk kun je thuis zelf aan de slag met mindfulness oefeningen. Met inzicht in de hindernissen en de houdingen die hierbij kunnen helpen, kom je een heel eind. Tijdens een mindfulness training (of coaching, als je liever één op één leert) ga je dieper in op deze oefeningen en op de hindernissen die je ongetwijfeld wel eens voelt. Twijfel je toch nog of het wat voor je is? Doe vrijblijvend mee met mijn gratis proeftraining of stuur me een berichtje met je vragen

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over mindfulness
1 op 1 mindfulness training
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant