5x tips voor omgaan met FOMO (fear of missing out)

Het staat nog nét niet in de Dikke Van Dale maar de term is inmiddels goed gevestigd in onze maatschappij: FOMO. De fear of missing out. De angst om dingen te missen. Soms is die fear heel aanwezig, soms is ‘ie meer onderhuids. Een feestje, een film, een ervaring. Feit is: iedereen heeft wel eens last van deze mood killer. Omgaan met FOMO? Dat doe je met deze 5 tips.

 

Inhoud van dit artikel

Wat is FOMO?

FOMO is de afkorting voor de fear of missing out: de angst om iets te missen. Het is echt iets van de laatste jaren. Sure – vroeger hadden mensen vast ook wel eens last van deze angst, maar dat we het fenomeen echt een naam geven, dat is nieuw. FOMO is onlosmakelijk verbonden met de oneindige keuzes die we vandaag de dag hebben. En we worden vervolgens ook nog eens met al die keuzes geconfronteerd op social media. 

Thuis op de bank hangen versus een drankje doen met een collega. Op visite bij familie versus naar een festival met een groep vrienden. Al die keuzes weeg je tegen elkaar af. Heb je FOMO, dan voel je je onrustig en misschien zelfs ontevreden over de keuze die je hebt gemaakt. Iets kan altijd beter, leuker, grootser. Oftewel: je bent niet bezig met hoe je het moment nú ervaart, maar met hoe iets had kúnnen zijn.

 

Mijn FOMOmentje

Ik heb er zelf ook wel eens last van. Een maand of wat geleden werd er een nieuwe app gelanceerd: Clubhouse. Een socialer dan sociaal medium waar (vooral) ondernemers connecten en gesprekken voeren met elkaar. Als mindfulness trainer en coach zag ik meteen tig mogelijkheden. Ik voelde aan alle kanten de druk om snel toe te happen en mee te gaan doen. Een heel duidelijk ik-mag-dit-niet-missen-gevoel. Uiteindelijk bleek het concept helemaal niet bij me te passen. En dat is natuurlijk hartstikke prima. Maar om dat onrustige gevoel te boven te komen en met die FOMO om te gaan, moest ik toch mijn eigen mindful oefeningen even inzetten.

 

Omgaan met FOMO doe je zo: 5 tips

En die oefeningen, die deel ik nu ook met jou. 

 

omgaan met fomo

 

Tip 1: Digital detox

Trek de angel er maar meteen uit: ga offline. De stress die komt kijken bij de fear of missing out wordt vaak versterkt (of zelfs veroorzaakt!) door social media. Want even eerlijk: hoe vaak kijk je uit naar een chille avond thuis op de bank maar voel je tóch onrust door de foto’s van mensen die voor de andere opties gingen? De misschien wel betere opties, die jij niet hebt gekozen. Een fout. Shit. Stress. En weg is je tevreden gevoel dat je eerst nog had bij je Grey’s Anatomy-marathon.

Merk je dat je gevoelig bent voor de mooie plaatjes van anderen? Zet je telefoon uit of geef jezelf een limiet op social media (dit kun je instellen op je telefoon). Of ga, als je durft, voor een harde digital detox: verwijder de hele handel. Net als ik deed door Clubhouse van mijn telefoon te knikkeren. 

Ik schreef al eerder over het nut van (digitaal) minimalisme.

 

Tip 2: De kracht van omdenken

Kijk niet naar die ‘andere opties’ als de betere opties. Probeer naar de voordelen van het níét kiezen ervan te kijken. Zelfde voorbeeld: door thuis voor de tv te hangen en niet te gaan stappen, bespaar je geld. Je bent morgen niet brak, verkrampt je voeten niet in je leuke maar net te hoge laarsjes en je hoeft geen oppas voor de kinderen te regelen. Daarnaast neem je de tijd om op te laden en doe je ondertussen ook nog een beetje medische kennis op. Altijd handig 😉

In de kern vind ik dat omdenken een goed plan, het kan je namelijk goed helpen om uit een negatieve spiraal van gedachten te komen. Maar of je je terugkerende fear of missing out er écht mee oplost? Nee. 

Aan de oorzaak verander je met omdenken namelijk niks. Wil je op de langere termijn iets doen aan je FOMO-gedachten, dan zouden mindfulness oefeningen je kunnen helpen. Hier kom ik later op terug. 

 

Tip 3: Relativeren kun je leren

Nog een manier om met FOMO om te gaan, is relativeren. Want hoe erg is het nou eigenlijk om iets te missen? Iedereen mist toch wel eens wat? So be it. Een keuze werkt altijd twee kanten op: bij het kiezen voor het één, hoort ook het niet kiezen voor het ander. 

Ook voor deze tip geldt: prima quick fix, maar geen oplossing. Relativeren is een ontzettend belangrijke kracht, het houdt je met beide voeten op de grond en zorgt ervoor dat je dingen makkelijker en sneller naast je neer kunt leggen. Maar, again: de oorzaak van je angst om iets te missen los je hier niet mee op. Om écht goed met FOMO te dealen op de langere termijn raad ik je aan om met mindfulness aan de slag te gaan. Tip 4 en 5 helpen je daar wél bij. 

 

Tip 4: Luister naar je lichaam

Want het vertelt je genoeg. Zo weet je lichaam waarschijnlijk al dat je onrustig of angstig bent voordat je dit bewust beseft. Ga daarom eens na wáár je die onrust precies voelt. Ben je jaloers als je foto’s van een oud-studiegenoot op wereldreis ziet, voel je dan misschien misselijkheid? Of hoofdpijn? Verkramp je je handen of kaak bij de gedachte dat jij die reis ook wel zou willen maken? 

 

tips tegen fomo

 

Daarnaast kan je lichaam je ook meer naar het nu brengen (mindfulness to the max!) en meer tevreden laten voelen met het moment. Doe je ogen dicht en check je lichaamsdelen. Hoe voelen je billen op de bank en je hoofd op het kussen? Voelen je voeten misschien gespannen, beweeg ze even en voel bewust hoe je hielen op de bank rusten. Door bewust stil te staan (of nou ja, liggen) bij je lichaam en wat je daar voelt, leer je langzaam maar zeker ook hoe je hier het beste mee om kunt gaan. 

 

Tip 5: Accepteer je FOMO-gedachten

Al die stressvolle, onrustige en jaloerse gedachten die bij FOMO komen kijken, die hoef je niet weg te stoppen. Dat altijd maar wegstoppen kost namelijk ook ontzettend veel energie. “Hij kan op wereldreis omdat hij flexibel werk heeft”, “Had ik maar vrienden die me meesleuren naar de vetste feestjes” of “Zij kan wel naar dat feestje want zij heeft geen kinderen om voor te zorgen”  – laat die gedachten er gewoon zijn. Niet door ze te negeren en door te gaan met wat je aan het doen bent, maar door je jaloersheid of onrust op te merken en jezelf erop te wijzen dat je er niets mee hoeft. 

Samenvattend: omgaan met FOMO doe je door te minderen met social media, je gedachten om te denken, te relativeren, te luisteren naar je lichaam en door je gedachten te accepteren.

 

Waar komt FOMO vandaan?

Je gedachten vertellen je soms meer dan je, eh ja, denkt. Heb je vaak en veel last van de fear of missing out? Ga dan eens na waar dit vandaan komt. Ik geef mindfulness trainingen en zie dit zelf heel vaak bij mijn coachees. Het hebben van keuzes en de stress die je erbij kunt ervaren, komt vaak voort uit onzekerheid. Samen met hen onderzoek ik dan hoe ze met FOMO kunnen omgaan zodat het ze niet meer hoeft te belemmeren.

Ben je benieuwd of mindfulness ook wat voor jou is? Bekijk de mogelijkheden voor coaching of een training hier of stuur me een bericht met je persoonlijke vraag. Dit wil je écht niet missen 😉

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over mindful leven | mindfulness
1 op 1 mindfulness training
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant