Mindful ochtendroutine zonder eerder op te hoeven staan

Wil jij graag je dag mindful beginnen, maar heb je geen zin om daarvoor eerder op te staan? I feel you! Met twee kleine kids in huis (lees: korte nachten en vroeg op) heb ik niet de puf voor een mindful ochtendroutine waarbij ik eerder moet opstaan. Heb jij wel tijd voor een ochtendroutine, maar is vroeger opstaan niet je ding, lees dan zeker even verder. Ik deel namelijk 6 tips hoe je mindful je ochtend kunt beginnen zonder dat je hier eerder voor je bed uit hoeft te komen.

 

Inhoud van dit artikel

Ready, set, GO! Of toch niet?

Zonder erbij na te denken druk je bij het horen van de wekker op de snoozeknop. Eenmaal wakker pak je direct je telefoon erbij om je socials, e-mail en het laatste nieuws te checken. Dan besef je dat je nu toch echt je bed uit moet stappen, omdat je anders te laat komt voor je eerste afspraak. Je trekt een sprintje naar de badkamer en tijdens het douchen loop je in je hoofd je agenda langs. Je maakt je druk over de verschillende dingen die je vandaag moet doen. Je springt onder de douche vandaan en kleedt je in rap tempo aan. Dan haal je je kinderen uit bed en zorgt ervoor dat iedereen gereed is om naar school te gaan. Je pakt nog snel iets te eten mee uit de keuken en rent de deur uit. Herkenbaar?

Misschien voelt voor jou de ochtend als overleven. Als je eenmaal de deur achter je dicht hebt getrokken, kan voor je gevoel de dag echt beginnen. Maar de dag was al begonnen! En wel vanuit chaos en stress. Niet erg prettig als je bedenkt dat je nog een hele dag voor je hebt. Ik zeg: ‘Tijd voor een mindful ochtendroutine!’

 

Stilstaan bij je ochtendroutine

De manier waarop je besluit je ochtend te beginnen, kan van grote invloed zijn op hoe de rest van je dag verloopt. Verloopt je ochtend chaotisch en gestrest dan is de kans groter dat je deze staat van zijn meeneemt in de rest van je dag. Niet echt relaxt, als je het mij vraagt.

Deze vragen kunnen je helpen om stil te staan bij je huidige ochtendroutine:

 • Wat is het eerste wat je doet als je wakker wordt?
 • Hoe ziet je ochtendprogramma eruit?
 • Sta je stil bij hoe het met je gaat of ben je vooral bezig in je hoofd met alles wat je die dag moet doen?
 • Doe je de dingen met aandacht of voornamelijk op de automatische piloot?

Merk je dat je op de automatische piloot je ochtend start en vooral in je hoofd bezig bent met alles wat nog moet doen, dan kan een mindful ochtendroutine je veel opleveren.

 

Dit levert een mindful ochtendroutine je op

Leuk, zo’n mindful ochtendroutine. Maar wat levert het je op?

Een mindful ochtendroutine zorgt ervoor dat je de dag bewust start. Niet je kids, je overvolle agenda of je smartphone bepalen de start van je dag, maar jij. Op deze manier voorkom je dat je zodra je wakker wordt meteen ‘aan’ staat en op die denderende trein springt die we de waan van de dag noemen.

Door je dag bewust te beginnen vanuit meer rust, focus en de juiste energie verloopt je dag een stuk fijner en ervaar je minder stress. Het zorgt ervoor dat je beter naar jezelf luistert en gedurende de dag eerder opmerkt wat je nodig hebt. Je bent in staat flexibeler om te gaan met onverwachte situaties en je concentratievermogen verbetert.

 

6 tips voor een mindful ochtendroutine

tips mindful ochtend routine

Tip 1: Word je bewust van je houding

Als je wakker wordt, stap dan niet direct uit bed. Neem een ogenblik de tijd om te voelen waar je lichaam contact maakt met het matras. Voel hoe je hoofd op het kussen rust. Word je bewust van de manier waarop je je armen en benen hebt weggelegd. Misschien kan je de zachtheid van je deken voelen en de warmte van je lichaam?

Tip 2: Haal bewust adem

Ademhalen doe je toch. Dus waarom niet een aantal keer bewust? Probeer voordat je uit bed stapt drie keer bewust in en uit te ademen en merk op waar in je lichaam je de adembeweging kunt voelen.

Tip 3: Check bij jezelf in

Check voordat je uit bed stapt bij jezelf in om erachter te komen hoe het met je gaat. Je doet dit door op te merken welke gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties op dat moment op de voorgrond staan. Sluit af met de vraag: ‘Wat heb ik op dit moment nodig?’ Deze vraag geeft je de mogelijkheid om bewust te kiezen vanuit welke intentie je de dag wilt starten en wat hiervoor nodig is.

Tip 4: Stap met aandacht uit bed

Kijk of je heel bewust uit bed kunt stappen. Merk op hoe je lichaam vanuit een liggende houding omhoogkomt naar een zittende houding. Voel hoe je één voor één je voeten op de grond zet. Kom dan rustig staan en merk op welke lichamelijke sensaties je hierbij kunt opmerken. Voel tot slot hoe je voeten contact maken met de vloer.

Tip 5: Loop mindful naar je eerste activiteit

Of je nu als eerst naar het toilet loopt, je kind uit bed haalt of naar de keuken loopt om ontbijt te maken, loop met volledige aandacht. Wees je bewust van elke stap die je zet. Voel het afrollen van je voet van je hiel tot aan je tenen.

Tip 6: Schenk bewust aandacht aan een ochtendactiviteit

Kies één activiteit die je dagelijks in de ochtend doet en doe dit met aandacht. Dus in plaats van gehaast je ochtendprogramma uit te voeren en je druk te maken over wat je deze dag allemaal moet doen, sta je bewust stil bij het uitvoeren van één activiteit.

mindful morning routine

Activiteiten waar je aan kunt denken zijn:

 • het opmaken van je bed;
 • het poetsen van je tanden;
 • het wassen van je gezicht;
 • het borstelen van je haar;
 • het maken van je ontbijt;
 • het inpakken van je tas;
 • je aankleden.

Bonustip! 

Wil je nog meer tips over het ontwikkelen van een mindful morning ritual? Laat je inspireren door de ontwikkelaar van de Mindfulness Based Stress Reductie Training: Jon Kabat Zinn. In een interview met Oprah Winfrey deelt hij wat zijn ochtendroutine is en hoe hij deze toepast in zijn drukke leven.
Bekijk het interview.

 

Ik ben benieuwd welk inzicht je uit dit blog hebt gehaald. Welke tip(s) ga jij toepassen morgenochtend? Laat het mij gerust weten door mij een mailtje te sturen: nienke@tinytweaks.nl

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over mindfulness
1 op 1 mindfulness training
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant