Managementboek van het jaar 2023: de winnaar

Dit jaar wordt voor de 21ste keer het Managementboek van het jaar gekozen. De jury selecteerde aanvankelijk 48 boeken van 67 auteurs die kans maakten op de felbegeerde prijs. De longlist werd gepubliceerd op 31 januari. Op dit moment zijn nog 5 boeken in de running. De winnaar van Managementboek van het jaar 2023 wordt op 20 april bekend gemaakt op het Managementboekengala.

Benieuwd naar alle voorgaande winnaars? Een overzicht vind je hier.

Jury

De jury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter Liesbeth Tettero, Henny Portman, Arvid Buit, Elmas Duduk, Eric van Arendonk en Jasmijn Mioch.

 

Managementboek van het jaar 2023

De winnaar wordt 20 april bekend gemaakt.

 

Shortlist Managementboek van het jaar 2023

De shortlist is bekend! Dit zijn de vijf genomineerde boeken voor Managementboek van het jaar 2023 waarvan de jury vindt dat elke leider, manager of ondernemer mee aan de slag moet.

 

spelen werkt shortlist managementboek van het jaar 2023

Spelen werkt

Van: Karen Sikkema en Michiel van Eunen 

Spelend leren

is de leukste en meest krachtige manier van leren. Toch maken docenten, trainers en opleidingsprofessionals maar weinig gebruik van spelelementen. En dat terwijl de mensen die zij opleiden in hun vrije tijd zoveel plezier beleven aan spelletjes op hun mobiel, sportwedstrijden bordspellen of escaperooms. Dit boek laat je zien hoe je hoe je game-based learning gemakkelijk kunt toepassen.

In een complete training, een opleidingsprogramma of in één enkele werkvorm. Voor meer fun, meer interactie en meer motivatie. Met een concreet stappenplan, inspirerende voorbeelden, theorieën en modellen.

Meer over het boek & bestellen

 

 

shortlistboek 2023

Van Winst naar Waarde

Van: Frank Peters

Bedrijven en organisaties zullen hun aandacht moeten verleggen van alleen winst voor de aandeelhouders naar waarde voor alle stakeholders. Niet alleen in woorden, maar zeker ook in daden. Nieuwe Europese regelgeving (CSRD) legt organisaties op vanaf 2024 naast hun financiële verslaglegging ook te rapporteren over de impact op Environment, Social en Governance (ESG). Veel bestuurders worstelen met de manier waarop ze met deze ontwikkeling moeten omgaan. Zeker omdat de doelen hiervoor in samenspraak met de relevante stakeholders tot stand moeten komen.

Van winst naar waarde staat stil bij de opkomst van het stakeholderkapitalisme. Reputatiestrateeg Frank Peters laat zien hoe bedrijven en hun bestuurders kunnen voldoen aan de verwachtingen en waarden en normen van alle belanghebbenden. Bovendien schetst hij een roadmap voor het proces van stakeholderengagement, dat essentieel is om waarde te creëren op de lange termijn en te kunnen voldoen aan de nieuwe wetgeving.
Dit boek biedt ondernemers, bestuurders, managers en commissarissen praktische lessen over stakeholderengagement in het proces van langetermijnwaardecreatie. Samen vormen ze de basis van de license to operate voor je organisatie.

Meer over het boek & bestellen

 

 

why innovation fails

Why Innovation Fails

Van: Joachim de Vos  

Om succesvol te blijven is het belangrijk dat organisaties bestand zijn tegen de steeds snellere veranderingen en ze die veranderingen liefst ook een stap voor blijven. Het is cruciaal op een juiste manier naar de toekomst te kijken, onzekerheid te omarmen, kansen te benutten en bedreigingen tijdig te herkennen.

Why innovation fails leert je niet alleen in de toekomst te kijken, het toont ook de meest gemaakte fouten en veelvoorkomende valkuilen in een innovatieproces. Bovendien krijg je een beter inzicht in de technologische evolutie van de komende tien jaar en vertaalt het al deze inzichten in een concrete aanpak om toekomstrobuuste, succesvol innoverende bedrijven en organisaties te bouwen.

Meer over het boek & bestellen

 

 

de blauwe fabel

De Blauwe Fabel

Van: Ties Joosten

Geen bedrijf maakt Nederlanders trotser dan de KLM. Onze koninklijke luchtvaartmaatschappij zou zelfs aan de basis staan van het succes van de BV Nederland. Maar op welke feiten is dat gebaseerd?

In ‘De blauwe fabel’ vertelt Ties Joosten aan de hand van minutieus historisch onderzoek en op basis van tientallen interviews met insiders hoe de KLM keer op keer profiteert van de Nederlandse liefde voor de zwaan. Of de KLM nu geraakt wordt door economische crises, een pandemie of door opkomend nationalisme: de overheid staat altijd klaar om haar met een grote zak geld te redden.

Nu de klimaatcrisis de toekomstperspectieven van het luchtvaartbedrijf langzaam maar zeker doet vervagen, is het tijd om de oude zwaan recht in de ogen te kijken. Zijn we na honderd jaar nog altijd verblind door de liefde voor onze nationale trots?

Meer over het boek & bestellen

 

 

de speechschrijver

De Speechschrijver

Van: Ties Renée Broekmeulen 

Hoe schrijf je een speech die je luisteraars inspireert, boeit en overtuigt? In acht stappen, via de acht taken van de speechschrijver, leer je hoe je een toespraak schrijft die past bij de spreker en het publiek, bij de gelegenheid en het moment.

De vele herkenbare voorbeelden uit het Nederlandse taalgebied inspireren en nodigen je uit om zelf aan de slag te gaan met de tips en technieken uit dit boek. Van de tv-toespraken van Mark Rutte en Joop den Uyl tot de lintjesspeeches van burgemeesters, en van de Dodenherdenking op de Dam tot de nieuwjaarsspeech van een ziekenhuisbestuurder.

Steeds meer politici en CEO’s schrijven hun toespraken niet zelf, maar huren speechschrijvers in. Want een sterke speech schrijven is ook een vak. Renée Broekmeulen heeft meer dan 25 jaar ervaring met het schrijven van speeches voor politici, bestuurders, managers en CEO’s. Daarnaast heeft zij honderden speechschrijvers dit vak geleerd. In dit boek geeft ze een uniek kijkje achter de schermen en laat ze zien hoe je schrijft voor jezelf én voor een ander.

De speechschrijver is een grote inspiratiebron en een onmisbare gereedschapskoffer. Voor beginnende en ervaren speechschrijvers en voor iedereen die wil dat zijn speech bij het publiek blijft hangen.

Meer over het boek & bestellen

 

 

Longlist genomineerde boeken

 

Meer informatie over het Managementboek van het Jaar Verkiezing vindt je op hun website.

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over leiderschap | persoonlijke ontwikkeling

Dit vind je misschien ook interessant