Loopbaanbudget besteden: 4x tips om er álles uit te halen

Werk je in loondienst? Grote kans dat je recht hebt op loopbaanbudget. Veel mensen weten dat helemaal niet, terwijl dat geld van jou is! Jij mag je loopbaanbudget besteden aan je eigen ontwikkeling. Het minder goede nieuws: als je niet snel genoeg bent, vervalt het. Maar geen zorgen: met deze 4 tips haal jij álles uit je loopbaanbudget!

 

Inhoud van dit artikel

Wat is loopbaanbudget (LBB)?

Loopbaanbudget is budget dat werknemers kunnen besteden aan hun eigen persoonlijke of professionele ontwikkeling. De afkorting van loopbaanbudget is LBB. Sommigen noemen het persoonlijk ontwikkelingsbudget of opleidingsbudget, dit komt op hetzelfde neer.

 

Maar niet iedereen bouwt loopbaanbudget op, dat hangt af van het bedrijf of de organisatie waar je werkt. Heb je bij jouw werk een cao? Check die dan om te weten of, en zo ja, hoeveel LBB je krijgt. Controleer ook je loonstrookje eens, vaak staat het daar genoemd. Maar zeker niet altijd! Veel mensen weten niet eens dat ze loopbaanbudget opbouwen en dat ze het zelf mogen besteden. Vraag het in dat geval na bij je leidinggevende. Het kan gaan om een flinke smak geld waarmee je in jezelf kan investeren.

 

Hoeveel persoonlijk ontwikkelingsbudget je krijgt, hangt af van je salaris (inclusief overwerk en eventuele toeslagen). Ook belangrijk: loopbaanbudget vervalt bij ontslag en je kunt het maximaal 36 maanden (3 jaar) opbouwen. Daarna vervalt steeds de oudste maand. Zorg dus dat je op tijd actie onderneemt! Weggooien is zonde 😉

loopbaanbudget besteden in 2023

Wat kan ik doen met mijn loopbaanbudget?

Je mag zelf kiezen hoe je je loopbaanbudget besteedt, maar je werkgever mag je wel richtlijnen geven. Over het algemeen is de regel dat “het moet bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van de werknemer”. Bijvoorbeeld aan je mentale gezondheid, het vergroten van zelfinzicht of aan je vakinhoudelijke skills. 

 

Nou ja, dat is nattevingerwerk dus. Want als jij het wil besteden aan een op maat gemaakt glitterpak en kan beargumenteren waarom dat goed is voor jouw inzetbaarheid, dan is dat ook oké. Als je je baas daar ook van overtuigt, tenminste. 

 

Wat je zoal kan doen met je loopbaanbudget? Heel veel! Bij sommige werkgevers kan je je LBB inzetten om tijdelijk minder te werken. Handig als je mantelzorger bent, bijvoorbeeld. De meeste mensen besteden loopbaanbudget aan cursussen, trainingen of opleidingen om zich persoonlijk of professioneel te ontwikkelen.

 

6x dingen om je loopbaanbudget aan te besteden

Voorbeelden om je loopbaanbudget aan te besteden zijn:

 • Een training persoonlijk leiderschap (of een coach): die je laat ontdekken waar je goed in bent en waar je je nog in kunt ontwikkelen. Ook dat is een skill die goed van pas komt op je werk én in je privéleven. Ik ben zelf persoonlijk leiderschapscoach en teamtrainer en ik werk met de methode Lumina Spark. Na mijn training persoonlijk leiderschap kennen deelnemers hun sterke punten en kunnen ze daarna hun leven zo inrichten dat ze álles uit die kwaliteiten halen.  
 • Een mindfulness training: waarmee je leert hoe je met stress, gepieker en andere uitdagingen in je leven omgaat. Handig voor op de werkvloer (hallo burn-out) maar ook voor jou persoonlijk, omdat je zo leert om keuzes te maken die goed voelen voor jou. 
 • Een cursus Spaans: of eentje in welke andere taal dan ook. Met een vreemde taal in je repertoir ben je multi-inzetbaar! Nou, hartstikke bueno toch?
 • Een SEO-cursus: een belangrijke skill voor marketeers en communicatieadviseurs. Maar ook voor (part-time) ondernemers met een eigen website. Daarmee ontwikkel je je professioneel gezien sterk. 
 • Een museumjaarkaart: zeker interessant voor de creatievelingen onder ons. Tijdens museumbezoekjes doe je inspiratie op voor je volgende opdracht. 
 • Een deeltijdopleiding grafisch ontwerpen: leuk én misschien tegelijk ook hartstikke nuttig voor je baan. 

 

En dat zijn maar een paar voorbeelden van dingen waaraan je je loopbaanbudget kan besteden! Aan jou de keus. 

 

4x tips om je loopbaanbudget goed te besteden

Duidelijk: er is ontzettend veel te kiezen. Maar hóé zorg je ervoor dat je je loopbaanbudget besteedt aan iets waardevols? Ik geef je 4 tips die je helpen om de juiste keuze te maken.

 

Tip 1. Zet je ambities op een rijtje

Oh help! Wat een intens denkwerk meteen. Nee, rustig blijven, ik bedoel niets meer en niets minder dan: bedenk wat je nog wil leren en waar je naartoe wil. Is je allergrootste doel in het leven om minister-president te worden? Mooi, opschrijven. Maar het kan ook kleiner. Wil je misschien wel ‘iets in de zorg’ doen? Wil je het liefst eigen baas worden? Mis je het om creatief bezig te zijn? Onderzoek wat je kunt doen met je opleidingsbudget om daar dichterbij te komen. Al is het maar een kleine stap! 

 

Tip 2. Vraag je leidinggevende om een reflectie

Je leidinggevende kent het werkveld goed (en vaak ook al langer). Ook kijkt diegene met andere ogen naar jou en je skills. Ga met hem/haar in gesprek en vraag om een reflectie. Waar ziet hij/zij nog kansen om je in te ontwikkelen? En welke vaardigheid kan jou aantrekkelijker maken voor promotie? Misschien brengt dat je op ideeën om je loopbaanbudget goed te besteden. 

 

Tip 3. Doe (markt)onderzoek 

Je mag natuurlijk altijd kiezen voor datgene dat je simpelweg het leukste vindt. Maar soms is het ook slim om een verstándige keuze te maken. Als je je loopbaanbudget goed besteedt, kan het je veel brengen. Onderzoek daarom of de cursus/training/opleiding die je in gedachten hebt past bij het leven dat je wil. Financieel gezien bijvoorbeeld: soms moet je geld bijleggen omdat je nog niet genoeg LBB hebt gespaard. Of praktisch gezien: niet alles is even goed te combineren met je gezin/werk/hobby’s. 

 

Tip 4. Schakel een persoonlijk leiderschapscoach in

Een persoonlijk leiderschapscoach helpt je om inzicht te krijgen in je professionele ontwikkeling. Met een coach:

 • ontdek je je eigen kwaliteiten en valkuilen;
 • kom je te weten op welke gebieden je je nog kunt ontwikkelen;
 • krijg je hulp bij het opzetten van een stappenplan richting je doel(en);
 • word je gemotiveerd om naar dat plan toe te werken;
 • kun je sparren over je werk en je persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

 

En eigenlijk is dit een inception-tip: want ook een persoonlijk leiderschapscoach kun je vaak vergoeden vanuit je opleidingsbudget!

 

Meer info over je loopbaanbudget besteden

Wil je meer weten over hoe je loopbaanbudget is opgebouwd en waar je het aan mag besteden? Ga naar je leidinggevende of check de cao van je werkveld. 

 

Wil je hulp bij je professionele ontwikkeling? Schakel mij in als persoonlijk leiderschapscoach (ook mogelijk vanuit je loopbaanbudget)! Ik help je om inzicht te krijgen in je sterke punten en ontwikkelingspunten, ik denk met je mee over je loopbaan en ik motiveer je om te groeien. Stuur me een berichtje om kennis te maken via mail of via Insta. Gewoon vrijblijvend, om te kijken of het matcht!

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over loopbaan | persoonlijke ontwikkeling
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant