Je leiderschapsstijl testen: welke leider ben jij?

Je leiderschapsstijl testen is dé manier om een goede leidinggevende te worden. Want als je weet hoe je van nature handelt, weet je ook waar je bij kan sturen en hoe je dat in verschillende situaties op de allerbeste manier doet. Day to day werkzaamheden vragen namelijk om een andere aanpak dan escalaties. In dit blog leg ik je uit hoe je je eigen leiderschapsstijl test.

 

Inhoud van dit artikel

Welke leiderschapsstijlen zijn er eigenlijk?

De ontwikkelingsmethode Lumina Leader onderscheidt vier leiderschapsstijlen: de visionaire, de dienende, de gedreven en de beheersmatige. Allemaal hebben ze andere kwaliteiten en valkuilen. De meeste leiders hebben in verschillende situaties ook eigenschappen van verschillende stijlen. Hieronder licht ik de vier stijlen en hun leiderschapskwaliteiten één voor één kort uit:

 

4 leiderschapsstijlen

 

De visionaire leider is gericht op groei en innovatie. Deze leiders zijn optimistisch, leergierig en moedigen anderen aan om ook zo te zijn. 

 

De dienende leider vindt relaties erg belangrijk. Dienende leiders hebben goede mensenkennis en zijn respectvol en vol vertrouwen. Ook zien ze snel sterke en minder sterke punten bij zichzelf en bij anderen. 

 

De gedreven leider is prestatiegericht, ambitieus en duidelijk. Deze leiders vinden het belangrijk dat andere mensen dat ook zijn. Ze communiceren logisch en helder. 

 

De beheersmatige leider is nauwkeurig, gestructureerd en toegewijd. Beheersmatige leiders zorgen dat hun teamleden doen wat ze moeten doen. 

 

In dit blog leg ik je uitgebreid uit welke leiderschapskwaliteiten en valkuilen horen bij de 4 leiderschapsstijlen. 

 

Je leiderschapsstijl testen: waarom eigenlijk?

In de introductie gaf ik het grootste voordeel van je leiderschapsstijl testen al weg, maar er zijn er meer. 

 

1) Je zet je skills effectiever en bewuster in

Iedere leiderschapsstijl heeft verschillende kwaliteiten, valkuilen, voor- en nadelen. In iedere situatie zet je weer verschillende skills van verschillende leiderschapsstijlen in. Het is dus belangrijk dat je de verschillende stijlen en mogelijkheden kent. Zo kun je deze skills heel bewust inzetten voor het beste resultaat.

 

Bovendien nemen veel leidinggevenden de stijl van hun (eerdere of huidige) baas over. Met zelfinzicht voorkom je dat je dit automatisch ook doet. 

 

2) Je draagt bij aan meer werkgeluk van je medewerkers

Onderzoek laat zien dat voor maar liefst 41% van de mensen die hun baan opzeggen, de reden ‘slecht leiderschap’ is. Als goede leidinggevende kun je dus écht het verschil maken in deze tijden van arbeidstekorten. Je werknemers hebben coaching, motivatie en inspiratie nodig. Jij kan ze dit geven, als je weet welke kwaliteiten je op welk moment in de strijd moet gooien.

 

3) Je verbetert de prestaties van je team

Aan het roer van een succesvol team, staat een goede leidinggevende. Als je weet wat je leiderschapsstijl is, weet je ook hoe je dit kunt inzetten om je team tot de best mogelijke resultaten te coachen.

 

Een extra tip: die allerbeste resultaten bereik je met een succesvol team. Volgens de Piramide van Lencioni zijn er vijf factoren die een team succesvol maken. Hier vertel ik je meer over deze onmisbare factoren en hoe je je team op deze gebieden versterkt. 

 

Welke leider ben jij? Zo test je het.

Ben je leidinggevende? Dan is het van groot belang dat je weet welke leiderschapsstijl je hebt en wat je kwaliteiten en ontwikkelpunten zijn. Met deze kennis kun je namelijk in verschillende situaties zo goed mogelijk leiding geven aan je team. Niet geforceerd, maar op een manier die natuurlijk voelt en past bij hoe jij bent als persoon en als leider. 

 

Online vind je ontzettend veel (betaalde en gratis) leiderschapsstijlentesten. Je beantwoordt er een paar vragen en op basis van je antwoorden bepaalt de tool je natuurlijke leiderschapsstijl. Dit is een prima startpunt, zeker als je na de stijlomschrijvingen eerder in dit blog nog geen idee hebt welke leider jij bent. 

Wil je als leider écht aan de slag met je leiderschapskwaliteiten, dan schieten deze testen tekort. Met een uitgebreidere ontwikkelmethode kun je dieper in je skills en gedrag duiken. Ik ben leiderschapscoach voor bedrijven, teams en managers en werk graag met de leiderschapsstijlentest van Lumina Leader. Met Lumina Leader krijg je inzicht in je leiderschapskwaliteiten en -leerpunten. Je leert hoe je communiceert met je team en hoe je reageert in verschillende situaties. 

 

test leiderschapsstijl

 

Lumina Leader: zo werkt deze test

De Lumina Leader test werkt twee kanten op. Aan de ene kant beoordeel je jezelf op basis van leiderschapscompetenties. Daarnaast word je als leidinggevende beoordeeld door verschillende personen (raters) in je omgeving. Denk aan teamleiders, teamleden en oud-collega’s. Zij weten het beste hoe jij op de werkvloer handelt. 

 

Iedere rater vult een uitgebreide vragenlijst over jou in. Vervolgens vergelijkt Lumina Leader de resultaten van beide testen met elkaar. Op deze manier krijg je een compleet en objectief beeld van hoe jij bent als leider. Dat is een perfect uitgangspunt voor verdere ontwikkeling en verbetering. 

 

Hier download je een gratis Lumina Leader-voorbeeldprofiel.

 

Wil je je leiderschapsskills verbeteren?

In mijn Lumina Leader traject ontdek je:

 

  • Welke leiderschapsstijl(en) je hebt;
  • Wat je kwaliteiten en leerpunten zijn als leider;
  • Hoe je de verschillende leiderschapsstijlen inzet in verschillende situaties;
  • Hoe je je valkuilen als leider overkomt;
  • Hoe je doelgericht en met zelfvertrouwen leiding geeft aan je team.

 

Stuur me vrijblijvend een bericht om kennis te maken en te ontdekken of mijn traject iets voor je is.

 

Tip: goed leiderschap is van belang voor het hele bedrijf. Vraag je werkgever daarom om de kosten voor een leiderschapstraject te vergoeden of zet je loopbaanbudget in. 

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over leiderschap

Dit vind je misschien ook interessant