Leiderschap op afstand: 5 tips voor succesvolle teams

Thuiswerken, we weten inmiddels allemaal hoe dat werkt. Omdat het moe(s)t, maar ook omdat we het willen. Het levert vrijheid en tijd op en bovendien zijn we thuis vaak bewezen productiever dan op kantoor. Ondanks dat blijft online samenwerken voor leidinggevenden een uitdaging. Want hoe motiveer je je team via een beeldscherm? Hoe houd je rekening met ieders wensen en uitdagingen? Deze 5 tips voor inspirerend leiderschap op afstand helpen je om je team succesvol aan te sturen.

 

Inhoud van dit artikel

5x tips voor leiderschap op afstand

Een succesvol team betekent niet alléén een team dat alle targets haalt. Zeker bij werken op afstand is het belangrijk om als leidinggevende extra aandacht te besteden aan de manier waaróp je teamleden werken. Dat is een minstens zo belangrijk onderdeel van succes. Deze 5 tips helpen je om dit te realiseren.

 

Tip 1: ken de kwaliteiten van je teamleden

Een ontzettend belangrijk onderdeel van inspirerend leiderschap op afstand is het écht kennen van je teamleden. Waar zijn ze goed in? Waar liggen uitdagingen? Wat hebben ze nodig? Weet je dit, dan kun je hier als leider op afstand op inspelen bij het verdelen van taken. Oftewel: zo kom je tot de best mogelijke resultaten terwijl je zoveel mogelijk rekening houdt met de behoeften van je team.

Het kan lastig zijn om deze behoeften ‘tussen de bedrijven door’ van gezichten af te lezen via een beeldscherm, dus maak bewust tijd vrij om ieder teamlid goed te leren kennen. Verdiep je bijvoorbeeld eens in een persoonlijke ontwikkelingstool, zoals Lumina Spark, en ga hier samen met je teamleden mee aan de slag.

Met deze tool ontdek je wat ieders kwaliteiten en ontwikkelingspunten zijn, beschreven in een overzichtelijk profiel. Ook leer je zo welke manier van werken voor iedereen persoonlijk werkt en hoe je hen kan motiveren. Heb je een inspiratiegedreven persoon in je team, dan geef je diegene het beste vrijheid en flexibiliteit om tot mooie ideeën te komen. Dit kan voor iemand die goed gaat op discipline juist erg vermoeiend zijn, die heeft veel behoefte aan structuur. Bekijk goed of (en zo ja: hoe) je ze dit kunt bieden. Maar niet alleen op individueel niveau komen deze verschillende profielen goed van pas…

 

Tip 2: vorm sterke teams op basis van kwaliteiten

… ook bij het vormen van teams werkt zo’n ontwikkelingstool erg fijn. Want als je de kwaliteiten van iedere werknemer kent, kun je hierop inspelen bij teamvorming. De beste teams bestaan immers niet uit mensen die allemaal hetzelfde denken en doen, maar uit mensen die elkaars sterke en mindere punten aanvullen.

Neem je team en hun persoonlijke profielen (bijvoorbeeld die van Lumina Spark) eens onder de loep en ontdek welke combinaties van werknemers volgens deze methode elkaar goed kunnen aanvullen. Houd hier rekening mee bij het vormen van subteams en matchen van samenwerkingspartners. Geef je teamleden daarnaast ook inzicht in ieders kwaliteiten en moedig ze aan om elkaar online op te zoeken voor hulp of om te sparren. Zeker bij werken op afstand is goed samenwerken een must om het teamgevoel warm te houden. 

 

Tip 3: leiderschap op afstand = structureren

Een kantoordag is vaak gestructureerder dan een thuiswerkdag. Je doet namelijk al snel mee met de collega’s om je heen, denk aan de lunchpauze. Werk je online, dan kan je elkaar als team hierin kwijtraken. Zorg als leider daarom voor structuur in de dag zónder te dwingen. Stel bijvoorbeeld als regel dat je elkaar altijd laat weten wanneer je pauze houdt. 

Maar focus ook op structuur op de langere termijn. Zeker als je voor langere tijd online samenwerkt, is dit een onmisbare tip. In je eentje thuis mis je zonder toekomstperspectief al snel de verbinding met ‘het grotere plaatje’. Toekomstplannen en doelen van het bedrijf of de organisatie verdwijnen zo naar de achtergrond. Blijf je teamleden hieraan herinneren, dat motiveert en houdt ze betrokken.

 

Tip 4: maak persoonlijk contact met ieder teamlid

In het takenpakket van ‘leiderschap op afstand’ staat ‘persoonlijk contact maken’ pontificaal bovenaan. Als leider is het belangrijk dat je je medewerkers écht ziet en dat je weet wat er speelt in hun leven buiten het beeldscherm. Privésituaties hebben vaak veel invloed op het werk en bij werken op afstand kan een werknemer zich heel verloren voelen, zeker als hij of zij er met niemand over kan praten. Als leidinggevende ben je geen psycholoog, maar het is essentieel dat je teamleden weten dat je ook om ze geeft als mens. Niet alleen als werknemer die geld in het laatje brengt.

Zit je naast elkaar op kantoor, dan is het makkelijker om in gesprek te raken over persoonlijke thema’s en om een een-op-een-relatie op te bouwen. Maak er bij thuiswerken daarom bewust tijd voor vrij, bijvoorbeeld met een tweewekelijks online check-inmoment. Check dan meteen ook even hoe hij of zij het thuiswerken ervaart en of diegene iets anders wil aanpakken op werkgebied, bijvoorbeeld vanuit de profielen van Lumina Spark (zie tip 1).

 

Tip 5: houd het óók leuk en luchtig

Bij thuiswerken vallen veel mensen terug op efficiëntie. Dat is prima (en goed voor de resultaten) maar leuk en gezellig is anders. En ook dát is belangrijk voor een succesvol team. Blije werknemer, blije baas. Tip: faciliteer deze leuke momenten ook bij online samenwerken. Bijvoorbeeld door een wekelijkse afsluiting op vrijdagmiddag met een online activiteit. Of zorg er simpelweg voor dat er bij een meeting op maandag ook ruimte is voor een klassiek rondje ‘hoe was je weekend?’. Gewoon, zoals dat op kantoor ook zou gebeuren.

Merk je als leidinggevende op afstand dat je teamleden geen plezier (meer) halen uit hun werk? Wijs ze dan ook op hun persoonlijke aandeel hierin. In dit blog vind je tips om zelf je werkplezier te verhogen

 

 

Een tip voor jou als leidinggevende: volg een training leiderschap op afstand

Je hoeft er geen geheim van te maken dat leidinggeven op afstand knap lastig kan zijn. Je team leunt waarschijnlijk veel op jouw inzicht en motivatievermogen. Bekijk daarom eens of het Lumina Leader Traject wat voor je is.  Samen met een coach ga je aan de slag met het ontdekken van jouw eigen leiderschapsstijl. Je leert van je kwaliteiten zijn en op welke punten je je nog kan ontwikkelen. Na dit traject heb je concrete handvatten om jouw team zo goed mogelijk aan te sturen. En dat maakt werk leuker én succesvoller. Ik geef dit traject zowel voor groepen als een-op-een. Stuur me een bericht voor meer informatie en om (vrijblijvend) kennis te maken!

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over leiderschap
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant