Kwaliteiten en valkuilen (uitleg + 24 voorbeelden)

Wat zijn je kwaliteiten en valkuilen? En waar zou jij je verder in willen ontwikkelen? Twee vragen die je als professional vaak krijgt te horen. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan of je bent in een ontwikkelgesprek met je werkgever, weten wat jou uniek maakt is ontzettend handig. Zo haal je het beste uit jezelf en je werk. Wat kwaliteiten en valkuilen zijn en hoe je ze kunt ontdekken en ontwikkelen lees je hieronder. 

Inhoud van dit artikel

Wat zijn kwaliteiten en valkuilen?

Jouw kwaliteiten en valkuilen zeggen veel over wie jij bent en wat je kunt. Ze zorgen voor meer zelfinzicht waardoor je beter richting kan geven aan je leven. 

 

Leestip: Persoonlijke waarden: zo vind je die van jou! (+150 waarden voorbeelden)

 

Wat zijn kwaliteiten?

Kwaliteiten zijn persoonlijke eigenschappen die iets zeggen over wie je bent, bijvoorbeeld ‘gestructureerd’, ‘expressief’ of ‘empathisch’. Het zijn kenmerken die niet zijn aangeleerd, maar die je van nature in je hebt. Je hoeft er dan ook niet je best voor te doen om ze in te zetten. Het is een vanzelfsprekendheid, een superkracht die je altijd tot je beschikking hebt en kunt gebruiken. 

 

Wat zijn valkuilen?

Valkuilen zijn eigenschappen waarin je doorslaat. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een valkuil niet een zwak punt of een negatieve eigenschap. Het is eigenlijk een kwaliteit die je te veel inzet. Zet het woordje ‘te’ voor je kwaliteit en je weet wat je mogelijke valkuil is. Zo wordt te feitelijk, verdrinken in details. En te sturend, autoritair. 

Ben je je bewust van je valkuil, dan is dat een mooie kans om aan je eigen ontwikkeling te werken zodat je deze kan omzetten in een kwaliteit. Want niet alleen jij, ook mensen in je omgeving zijn erbij gebaat dat je de beste versie van jezelf inzet. 

 

Ontwikkelen van kwaliteiten en valkuilen

Heb je meer inzicht nodig in je eigen kwaliteiten en valkuilen en wil je weten waar je rekening mee moet houden als je deze gaat ontwikkelen? Dat vertel ik hieronder. 

 

Wanneer heb je inzicht in je kwaliteiten en valkuilen nodig?

Kwaliteiten en valkuilen kan je zien als richtingaanwijzers voor persoonlijke ontwikkeling of loopbaanontwikkeling. Inzicht in je kwaliteiten en valkuilen geeft je de mogelijkheid om bewuster keuzes te maken en richting te geven aan de manier waarop je wilt groeien. Doen wat écht bij je past zorgt voor meer werkplezier en maakt je vele malen effectiever. Onderstaande situaties zijn perfecte momenten om eens stil te staan bij je kwaliteiten en valkuilen:

 

 

kwaliteiten en valkuilen test lumina Spark

Ontwikkelen van kwaliteiten en valkuilen? Vergeet dit niet!

Als je je bewust bent van je valkuil, dan is dat een mooie kans om aan je eigen ontwikkeling te werken zodat je deze kan omzetten in een kwaliteit. Want niet alleen jij, ook mensen in je omgeving zijn erbij gebaat dat je de beste versie van jezelf in zet. Maar let wel op…

 

We hebben namelijk vaak de neiging om voornamelijk aan onze valkuilen te werken en onze kwaliteiten te laten voor wat ze zijn. Dit is ook wat we hebben geleerd op school. Alle schoolvakken moesten immers voldoende zijn. Hierdoor ging de meeste energie naar de vakken waar we slecht in waren in plaats van de vakken waar we goed in zijn. Dit kan ook anders. Je kan er namelijk ook voor kiezen om te werken aan je kwaliteiten en deze nóg krachtiger maken. Hierdoor zal je met meer plezier en bevlogenheid werken.

 

Wil je je persoonlijk ontwikkelen? Werk dan niet alleen aan je valkuilen, maar ook aan je kwaliteiten. 

 

 

Wat zijn mijn kwaliteiten en valkuilen?

Je eigen kwaliteiten en valkuilen ontdekken kan een enorme uitdaging zijn. Met deze tips help ik je een eindje op weg. 

 

Tip 1: Stel jezelf vragen

Om achter je kwaliteiten te komen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  1. Welk gedrag vind ik van mezelf gewoon?
  2. Welk gedrag verwacht ik vanzelfsprekend van anderen?
  3. Welk gedrag moedig ik bij anderen aan?

 

Vragen om achter je valkuilen te komen zijn:

  1. Welk gedrag van anderen ben ik bereid om door de vingers te zien? 
  2. Welk gedrag ben je geneigd van jezelf goed te praten?
  3. Welk gedrag laat je zien als je onder druk of stress staat?

 

Tip 2: Gebruik je omgeving als hulplijn

Je vrienden, familie en collega’s zijn vaak heel goed in staat om aan te geven wat jouw kwaliteiten en valkuilen zijn. Ze kennen je immers goed. Dus pak die telefoon, stuur ze een berichtje of bel ze op. 

 

Tip 3: Doe een kwaliteiten en valkuilen test

Wil je het grondiger aanpakken, dan is een kwaliteiten en valkuilen test the way to go. Mijn favoriet is die van Lumina Spark, omdat deze vele malen dieper gaat dan andere persoonlijkheidstesten en wetenschappelijk onderbouwd is. Na het invullen van een vragenlijst van 144 vragen ontvang je een rapport met daarin onder andere een overzicht van al je kwaliteiten, valkuilen en verborgen potentieel. Je leert hoe je je kwaliteiten van nature inzet en op je werk. En je leert hoe je kwaliteiten kunnen doorschieten in valkuilen als je onder druk of stress staat. Met het online programma Lumina Coach kan je met jouw leerdoelen aan de slag en krijg je praktische tips om je kwaliteiten en valkuilen verder te ontwikkelen.

Voorbeelden van kwaliteiten en valkuilen

Hieronder vind je een lijst met 24 voorbeelden van kwaliteiten met de daarbij behorende valkuilen.

Kwaliteiten Valkuilen
Sociaal Niet alleen kunnen zijn
Expressief Overheersend
Sturend Autoritair
Resoluut Twistziek
Competitief Meedogenloos
Logisch Drammerig
Doelbewust Gefixeerd op doel
Gestructureerd Rigide planner
Betrouwbaar Aarzelend
Praktisch Kortzichtig
Feitelijk Verdrinken in details
Behoedzaam Weerstand tegen verandering
Observerend Koel
Ingetogen Teruggetrokken en afwezig
Persoonlijk Passief
Bemiddelend Berustend
Coöperatief Overmatig consensus gericht
Empathisch Uitgeblust
Flexibel Stuurloos
Ongedwongen Chaotisch
Spontaan Impulsief
Conceptueel Onrealistisch
Vindingrijk Fantast
Baanbrekend Overdreven veranderingsgericht

 

Ontdek jouw kwaliteiten en valkuilen

Voel je aan alles dat je meer hulp nodig hebt bij het ontdekken en ontwikkelen van je kwaliteiten en valkuilen? Schrijf je dan in voor onze online training Lumina Spark. Heb je meer behoefte aan persoonlijke begeleiding? Ga dan aan de slag onder begeleiding van een van onze ervaren coaches. Stuur vrijblijvend een berichtje en we plannen een kennismakingsgesprek in.

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over loopbaan | persoonlijke ontwikkeling
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant