5 tips voor een kinderfeestje thuis zonder stress (ja, dat kan!)

Een kinderfeestje thuis? Oh help. Maar goed, je kind is jarig en daar hoort zo’n partijtje nou eenmaal bij. Je kind heeft de dag van zijn of haar leven, maar jij… Jij krijgt al koppijn bij het idee aan de krijsende meute in je woonkamer. Trust me: met deze 5 tips organiseer jij de beste kinderfeestjes thuis zonder stress!

 

Inhoud van dit artikel

5x tips voor een stressvrij kinderfeestje thuis

Kinderen en partijtjes? The pressure is on. Of je nou de perfectionistische regelmoeder of de ‘oh shit is dat vandáág?!’-moeder bent: met deze tips hou je je stresslevel onder controle. 

 

Tip 1: begin op tijd

Dat bespaart je een hoop stress. Zeker als je weet dat je gevoelig bent voor last minute-paniek. Een kinderfeestje thuis hoeft niet uitbundig te zijn (kom ik zo op terug) maar het is wel zo fijn als je vooraf weet welke snacks je moet inslaan, welke spelletjes je gaat spelen en welke versiering je van zolder wil halen. 

 

Tip 2: laat je perfectionisme los

Want de enige die merkt dat de taart een tikkie te lang in de oven heeft gestaan, dat ben jij. Zakje chips te weinig? Mik alles bij elkaar in een grote schaal. Zijn de prinsessenjurken niet geleverd? Dan maak je er toch een heksenfeest van. Zwembad gesloten? Rol de tuinslang uit. Een kinderfeestje organiseren (of kinderen hebben an sich) is niet het moment voor perfectionisme. In dit blog lees je meer over hoe je perfectionisme loslaat. 

 

Tip 3: hou het klein

Kinderen – zeker de jongsten – hebben niet veel nodig om het naar hun zin te hebben. Met een watergevecht en een plak cake met slagroom en hagelslag zijn ze waarschijnlijk al dolgelukkig. Maak het dus niet groter dan nodig is. Keep it simple.

 

Tip 4: accepteer de chaos

Een kinderfeestje organiseren betekent chaos. Het wordt er niet leuker van als jij als een politieagent tekeergaat, dus accepteer maar gewoon dat het zo is. Bedenk: over een paar uur is je huis weer leeg, heeft je kind een topmiddag gehad en heb jij alle tijd om de troep op te ruimen. Staat dit je echt tegen? Een kinderfeestje bij Monkey Town of de McDonalds kan natuurlijk ook. Dan houd je de troep lekkerder daar. 

 

Tip! Zijn de kinderen aan de drukke kant? Zet dan een bewegend leren video van Hee Hoo op.

 

Tip 5: schakel hulp in

Of er nou drie of dertig kleuters over de vloer komen: het is oké om hulp in te schakelen. Er is vast een vriend of vriendin die een paar uurtjes de boel wil ondersteunen. Al is het alleen maar om jou mentaal bij te staan 😉 

 

tips kinderfeestje thuis

 

 

2x mindfulness oefeningen voor tijdens een kinderfeestje thuis

 

Hangt het vriendje van je zoon in de gordijnen of heeft je buurmeisje staan Picassoën op je behang? Breathe… Want tegen andermans kind schreeuwen? Dat wil je voorkomen. Deze mindfulness oefeningen helpen je om te ontspannen tijdens het verjaardagsfeestje.

 

Oefening 1: 3 minuten ademruimte

Ga even op de wc zitten en neem drie minuten ademruimte. Deze video begeleidt je daarbij. Maar je kunt het ook zelf doen. Doe je ogen even dicht en ga na wat je allemaal voelt. Zijn dat gedachten? Gevoelens? Of iets in je lichaam? Je hoeft het alleen op te merken. Veranderen is niet nodig. Breng je aandacht daarna naar je ademhaling. Voel hoe je buik uitzet bij iedere keer dat je ademt. Raak je afgeleid? Breng je aandacht dan weer rustig terug naar je ademhaling. Tot slot breid je je aandacht uit naar je hele lichaam. Merk op wat er op dit moment te voelen is in je lichaam. Blijf rustig ademen en voel hoe je even helemaal in het hier en nu bent. Voelt goed hè? Probeer de rust en het bewustzijn mee te nemen naar binnen, naar het feestje van je kind. 

Oefening 2: voeten op de grond

Kan je het feestgedruis geen minuut alleen laten? Neem je momentje dan gewoon ter plekke. Breng je aandacht naar je lichaam. Voel hoe je voeten stevig contact maken met de vloer, of voel hoe je billen leunen op de stoel. Beweeg een beetje heen en weer en vertel jezelf kort hoe dat voelt. Ook al is het maar kort: je bent je even bewust van je lichaam en komt zo uit je hoofd. 

 

 

Vergeet niet te genieten!

Ja, dat kan echt. Je kind geniet met volle teugen van de aanwezigheid van zijn of haar vriendjes en vindt het vast geweldig dat jij dit allemaal hebt geregeld. In alle heisa zou je vergeten dat ook jíj ervan mag en kan genieten. Ik heb al eerder een blog geschreven over hoe je op een mindful en ontspannen manier van het moederschap geniet. Die tips kunnen je ook helpen bij het genieten van dit kinderfeestje in je huis. En eh, is het toch niet gelukt met bovenstaande tips? Volgend jaar weer een verjaardag 😉 

 

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over stress | mindful leven
1 op 1 mindfulness training
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant