Zelf kernkwadranten maken: voorbeelden + gratis tool

Kernkwadranten maken – het is een populaire manier om jezelf te ontwikkelen. In een kernkwadrant (een schema met vier hokjes) zie je in één oogopslag waar je goed in bent en hoe dit ook in je nadeel kan werken. Het resultaat: een glashelder inzicht in waar je je in kunt ontwikkelen. Wil je zelf kernkwadranten maken? Hier leg ik je uit hoe je dat doet. 

 

Inhoud van dit artikel

Wat zijn kernkwadranten?

Kernkwadranten zijn modellen om naar je eigen kwaliteiten en valkuilen te kijken. Een kernkwadrant heeft vier vakjes met ieder een eigen thema:

 

  • Je kwaliteit: iets waar je van nature goed in bent (bijvoorbeeld: observeren)
  • Je valkuil: wanneer je kwaliteit doorschiet en jou en je omgeving tegenwerkt (bijvoorbeeld: koel en koud zijn)
  • Je uitdaging: het positief tegenovergestelde van je valkuil, wat in balans is met je kwaliteit (bijvoorbeeld: sociaal zijn)
  • Je allergie: wanneer je uitdaging doorschiet en juist het tegenovergestelde van je kwaliteit is (bijvoorbeeld: niet alleen kunnen zijn)

 

De bedenker van dit model is Daniel Offman. Naar eigen zeggen zag hij het tijdens zijn lunchpauze ineens voor zich: een schema waarmee je in één duidelijk overzicht ziet hoe je je nog kan ontwikkelen. Je kernkwaliteit, iets waar je van nature goed in bent, kan namelijk doorschieten naar een valkuil. In het model hieronder zie je hoe de vier hokjes zich tot elkaar verhouden.

 

kernkwadranten maken voorbeeld

 

Leestip: Wat is zelfinzicht en waarom is het zo belangrijk? (+4 manieren om meer zelfinzicht te ontwikkelen)

 

Waar heb je kernkwadranten voor nodig?

Kernkwadranten worden tegenwoordig steeds vaker gebruikt, bijvoorbeeld bij persoonlijkheidstesten. De grote voordelen van dit model kun je onderscheiden in drie punten:

 

1) Persoonlijke ontwikkeling

Het model geeft inzicht in jezelf – in waar je goed in bent en wat je zwakke plek is. Het maakt dingen die eigenlijk heel abstract zijn, toch grijpbaar. Met behulp van deze inzichten kun je gericht werken aan je kwaliteiten en valkuilen. 

 

2) Meer begrip en waarderingen voor anderen

Naast inzicht in jezelf, helpt het je ook om anderen beter te begrijpen. Wat de kwaliteit van de één is, kan namelijk de allergie van de ander zijn. Heb je hier meer inzicht in, dan zorgt dat voor meer onderling begrip. Bijvoorbeeld in teams: teamleden leren zo waarom hun collega’s soms ‘doen wat ze doen’ en waarom dat kan botsen met elkaar. En dit begrip heeft weer allerlei mooie effecten voor het team, zoals een fijnere sfeer op de werkvloer, betere resultaten en een sterke samenwerking…

 

3) Betere samenwerking in teams

Betere samenwerking is dus een gevolg van meer begrip en waardering voor elkaar. Maar óók van het werken op basis van elkaars kernkwadranten. Met inzicht in elkaars kwaliteiten en valkuilen, kun je namelijk de meest effectieve teams samenstellen. Zo benut je zo veel mogelijk talent en zorg je ervoor dat collega’s elkaar optimaal aanvullen. Op die manier kom je tot de allerbeste resultaten. 

En dat is natuurlijk het uiteindelijke doel van ieder team: tot de best mogelijke resultaten komen. Als teamcoach help ik teams hierbij. Laten we koffie drinken (of thee).

Leestip: Waarom vertrouwen binnen je team het belangrijkste ingrediënt is voor succesvolle teams (+ tips om het aan te wakkeren)

 

Kernkwadranten maken: hoe doe je dat?

Het voordeel van de kernkwadrantenmodellen van Offman is dat ze zo fijn overzichtelijk en praktisch zijn. Deze kernkwadranten kun je ook zelf maken. Wat je nodig hebt? Mijn gratis kernkwadranten-oefenblad (download ‘m hier als pdf) en een flink portie zelfinzicht. 

 

Daar zit meteen de moeilijkheid van deze methode: je moet weten wat je kernkwaliteit is. Misschien weet je zelf al waar je van nature erg goed in bent, maar de kans is groot dat je het lastig vindt om je vinger hierop te leggen. Je kunt dan twee dingen doen: mensen in je omgeving vragen wat zij als jouw grootste kwaliteit zien, of zelf direct de persoonlijkheidstest van Lumina Spark doen

 

kernkwadranten pdf oefenblad

 

Je kernkwaliteiten ontdekken met Lumina Spark

Met de Spark-methode vul je een vragenlijst in. Daaruit rolt een uitgebreid persoonlijk profiel met je kernkwaliteiten. Ik gebruik deze methode erg graag – niet alleen om kernkwadranten te maken, maar ook om meer inzicht te krijgen in wat je nodig hebt in je werk of in hoe teams beter samen kunnen werken. 

 

Leestip: Wat is Lumina Spark en hoe helpt je profiel bij persoonlijke groei?

 

Zelf kernkwadranten maken

Wanneer je je kernkwaliteit weet, zoek je deze op in het kernkwadrantenoverzicht van Lumina Spark. Dit overzicht met voorbeelden van kernkwadranten zie je hieronder. In de rij naast je kernkwaliteit zie je welke valkuil, uitdaging en allergie erbij horen. Vul deze kwadranten in op het gratis oefenblad.

 

Kernkwadranten maken met Lumina Spark (overzicht met voorbeelden)

 

Kernkwaliteit Valkuil Uitdaging Allergie
Sociaal Niet alleen kunnen zijn Observerend Koel
Expressief Overheersend Ingetogen Teruggetrokken en afwezig
Sturend Autoritair Persoonlijk Passief
Resoluut Twistziek Bemiddelend Berustend
Competitief Meedogenloos Coöperatief Overmatig consensus gericht
Logisch Drammerig Empathisch Uitgeblust
Doelbewust Gefixeerd op doel Flexibel Stuurloos
Gestructureerd Rigide planner Ongedwongen Chaotisch
Betrouwbaar Aarzelend Spontaan Impulsief
Praktisch Kortzichtig Conceptueel Onrealistisch
Feitelijk Verdrinken in details Vindingrijk Fantast
Behoedzaam Weerstand tegen verandering Baanbrekend Overdreven veranderingsgericht
Observerend Koel Sociaal Niet alleen kunnen zijn
Ingetogen Teruggetrokken en afwezig Expressief Overheersend
Persoonlijk Passief Sturend Autoritair
Bemiddelend Berustend Resoluut Twistziek
Coöperatief Overmatig consensus gericht Competitief Meedogenloos
Empathisch Uitgeblust Logisch Drammerig
Flexibel Stuurloos Doelbewust Gefixeerd op doel
Ongedwongen Chaotisch Gestructureerd Rigide planner
Spontaan Impulsief Betrouwbaar Aarzelend
Conceptueel Onrealistisch Praktisch Kortzichtig
Vindingrijk Fantast Feitelijk Verdrinken in details
Baanbrekend Overdreven veranderingsgericht Behoedzaam Weerstand tegen verandering

 

 

Met het oefenblad heb je in één oogopslag voor je waar jij je nog in kunt ontwikkelen. Onderzoek je dit samen met je team? Dan kunnen jullie je kernkwadranten nu naast elkaar leggen om deze te vergelijken. 

 

Wil je (meer) zelfinzicht?

Als Lumina Spark practitioner help ik je daarbij. Samen doen we de Lumina Spark-test en bespreken we waar je goed in bent en waar je je nog in kunt ontwikkelen. Dat geeft je interessante inzichten over jezelf en je werk. Krijg je in je baan bijvoorbeeld wel genoeg ruimte om te doen waar je goed in bent? En op welke manier kun je zo goed mogelijk samenwerken met anderen? We onderzoeken het samen. Wil je hier meer over weten? Stuur me een berichtje, dan maken we (vrijblijvend) kennis. 

 

Ben je teamleider en wil je je team beter laten samenwerken? Ook daar schakel je mij voor in. Neem vrijblijvend contact met mij op.

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over loopbaan | persoonlijke ontwikkeling
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant