Moeite of makkie: is mindfulness moeilijk?

“Mindfulness? Dat is toch met je benen zo opgevouwen en met wierook?” – Nou… nee. Dat is wat je ziet op Pinterest, maar in het echt gaat het er een stuk minder glamorous aan toe. Een stuk simpeler, vooral. Best gek, want juist dat zweverige roept veel vragen op bij mensen. Is mindfulness moeilijk? Kan ik dat wel? Spoiler alert: nee, het is niet lastig, en ja, jij kan het ook!

 

Inhoud van dit artikel

Wat is mindfulness (en waarom is het zo goed voor je)?

Mindfulness is het leven in het hier en nu. Niet in je hoofd, maar gewoon: hier, nu. Er zijn allerlei gevoelens en gedachten die je uit dat hier en nu kunnen halen, zoals stress, verdriet en pijn. Met mindfulness leer je om deze gevoelens en gedachten te zien en te accepteren zonder erover te oordelen. Want ook negatieve gedachten mogen er zijn (en die kunnen zelfs goed zijn voor je). 

 

Door uit je hoofd en in het moment te komen, kun je meer genieten. Je leert bijvoorbeeld je eigen grenzen te herkennen, kunt beter omgaan met verdriet of pijn en hebt meer energie. Ook heb je meer concentratie en kun je beter ontspannen. Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken die deze kracht van mindfulness al hebben bewezen.

 

Sounds good, right? Er is alleen één maar: mindfulness is niet iets wat je zomaar even ‘doet’ of ‘hebt’. Het vraagt om oefening en herhaling. De aandacht om je te focussen op je lichaam, je gevoelens of gedachten moet je trainen. Zie het als een soort spier: de aandachtsspier. Dat trainen doe je door middel van verschillende grote en kleinere oefeningen, zoals bewegingen om in contact te komen met je lichaam, of mindfulness oefeningen waarbij je let op je ademhaling. Tijdens een mindfulness training leer je meer over al deze manieren van trainen. Daar kom ik zo op terug!

 

 

Is mindfulness moeilijk?

Nee. Sterker nog: de basis is knettertje simpel. Ademhalen? Dat doe je al je hele leven en dat gaat je goed af. Je aandacht richten op je lichaam? Ook dat is in principe a piece of cake. Waarom is mindfulness soms dan toch zo moeilijk?

 

Je hebt (een beetje) discipline nodig

Eigenlijk kun je het zo zien: de basisprincipes zijn eenvoudig, maar je moet het wel dóén. Het doen, het volhouden en het trainen van die aandachtsspier, dat is ingewikkelder. Het vergt wel wat discipline om jezelf ertoe te zetten om te gaan oefenen.

 

Je maakt het te groot

Tegelijkertijd kan de discipline ook juist een drempel zijn. Grote kans dat je mindfulness groter maakt dan nodig. Want weet je? Je kunt ook mindful je tanden poetsen. Of mindful je veters strikken. Ook dát draagt bij aan het trainen.

 

Je hebt een verkeerd beeld van mindfulness

Het doen van mindfulness oefeningen gaat namelijk nooit zo ‘vanzelf’ als je ziet in films of leest in tijdschriften. Je komt hoe dan ook weerstand tegen. Je raakt oneindig vaak afgeleid en gaat twijfelen of mindfulness wel wat voor je is, bijvoorbeeld. Of je valt in slaap omdat je lichaam door de oefening in standje ‘uit’ schiet. Kan allemaal gebeuren. Het is de truc om bij die hindernissen dan juist helpende houdingen aan te nemen. Hier vertel ik je meer over deze hindernissen en manieren om ermee om te gaan. Grote kans dat jouw struggle ook in dit rijtje staat!

 

Je oefent alleen als je gestresst bent

Omdat je denkt: nu heb ik het nodig. Maar die aandachtsspier moet je onderhouden en blijven trainen. Iets nieuws leren kost zelfs meer moeite wanneer je gestresst of verdrietig bent. Het is dus juist verstandig om op de goede momenten te trainen zodat je er op de mindere momenten iets aan hebt.

 

Remember: oefening baart kunst, dat is het fijne van trainen. Ook bij het trainen van mindfulness. Iedere training, hoeveel hindernissen je ook tegenkomt, helpt je bij het versterken van je aandachtsspier. Die spier wordt steeds sterker en de oefeningen zullen je dan dus ook steeds beter afgaan. Oftewel: mindfulness wordt ook nog eens steeds makkelijker.

 

 

Mindfulness: expectations versus reality

Dat mindfulness soms zo moeilijk en ver-van-je-bed lijkt, is niet zo gek. Google je de term ‘mindfulness’, dan vliegen de serene scènes je om de oren. Klankschalen, zielsgelukkige mensen met tevreden blikken, relaxte meditatiehoudingen. Het liefst allemaal tegelijk en mét uitzicht op een groot, kalm meertje bij zonsondergang. Yeah right

 

Zo gaat het niet helemaal. Mindfulness kun je namelijk altijd en overal doen en een Sound Of Music-decor is echt geen vereiste. Ben je benieuwd hoe mindfulness er in de praktijk aan toegaat? Geef je dan op voor de eerstvolgende online oefentraining! Ik geef regelmatig een mindfulness training om mensen die nog twijfelen (of gewoon nieuwsgierig zijn) kennis te laten maken met mindfulness. Gewoon, gratis en vrijblijvend. Je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen, ik denk graag met je mee!

 

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over mindfulness
1 op 1 mindfulness training
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant