Een droom van veel mensen: creatiever zijn. Niet alleen zien we onszelf graag vol passie en plezier verf op een doek kwakken of de prachtigste foto’s schieten, we willen ook graag creatief denken. Met out of the box-ideeën komen. Maar hoe bereik je dat? Hoe prikkel je je brein om een keer verder te kijken dan je neus lang is? Ik laat je zien hoe je creatief leert denken met mindfulness oefeningen.
Inhoud van dit artikel
Mindfulness? Hoe werkt dat?
Bij mindfulness gaat het om je bewust zijn van het moment en om het accepteren van wat er is. Binnen de mindfulness zeggen we altijd zo lekker doeltreffend: in het hier en nu zijn. Met oefeningen train je jezelf om je aandacht bij jezelf te houden. Dus niet: prikkels zoeken, je laten afleiden en alles snel-snel-snel. En wel: bewust voelen, aandacht hebben voor dingen en accepteren wat je voelt of denkt.
Het brengt (bewezen!) zoveel goeds. Het kan chronische pijn verlichten, burn-outklachten verminderen, ervoor zorgen dat je meer geniet van het leven…
Hoe zorgt mindfulness voor meer creativiteit?
… en het is dus ook nog eens the stairway to creativiteit. Hoe mindfulness oefeningen ervoor zorgen dat je creatiever leert denken, leg ik je hieronder uit.
1) Creatief denken = nieuwsgierig zijn
In mijn mindfulness trainingen en gesprekken met coachees gebruik ik vaak de ‘nieuwsgierige wetenschapper’ als voorbeeld. Door als een nieuwsgierig persoon naar je omgeving te kijken, ontdek je dingen die je zonder die volle aandacht niet zou ervaren. Zet al je zintuigen aan: wat proef je, wat zie je, wat hoor je?
Die nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat je meer oog hebt voor detail. Geuren, geluiden, uitzichten: het kan allemaal vol details bij je binnenkomen als je met mindfulness je creativiteit stimuleert.
2) Alles op een rijtje
Tijdens creatieve brainstorms leiden gedachten je ongetwijfeld wel eens af. Taken op je to-dolijst bijvoorbeeld, of een klussende buurman of -vrouw. Met mindfulness leer je niet om dat soort prikkels te negeren of weg te stoppen, je leert ze te accepteren. Komt er een gedachte in je op, dan leer je deze op te merken en een plekje te geven, bijvoorbeeld in de categorie ‘dingen die ik nog moet doen’. Doe je dit vaker, dan zul je een patroon herkennen en word je beter in dit categoriseren.
Je leert gedachten te herkennen en te organiseren. Creatieve gedachten, ook die je in het dagelijks leven hebt, kun je zo beter herinneren en herleiden. Je hoofd is helderder.
3) Focus op het proces
Mindfulness is geen einddoel, maar juist iets wat altijd een proces is. Mindfulness is niet goed meetbaar: het zijn geen ijzersterke buikspieren na een paar maanden keihard trainen. Je leert daarom om je niet te richten op een doel, maar op het hele proces. En het proces, dat is ook waar de creatieve magic happens.
Creatief denken: twee praktische oefeningen
Iedereen kan deze creatieve ‘spier’ trainen. Zelfs in hele korte tijd, zo blijkt uit onderzoek. Wil je blijvend effect, dan is het trainen geblazen. Twee fijne manieren van creativiteit trainen zijn de rozijnoefening en mindful wandelen.
Creatieve oefening 1: rozijnoefening
Ja, een rozijn. Dat lijkt zoiets betekenisloos, totdat je er naar kijkt als iemand die het nog nóóit heeft gezien. Die nieuwsgierige wetenschapper dus! Hoe ruikt en voelt die rozijn? Hoe is de structuur, het gewicht, de kleur? Focus je ook op de smaak door ‘m mindful te proeven. Zo oefen je om iets met volle aandacht mee te maken en ervaar je allerlei details die je anders zou missen!
Creatieve oefening 2: mindful wandelen
Laat die podcast een keer thuis en ga de deur uit om bewust te wandelen. Door mindful te wandelen stap je even uit je hoofd en ben je je bewust van jezelf en je omgeving. Zo zet je je zintuigen op scherp, net als bij de rozijnoefening. Het voordeel? Deze oefening voelt actiever én met wandelen krijg je sowieso een frisse dosis creativiteit. In dit artikel geef ik 6 tips om je op weg te helpen.
Meer leren over mindfulness?
Goed om te weten: een creatieve denker word je niet over één nacht ijs. Wil je blijvend resultaat, dan moet je die mindfulness oefeningen blijven trainen en herhalen. In mijn online trainingen leer ik je heel veel praktische oefeningen en geef ik tips om mindfulness een onderdeel van je leven te maken. Hier geef ik je alvast een voorproefje! Oh en eh, just saying: Albert Einstein mediteerde ook fanatiek… 😉