Compliment voor een collega: 6 tips en voorbeelden

Onderzoek laat zien dat complimentjes onmisbaar zijn voor gelukkige werknemers en succesvolle teams. Een compliment voor een collega kan wonderen doen! Hoogste tijd om die ene collega eens wat veren in de reet te steken. Hulp bij nodig? Bekijk deze 6 tips en voorbeelden van complimenten.

Inhoud van dit artikel

Waarom is het zo belangrijk om je collega’s complimenten te geven?

Hoe jong, oud of zelfverzekerd je ook bent: iedereen heeft complimentjes nodig. Ze geven energie, maken je gelukkiger en je kunt er beter door leren. Veel wetenschappers en filosofen hebben zich hier al over gebogen. Dat zit zo: als mens zijn we altijd gericht op het vervullen van onze behoeftes en complimenten dragen daaraan bij. De motivatietheorie van Maslow laat dat zien met een piramide.

 

Complimenten volgens de theorie van Maslow

  1. Onderaan de piramide staan de fysiologische behoeften om te blijven leven, denk aan onderdak, eten en kleding.
  2. Daarboven vind je veiligheidsbehoeften, zoals een goede gezondheid en geld.
  3. In het midden staan de sociale behoeften, zoals liefde en bij een groep horen.
  4. Op het vierde niveau staat eigenwaarde, die wordt gevoed door jezelf (zelfrespect) maar ook door anderen. Voel je ‘m al? Dit is waar complimenten om de hoek komen kijken!
  5. Bovenaan de piramide vind je zelfactualisatie. Lastig woord voor ‘worden wie je wil zijn’. Bijvoorbeeld ‘een geweldige moeder’ of ‘de beste advocaat ooit’.

Volgens Maslow kan je de laatste fase alleen bereiken als je ook aan de andere behoeften hebt voldaan. Oftewel: complimenten krijgen is onmisbaar! Met jouw waardering en positieve feedback laat je een ander groeien en, nou ja, waarom zou je dat níét doen?

 

Nationale Complimentendag 2023 (1 maart)

Complimentjes zijn zelfs zó belangrijk, dat er een speciale dag voor in het leven is geroepen. Op 1 maart 2023 vieren we de eerstvolgende Nationale Complimentendag! Die valt op een dinsdag – een ideale dag voor een complimentje voor een collega. Onderstreep die Complimentendag maar alvast in je agenda.

 

Een compliment voor een collega: 6 tips

Het kan soms lastig zijn om de juiste woorden te vinden of om het juiste moment eruit te pikken. Deze 6 tips helpen je om je compliment voor een collega zo goed mogelijk te laten landen.

 

1) Waardeer de skills

Zeker bij een compliment voor een collega wordt het vaak extra gewaardeerd om je op de skills te richten. Dus liever ‘Wat heb je dat slim aangepakt, Gerda, heel knap!’ dan ‘Leuke schoenen, Gerda!’. Het eerste compliment waardeert de moeite en het talent die in het werk zijn gestoken, de tweede is eigenlijk een complimentje voor de schoenen van Gerda 😉

 

2) Spreek vanuit de ik-vorm

Zeg bijvoorbeeld ‘Ik vind dat je …’. Zo maak je duidelijk dat het jóúw compliment is en niet iets wat je ‘moet’ zeggen van ‘iemand’. Ook komt ‘ik’ veel persoonlijker over dan een ‘we’ of (nog verder weg) ‘ze’.

 

3) Doe het face-to-face

Als het even kan! De ontvanger vindt het vaak leuker om een compliment te krijgen in het echt, dus niet via Teams of via de app. Ook komt positieve feedback vaak beter aan bij een één op één gesprek dan tijdens een grote teammeeting.

 

4) Verwerk de naam van je collega in het compliment

Nu we toch bezig zijn: maak het nóg een tikkie persoonlijker door de ander bij de (voor)naam aan te spreken. Zo geef je duidelijk aan dat het compliment geen uit de lucht gegrepen kreet is maar echt voor diegene is bedoeld.

 

5) Kies een goed moment

Nee, je hoeft niet met een bos bloemen voor de deur te verschijnen (al wordt dat vast ook gewaardeerd 😉 ). Het gaat erom dat je een beetje extra moeite doet. Geef het compliment bijvoorbeeld bij een bijzondere gebeurtenis, zoals de oplevering van een groot project.

 

6) Stel vragen

Dat geeft je complimentje nog een beetje meer diepgang en waarde. Vraag bijvoorbeeld hoe diegene op dat geweldige idee is gekomen, of hij of zij nog tips heeft voor jou of waar ze die ene handige skill hebben geleerd.

 

10 voorbeelden van complimenten voor een collega

Toch nog een beetje lastig om je positieve feedback soepel te formuleren? Onderstaande voorbeelden van complimenten helpen je op weg. Vergeet de (voor)naam er niet bij te noemen!

 

  1. “Hé, ik zag dat je … hebt gedaan. Wat gaaf! Zag er heel goed uit!”
  2. “Ik hoopte al dat jij hier zou zijn, jij hebt altijd goede ideeën!”
  3. “Nog bedankt voor je hulp met …, zonder jou was dit nooit gelukt!”
  4. “Ik vind het altijd zo fijn om met jou te werken, want …”
  5. “Hé, zou jij me kunnen helpen met …? Ik weet dat jij dit goed kan!”
  6. “Ik ben echt verrast om hoe je … hebt opgepakt. Dat zag er zo goed uit!”
  7. “Lekker bezig! Dit is echt jouw ding hè?”
  8. “Gefeliciteerd met… Het kon ook niet anders dan geweldig worden met jou erbij.”
  9. “Pfoe, dat was een pittige … hè? Knap hoe jij dat toch goed hebt opgepakt!”
  10. “Ik had er nooit aan gedacht om … zo te doen, maar wat een goed idee. Thanks!”

 

Waarom is het dan toch zo moeilijk om een complimentje te geven?

Ondanks de simpelheid en de lange lijst met voordelen en voorbeelden, is het niet altijd makkelijk om een complimentje te geven aan een collega. Soms zijn mensen bang dat ze met een compliment iets verkeerds uitlokken, alsof ze ermee flirten. Of ze willen niet de indruk wekken dat ze een compliment terug verwachten. Tussen collega’s is er daarnaast vaak afgunst in het spel: je had dat ene geweldige project zelf ook wel willen opzetten.

 

Tot slot voelen collega’s vaak niet de verantwoordelijkheid om elkaar een schouderklopje te geven. Maar dat is voor het teamgevoel juist zo belangrijk! En zeker voor leidinggevenden en managers zou het uitdelen van complimenten aan hun medewerkers bovenaan de to-dolijst moeten staan. Het is je taak. Met jouw waardering groeien zij als mens en als team.

 

Weet je niet hoe je dat doet, je waardering uitspreken? Daar kan ik je bij helpen. Als persoonlijk leiderschapscoach help ik managers om op de best mogelijke manier leiding te geven. Stuur me een berichtje, dan bespreken we samen of mijn coaching wat voor je is.

 

Meer lezen over persoonlijke ontwikkeling? Misschien is dit blog over de ontwikkelingstool Lumina Spark iets voor je? Of luister één van deze podcasts over zelfontwikkeling

 

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over persoonlijke ontwikkeling
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant