8 tips om een coachtraject vergoed te krijgen door je werkgever

Als werkende is het belangrijk om regelmatig in te checken bij jezelf: ben je nog blij met wat je doet, moet er misschien iets veranderen en hoe ontwikkel je jezelf verder? Een persoonlijk leiderschapscoach helpt je hierbij. Zo’n coachtraject heeft ontzettend veel waarde voor jou, als werknemer, maar ook voor de rest van het bedrijf. Met de juiste onderbouwing en houding overtuig je ook je werkgever van dit belang. Met deze 8 tips ga je van ‘sorry, geen budget’ naar ‘akkoord, veel succes’. 

 

Inhoud van dit artikel

8x tips om een coachtraject vergoed te krijgen door je werkgever

Jij wéét al dat het coachtraject je verder gaat helpen in je werk en loopbaan. Het helpt natuurlijk enorm als je werkgever dit ook support. Door interesse te tonen, je te supporten maar ook – niet onbelangrijk – door financieel bij te dragen. Deze 8 tips helpen je hierbij.

 

coachtraject vergoeding tips

 

1) Onderbouw de waarde voor jou

Het coachtraject is in de eerste plaats natuurlijk bedoeld voor jóúw ontwikkeling. Een goede werkgever vindt dat net zo belangrijk als jijzelf. Zet daarom alle voordelen die het je gaat brengen op een rijtje. Denk aan meer zelfinzicht, het verminderen van stress, het beter leren verwoorden van wat je voelt, het kweken van meer zelfvertrouwen of het creëren van een betere balans tussen werk en privé. Deze opbrengsten zijn de basis van je ‘pitch’. 

 

Leestip: Kwaliteiten en valkuilen: wat zijn het? (+ 24 voorbeelden)

 

2) Onderbouw de waarde van het coachtraject voor je baas en het bedrijf

Je werkgever bekijkt een investering natuurlijk altijd binnen ‘het grotere plaatje’ van het bedrijf of de organisatie. Daarom helpt het als je nadrukkelijk toelicht hoe het traject met een persoonlijk leiderschapscoach je werk en prestaties zal verbeteren. Denk aan het beter leren samenwerken met collega X, het afleren van uitstelgedrag (dus: efficiëntere werkdagen) en het beter leren omgaan met ziekte of chronische pijn (dus: minder uitval). Dit is alleen maar winst voor je werkgever!

 

3) Wees eerlijk

Speel open kaart over de persoonlijke motieven voor het coachtraject. Wil je het coachtraject volgen omdat je twijfelt over je huidige baan? Leg dat dan ook uit aan je werkgever. Dit laat zien hoe noodzakelijk dit traject voor je is. Tijdens het traject leer je namelijk wat je nodig hebt om daarna weer vol motivatie en voldoening aan de slag te gaan. Besluit je na het coachtraject dat je je huidige baan wil opzeggen? Dan weet je werkgever ook waar hij of zij aan toe is. Aan een ongelukkige werknemer heeft niemand iets. En aan een werknemer met een burn-out, zéker niet. 

 

Leestip: Niet op je plek op je werk? 8 tips voor werkgeluk.

 

4) Houd de feiten bij de hand

Grote kans dat je werkgever meteen een aantal vragen op je afvuurt:

  • Wat kost het coachtraject?
  • Hoelang duurt het traject?
  • Wanneer wil je het traject volgen?
  • Wat vraagt het traject van hem/haar als werkgever?
  • Welke impact heeft het traject op je werk?

Zorg dat je de antwoorden op dit soort vragen paraat hebt. Dat laat zien dat je voorbereid naar het gesprek bent gekomen. 

 

5) Kom je werkgever tegemoet

Gaat je werkgever niet overstag, kom hem of haar dan tegemoet. Dat heeft niet je voorkeur, dat snap ik, maar het vergroot wel je kansen. Niet alleen voorkom je zo dat je onderaan de streep met niets eindigt, maar je laat je werkgever er ook mee zien dat het coachtraject zo waardevol en belangrijk voor je is, dat je bereid bent om er zelf in te investeren. In de vorm van tijd, maar ook geld. Misschien kunnen jullie afspreken dat jullie allebei de helft betalen. Of dat je het traject met de persoonlijk leiderschapscoach buiten werktijd doet, bijvoorbeeld. 

 

6) Vergroot de waarde voor het team of de organisatie

Veel werkgevers willen het belangrijk dat een cursus, training of traject impact heeft op het hele team. Ze vragen je bijvoorbeeld om de belangrijkste lessen of inzichten te delen in een rapport of tijdens een vergadering met je team. Dat heeft meerdere voordelen:

  • Het houdt persoonlijke en professionele ontwikkeling top of mind bij de rest van de werknemers.
  • Je ‘bewijst’ de waarde van het traject ermee. Zie het als een manier om de investering van je werkgever te verantwoorden.
  • Het is financieel aantrekkelijk: één werknemer deelt zijn of haar kennis met meerdere collega’s die hier baat bij kunnen hebben. 

 

7) Denk mee over het budget

Veel bedrijven en organisaties hebben speciale potjes voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling van hun werknemers. Denk aan ‘individueel keuzebudget’, ‘persoonlijk ontwikkelingsbudget’ of ‘loopbaanbudget’. Vraag je baas of leidinggevende er eens naar. Grote kans dat je hier recht op hebt!

 

Leestip: 4x tips om álles uit je loopbaanbudget te halen

 

8) Houd rekening met een ‘nee’

Hoewel je met tip 1 tot en met 7 stevig staat en gegronde argumenten hebt, kan je werkgever je aanvraag nog steeds afwijzen. Vaak heeft dit te maken met te weinig budget of te weinig tijd. Het geld groeit waarschijnlijk niet aan de boom in de kantoortuin.

 

Rond het gesprek dan af met een lijntje naar de toekomst. Vraag je werkgever wanneer je bij hem of haar terug mag komen om het hier nog eens over te hebben. Bedank je baas vriendelijk voor de toezegging en kom er later nog eens op terug. 

 

De 8 tips om een coachtraject vergoed te krijgen door je werkgever in het kort: onderbouw de waarde voor jou, onderbouw de waarde voor het bedrijf, wees eerlijk, houd de feiten bij de hand, kom je werkgever tegemoet, vergroot de waarde voor het team, denk mee over het budget en houd rekening met een ‘nee’.  

 

Hulp bij nodig?

Vind je het toch nog spannend? Of twijfel je over je argumenten? Ik ben persoonlijk leiderschapscoach en help de mensen die ik coach hier ook regelmatig bij. Stuur me gerust even een berichtje. Dan denk ik met je mee over een slimme aanpak. Vaak is een heldere en inhoudelijke offerte namelijk al voldoende! Ga je bovenstaande tips in de praktijk brengen? Succes en – wie weet – tot snel!

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over loopbaan | persoonlijke ontwikkeling
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant