Mindfulness training: zo kies je de allerbeste!

Het is zover: je gaat een mindfulness training volgen. Je Googelt je suf en volgt al ontelbaar veel mindfulness trainers op social media. De een nog inspirerender dan de ander. En toch kom je er maar niet uit voor welke training je moet gaan. Hoe weet je zeker dat je je geld en tijd goed investeert? Met deze handige checklist maak je de beste keuze voor jou!

Checklist mindfulness training kiezen

 

checklist Wat voor mindfulness training zoek je?

First things first: er zijn heel veel verschillende mindfulness cursussen en trainingen. De twee meest voorkomende zijn de Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) en de Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT). De eerste, de MBSR, is gericht op het verminderen van stress. De tweede, de MBCT, is specifiek meer geschikt voor mensen met een depressie. Ken je klachten, en bepaal op basis daarvan welke training je zoekt.

checklist  Wil je een online of offline training?

De online mindfulness trainingen springen als paddenstoelen uit de grond. Dat hebben we natuurlijk helemaal te danken aan Miss C (Corrie, the ‘rona, tante Cor – welke koosnaam geef jij de pandemie? ;). Het voordeel van online is dat het toegankelijker is, minder tijd kost en dat je in je eigen fijne omgeving mee kunt doen. Nog een pluspunt: je hoeft zelfs geen oppas te regelen voor de kinderen. Een nadeel kan zijn dat het wat afstandelijker kan voelen. Net wat jij belangrijk vindt. 

checklist  Welke opleiding heeft de trainer gedaan?

Veel trainers hebben een korte mindfulness opleiding gedaan. In die basiscursus worden trainers klaargestoomd tot een trainer in categorie 2. Trainers die een vervolgopleiding hebben gedaan en meer kennis en kunde hebben verzameld, zijn trainer in categorie 1. Ik ben zelf een categorie 1 trainer: ik heb de mindfulness opleiding gevolgd bij SeeTrue.

Een trainer in categorie 1 is trouwens niet altijd beter dan een in categorie 2. Ik geef natuurlijk niet voor niets deze checklist vol belangrijke punten om rekening mee te houden!

checklist  Welke training dekt mijn verzekering?

Het is slim om even te checken of de trainer die je op het oog hebt gecertificeerd is, een erkende opleiding heeft gevolgd en is ingeschreven bij de beroepsvereniging VMBN Het voordeel van een training bij een gecertificeerde en ingeschreven categorie 1 trainer, is dat ‘ie misschien gedekt wordt door je verzekering. Dat hangt natuurlijk ook af van je pakket. Met de Zorgwijzer bekijk je of dit voor jou geldt. 

checklist  Wie is de trainer?

De ene trainer is de andere niet. Duik in het cv! Wat deed de trainer voordat diegene zich full focus op mindfulness ging richten? Welke opleidingen en welk werk heeft hij of zij nog meer gedaan? Ik heb zelf bijvoorbeeld een master begeleidingskunde gedaan. Hier ben ik opgeleid tot supervisor en coach en dat komt nu goed van pas bij mijn trainingen. Daarnaast heb ik jaren in het hoger onderwijs gewerkt en voor veel groepen gestaan. Allemaal voorbeelden van skills en ervaringen die mijn trainingen verbeteren.

checklist  Spreekt de website je aan?

Doe alvast een beetje research op de website van de mindfulness trainer. Ziet het er (te) gelikt uit? Voelt het exclusief of juist toegankelijk? Voel je je aangesproken? Pro tip: luister ook alvast naar de meditaties (als die er zijn) om te checken of je de stem fijn vindt. Stel, je luistert mijn bodyscan meditatie en je vindt mijn stem verschrikkelijk, dan is het volgen van een achtweekse training misschien íéts te veel van het goede. Ga dan voor iemand anders!

checklist  Heb je een klik met de trainer?

Voel alvast aan of je ideeën en stijl matchen met die van de trainer. Zoek je bijvoorbeeld een nuchtere training zonder poespas (pick me!) of vind je een spirituele insteek juist heel prettig? Voor een goede indruk bekijk je het best de website of social mediakanalen van de trainer. 

checklist  Wat zeggen oud-deelnemers over de mindfulness training? 

Tot slot: lees de reviews van oud-deelnemers. Bijvoorbeeld op Google of op de website zelf. Misschien herken je je meteen in struggles die zij beschrijven en zijn ze heel positief over de training. Dan weet je genoeg! Oh, en check ook even of het betrouwbare reviews zijn, met voor- en achternaam en misschien zelfs foto’s en linkjes. Better safe than sorry, toch?

    mindfulness training kiezen checklist

Check, check, check!

Dubbelcheck! Met dit lijstje maak je een weloverwogen keuze. Ben je bíjna helemaal zeker van je keuze? Ga dan eens in gesprek met de trainer. De meeste mindfulness trainers staan namelijk altijd open voor contact. Bijvoorbeeld voor een (gratis) intake om je verwachtingen en wensen te checken, of voor het stellen van vragen.

Laat de checklist zien dat mijn online mindfulness training of coaching goed bij jou en je wensen past? Fijn! Stuur me zeker een berichtje om kennis te maken!

Wil je een printable van deze handige checklist? Die download je hier of sla je makkelijk op via Pinterest!

 

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over mindfulness | mindfulness training
1 op 1 mindfulness training
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant