“Ik wil carrière maken” – je hoort het steeds vaker. Voor veel mensen betekent het succesvol zijn in hun werk, promotie maken en (als het even kan) knettertje veel geld verdienen. Ik snap het wel: het is een concreet doel en het kan je heel gelukkig maken. Als je het goed aanpakt, tenminste! Ik leg je uit welke 4 cruciale stappen je moet zetten om écht goed carrière te maken.
Inhoud van dit artikel
Carrière maken, hoe doe je dat?
‘Carrière maken’ is een bijna hippe term waar je (vooral) jonge mensen mee hoort strooien. Starters die hun hele loopbaan nog voor zich hebben. Die nog tig levenskeuzes te maken hebben. Maar het is natuurlijk iets wat altijd nog kan en mag, ook als je al wat langer meedraait. Carrière maken betekent dat je je op werkgebied blijft ontwikkelen. Vaak om steeds hogerop te komen.
Denk aan:
- Een promotie (bijvoorbeeld van junior naar medior of senior binnen een bedrijf, of van medewerker naar manager)
- Een carrièreswitch (bijvoorbeeld van communicatieadviseur naar bloemist, of van recruiter in de zorg naar recruiter in de ICT)
- Specialiseren of verdiepen (bijvoorbeeld van allround fotograaf naar trouwfotograaf)
Maar hoe doe je dat, carrière maken? Hoe ga je zo’n uitdaging aan? Deze 4 stappen helpen je!
Stap 1: richting bepalen
Begin bij het begin. Onderzoek wat je wil bereiken. Hoe zie jij de toekomst voor je? Stel jezelf daarbij twee belangrijke vragen:
Waarin wil ik carrière maken?
Veel mensen zitten (bewust of onbewust) op de verkeerde plek. Om welke reden dan ook: misschien hebben je ouders je in die richting gepusht of heb je je vrienden gevolgd. Of wellicht ben je afgestudeerd in een richting en ben je als vanzelf doorgerold in een baan. Ga eens bij jezelf na of “ik doe dit nu eenmaal al vijf jaar dus ik ga er maar in verder…” een goede reden is om vast te houden aan je carrièrekeuzes.
Vergeet niet: veel loopbaankeuzes maken we als puber. Daar mag je als volwassene best op terugkomen met een carrièreswitch. Je verandert! Wat helpt is je persoonlijke waarden onderzoeken. Als je weet wat voor jou echt belangrijk is ben je beter in staat richting te geven aan je carrière.
Wat past bij mij?
Bij dat stukje zelfreflectie komt ook meteen deze vraag op: wat past er bij je? Niet iedereen heeft dezelfde sterke punten. Er zijn verschillende tools die je inzicht geven in je kwaliteiten en valkuilen. Ik ben zelf groot fan van Lumina Spark. Ik schreef er al eens een uitgebreid blog over.
In het kort: met deze methode ontdek je waar je van nature goed in bent en wat je minder goed ligt. Leg deze kwaliteiten eens naast de kwaliteiten die je nodig hebt bij de functie die je voor ogen hebt. Matcht het? Grote kans dat je de goede richting op gaat. Komen die kwaliteiten niet overeen? Dan is het misschien niet de goede plek voor jou.
Stap 2: in gesprek gaan met je leidinggevende
Ga in gesprek met je leidinggevende over je loopbaanontwikkeling. Zeker als je door wil groeien binnen het bedrijf waar je nu werkt. Het is namelijk vaak maar gissen welke skills je nodig hebt voor die stap. Veel bedrijven werken met duidelijke competentieprofielen die aangeven welke vaardigheden je moet beheersen om promotie te maken. Je leidinggevende kan je hier meer over vertellen.
Op zoek naar voorbeelden van competenties? Bekijk hier een overzicht van 12 verschillende competenties.
Stap 3: zelf onderzoek doen
Doe daarnaast ook zelf onderzoek. Bij loopbaanontwikkeling horen namelijk ook randzaken: welke voor- en nadelen kleven er aan de keuze, hoeveel geld ga je meer (of minder) verdienen en is dat genoeg voor je, en hoe past de keuze in je privéleven?
Even een voorbeeldje. Twijfel je om je baan als docent op een middelbare school op te zeggen om daar aan de slag te gaan als zzp docent? Ga dan in gesprek met mensen die die stap al eerder hebben gezet en bel met de KvK over je vragen. Duik in Google. Connect met mensen op LinkedIn. Lees je in!
Stap 4: je blijven ontwikkelen
Nee, promotie komt je niet aanwaaien. Het is belangrijk dat je je (op basis van de resultaten van stap 1 t/m 3) blijft ontwikkelen. Dat kun je op twee manieren doen:
Vakinhoudelijke vaardigheden (hard skills)
Zorg dat je beter wordt in de vakinhoudelijke vaardigheden. Als programmeur moet je bijvoorbeeld alles weten over programma X of Y, als tekstschrijver ken je het best alle ins en outs van de Nederlandse taal, en als mindfulness coach weet je natuurlijk alles over mindfulness technieken. Dit zijn de vaardigheden die vaak heel duidelijk in een vacature worden genoemd.
Persoonlijke vaardigheden (soft skills)
Ontwikkel je in je persoonlijke effectiviteit. Dat zijn vaardigheden als soepel communiceren, een goede teamplayer zijn, kritisch denken en omgaan met veranderingen. Dat is vaak lastiger te ontwikkelen dan de hard skills, omdat deze minder goed te meten zijn. Ook hier is de methode van Lumina Spark ontzettend handig bij. Met Lumina Spark krijg je inzicht in je eigen vaardigheden, waardoor je ook de ander beter kunt inschatten. Zeker voor teams is dit heel waardevol.
Leestip: Persoonlijke ontwikkeldoelen op je werk: 8x tips en voorbeelden
Vraag hulp bij carrière maken!
Zoals je hierboven al leest: promotie of een carrièreswitch maken vraagt om een sterk staaltje zelfreflectie. En dat is soms knap lastig. Wil je serieuze stappen maken? Bekijk dan eens of een coach iets voor je is. Een coach onderzoekt samen met jou je kernkwaliteiten en stelt je scherpe vragen die je aan het denken zetten. Ook werk je samen meteen aan het verbeteren van die soft skills. Op deze pagina lees je meer over hoe ik je kan helpen bij je loopbaanontwikkeling! Of stuur me even een berichtje. Dat mag natuurlijk ook altijd.