Boeken over leiderschap – ik heb er inmiddels bijna een nieuwe boekenkast voor nodig. Dat is niet zo gek, want als leiderschapscoach weet ik: je bent nooit uitgeleerd. Het is belangrijk dat je als leidinggevende of manager continu op de hoogte bent van methoden en tools. Alles om je team zo goed mogelijk te leiden. Met deze 8 boeken over leiderschap spijker je je kennis en kunde bij. Ik vertel je waarom je ze in huis moet halen.
Inhoud van dit artikel
8x boeken over leiderschap
Deze 8 boeken voor managers zijn stuk voor stuk aanraders. De één houdt je een spiegel voor, de ander geeft je praktische tips en handvatten om direct mee aan de slag te gaan.
Ben je meer van het luisterend leren? Er bestaan ook genoeg goede podcasts over (persoonlijk) leiderschap, hier vind je mijn 7 favorieten.
1) Deep Democracy (Jitske Kramer)
Ieder team bestaat uit mensen met verschillende achtergronden en visies. Dat kan botsen. Maar met de juiste aanpak zet je deze conflicten om in gouden leermomenten en de best mogelijke resultaten. In dit managementboek gaat auteur Jitske Kramer dieper in op het concept Deep Democracy. Ze laat zien hoe je als manager of leidinggevende alles haalt uit de verschillen binnen je team. Dat doet ze op een toegankelijke en praktische manier.
2) Conflict eren (Shirine Moerkerken)
Ja, met een spatie ertussen. Want Shirine Moerkerken laat zien hoe waardevol conflicten zijn en hoe je ze voor je laat werken. Een ode aan conflicten, dus. Geen enkele werkplek is conflictvrij: teamleden hebben verschillende ideeën en visies op het werk. Geef je daar de juiste draai aan, dan helpen conflicten jou en je team juist verder. Dáár leer je over in Conflict eren.
3) High-Impact Tools voor Teams (Stefano Mastrogiacomo en Alexander Osterwalder)
Dit boek is een soort gereedschapskist voor managers en leidinggevenden. Het zit vol met handige tools om je team een boost te geven. Ook lees je over vier methoden waarmee je vertrouwen binnen je team opbouwt. (En we weten allemaal: onderling vertrouwen is onmisbaar voor succesvolle teams…) Of je nu je team beter wil begeleiden, wil innoveren of je strategie wil aanpassen: High-Impact Tools voor Teams helpt je verder.
Leestip: Overzicht van de beste Managementboeken van het jaar
4) Veldgids Psychologische veiligheid (Hans van der Loo en Joriene Beks)
‘Een boek vol praktische ideeën die echt werken’ – nou, dat klinkt al hoopvol. Dit boek over management helpt je om een open en veilige sfeer te creëren op de werkvloer. Een plek waar mensen struggles delen, fouten toegeven en uitdagingen aan durven te gaan. De Veldgids Psychologische veiligheid is inspirerend en lekker rechttoe rechtaan, daar hou ik van. Een must read voor managers die willen groeien in hun (persoonlijk) leiderschap.
5) Destructieve Dynamieken (Hans van Dijk en Stefan Cloudt)
Iedere organisatie, iedere afdeling, ieder team heeft er wel eens mee te maken: hardnekkige schadelijke patronen. Of, beter gezegd: Destructieve Dynamieken. Denk aan polarisatie, vriendjespolitiek of wantrouwen. Dat doet de resultaten weinig goeds. In dit boek lees je hoe je deze dynamieken herkent en hoe je de patronen doorbreekt. Het laat zien hoe je als leidinggevende een positieve invloed hebt op je team. Een diepgaand, inspirerend (en met vlagen confronterend) managementboek.
6) Leiderschap in verandering (Anouk Brack)
Leiderschap in verandering is een handige gids voor leiders die te maken hebben met verandering. Fuserende teams bijvoorbeeld, of organisaties met een nieuwe strategie. Anouk Brack legt uit hoe je zo’n verandering niet als bedreiging ziet, maar als een kans voor groei. Dat doet ze aan de hand van herkenbare situaties, dat leest erg fijn. Ook handig: ze geeft handvatten waarmee je direct aan de slag kunt.
7) De 7 eigenschappen van effectief leiderschap (Stephen Covey)
Om goed leiding te geven aan een team, moet je eerst leiding geven aan jezelf. Dit inspirerende boek helpt je daarbij: Stephen Covey laat zien hoe je je werkleven en privéleven efficiënter én fijner maakt. Dat doet hij op een heldere en tijdloze manier. De 7 eigenschappen van effectief leiderschap is een echte onmisbare klassieker! Niet alleen voor leiders, maar eigenlijk voor iedereen.
8) De 5 frustraties van teamwork (Patrick Lencioni)
In De 5 frustraties van teamwork laat Patrick Lencioni je zien welke vijf factoren essentieel zijn voor succesvolle teams. Dat doe hij aan de hand van een piramidemodel, met vijf lagen. Ook geeft hij praktische tips om je team op iedere laag te verbeteren. Het resultaat: een team dat beter samenwerkt en het onderste uit de kan haalt.
Lencioni’s boek over management zou verplichte kost moeten zijn voor leidinggevenden en managers: het maakt complexe problemen op een begrijpelijke manier heel helder. Wil je hier meer over weten? Ik schreef al eerder een handig blog over de Piramide van Lencioni.
De 8 boeken over leiderschap op een rij: Deep Democracy (Jitske Kramer), Conflict eren (Shirine Moerkerken), High-Impact Tools voor Teams (Stefano Mastrogiacomo en Alexander Osterwalder), Veldgids Psychologische veiligheid (Hans van der Loo en Joriene Beks), Destructieve Dynamieken (Hans van Dijk en Stefan Cloudt), Leiderschap in verandering (Anouk Brack), De 7 eigenschappen van effectief leiderschap (Stephen Covey) en De 5 frustraties van teamwork (Patrick Lencioni).
Wil je een betere leider worden?
Inspirerende boeken genoeg, maar soms werkt het beter om met een coach eerlijk en intensief te reflecteren op je skills. Als leiderschapscoach help ik jou om te groeien. Aan de hand van 1-op-1 coaching ontdek je je leiderschapsstijl, je kwaliteiten en leerpunten. Ook leer je hoe je in verschillende situaties voortaan de leider bent die je team nodig heeft.
Meer weten? Stuur me een bericht (nienke@tinytweaks.nl) Dan maken we vrijblijvend kennis en ontdekken we samen of Lumina Leader iets voor je is.