6x de beste meditatie-apps (van 2024)

Oké, misschien een beetje flauw, maar de beste meditatie-app van 2024? Die bestaat niet. Zoveel mensen, zoveel verschillende wensen en behoeften. Ik heb ervoor gekozen een aantal van mijn favoriete apps voor jou op een rijtje te zetten. Op deze manier kan je zelf een keuze maken welke meditatie-apps je wilt uitproberen en welke voor jou het beste werkt.

Inhoud van dit artikel

De ironie van het zoeken naar de beste meditatie-app

Voordat ik mijn 6 beste meditatie-apps van 2023 met je deel, wil ik nog wel een kritische kanttekening plaatsen. Mediteren door middel van een app op je smartphone heeft iets raars. Want zijn we niet met zijn allen wanhopig op zoek naar meer rust? En is het juist niet onze mobiele telefoon die zorgt voor onrust in ons dagelijks leven door die constante stroom van berichten, notificaties en prikkels?

Het is belangrijk dat je bewust nadenkt over het gebruik van een meditatie-app op jouw telefoon. Veel apps bieden de mogelijkheid tot het instellen van reminders om je te helpen herinneren te mediteren. Persoonlijk heb ik deze notificaties uit staan. Wel zo rustig.

Dit gezegd hebbende, laten we beginnen.

 

6x de beste meditatie apps van 2024

1. Headspace

beste meditatie app headspace app

De eerste app is misschien wel een van de meest bekende Engelstalige meditatie-apps: Headspace. In 2010 werd de app gelanceerd door Andy Puddicombe, voormalig boeddhistisch monnik. Het is zijn missie om de gezondheid en het geluk in de wereld te verbeteren. En ik denk dat we wel kunnen zeggen dat hij goed op weg is. De app is inmiddels beschikbaar in 190! landen en al miljoenen keren gedownload.

Het fijne aan de app is dat je op een laagdrempelige manier kennis kunt maken met de basis van mindfulness en meditatie. Zo kan je deelnemen aan de gratis 10-daagse introductie. Mocht dit je bevallen, dan kan je vervolgens kiezen voor een abonnement.

Met een abonnement heb je toegang tot honderden begeleide meditaties. Je kunt kiezen uit ‘losse meditaties’ (3-10 minuten), ‘mini meditaties’ (1-3 minuten) en ‘meditatiecursussen’. Denk bij dit laatste aan onderwerpen zoals stress, acceptatie, balans, angst en vriendelijkheid. Door het grote aanbod zit er altijd wel een meditatie voor je bij.

Headspace heeft naast het groteaanbod aan meditaties ook verschillende animaties die op een leuke, eenvoudige manier uitleg geven over mindfulness en meditatie. Ook vind je in de app verschillende slaapgeluiden om je geest tot rust te brengen voor het slapengaan. Wat ik zelf ook fijn vind is de timerfunctie. Hiermee kan je instellen hoe lang je wilt mediteren en kan je aangeven of je dit begeleid, semi-begeleid of onbegeleid wilt doen.

En dan de minpunten van deze app. Laten we beginnen met de prijs. Voor een abonnement betaal je €12,99 per maand of €4,83 per maand als je een jaarabonnement van €57,99 afsluit. Dit is een flinke investering. Daarnaast houdt de app bij hoeveel je gemediteerd hebt. Dit kan stimulerend werken, maar voor mij voelt het meer aan alsof ik moet presteren. Dit staat haaks op wat mij betref de bedoeling is van mindfulness. Een ander nadeel is dat de app alleen in het Engels beschikbaar is.


Voordelen
 • Laagdrempelig
 • 10 gratis sessies om de basis van mindfulness te leren
 • Ook geschikt als je niet veel tijd hebt
 • Meditaties op basis van verschillende thema’s
 • Timerfunctie aanwezig

Nadelen
 • De meditaties zijn in het Engels
 • Er zijn slechts 10 sessies gratis. Voor andere meditaties moet je betalen d.m.v. een abonnement
 • De prijs
 • Houdt bij hoe vaak je mediteert

Prijs:

€12,99 per maand of €57,99 voor een jaar

Downloaden:

Headspace in Playstore
Headspace in App Store

 

starten met persoonlijke ontwikkeling

 

2. Mindful Minuut

Mindful minuut app

Een meditatie voor elk moment, in een app die je direct rust brengt als je ‘m opent. Dat is de missie van gecertificeerd mindfulnesstrainer Marjolein van de Aar. Mindful Minuut begon als een simpele dagelijkse herinnering op Whatsapp met een geleide meditatie. Maar nu is deze ‘Meditatie van de Dag’ ook te vinden in hun gloednieuwe aanvulling: de Mindful Minuut app.

Elke dag verschijnt er in de app een meditatie die past bij de tijd van het jaar. Vertrouwd, in het Nederlands. Met meer dan 450 meditaties variërend van 2 tot 40 minuten vind je altijd de perfecte meditatie voor jou. De meditaties zijn onderverdeeld in 10 verschillende thema’s, waaronder mind, adem, voelen en relax. Heb je maar een paar minuten? Geen zorgen. De app biedt een heleboel ‘micro-meditaties’ en korte (stoel)yoga oefeningen van 2-5 minuten. Hiermee creëer je snel en gemakkelijk rustmomenten in je drukke dag. Zelfs onderweg naar je volgende afspraak!

En er is meer. Ontdek ook 59 meditatie-series waarin verschillende mindfulness-concepten worden verkend. Zoals het omgaan met angst en het ontwikkelen van meer zelfliefde of vertrouwen. De series worden regelmatig bijgewerkt, dus er is altijd iets nieuws te ontdekken.

Eindelijk die perfecte meditatie gevonden maar ‘m vervolgens niet meer kunnen vinden? Nu niet meer! In de Mindful Minuut app kun je jouw meest behulpzame meditaties markeren met een ster en binnen no-time jouw favorietenlijstje samenstellen. Je vindt de app momenteel nog niet in de Play- of App Store, maar je kunt de webpagina wel tussen de andere apps op je beginscherm instellen. Voordeel daarvan is dat je de app ook op je pc/laptop kunt gebruiken. Je kunt de app 7 dagen gratis proberen, zonder enige verplichting. 

Voordelen
 • Probeer 7 dagen gratis
 • Direct toegang tot 450+ meditaties in het Nederlands
 • Veel korte meditaties en yoga-oefeningen voor tussendoor
 • 59 series voor verdieping in meditatie
 • Elke dag een unieke ‘meditatie van de dag’
 • De favoriet-functie voor jouw lievelings meditatie(s)
Nadelen
 • De app is (nog) niet te downloaden in Play -of Appstore
 • De app vraagt een investering in jezelf en is dus niet gratis
 • Je kunt (nog) geen notificaties instellen

Prijs:

€29,- per kwartaal of €59,- per jaar


Downloaden:

mindfulminuut.nl/app


3. VGZ Mindfulness coach

vgz coach app

Anders dan dat je misschien zou vermoeden is de Mindfulness coach app van zorgverzekeraar VGZ voor iedereen gratis te gebruiken. Ook als je niet bij VGZ bent verzekerd. En…alles is in het Nederlands. Wat mij betreft een dikke pre!

Je kunt in de app kiezen voor meer dan 70 gratis oefeningen. Daarnaast kan je ook kiezen om verschillende programma’s van twee weken te volgen. Op deze manier is de app er voor beginners die kennis willen maken met mindfulness, maar ook voor de gevorderde meditatiebeoefenaar.

Het fijne aan de app vind ik de filter functie. Hiermee kan je aangeven of je op zoek bent naar een meditatie ingesproken door een man of vrouw, welke houding je aan wilt nemen: liggend, zittend of staand en wat voor soort oefening je wilt doen: visualisatie, mindfulness, yoga, adem of ontspanning.

Persoonlijk heb ik wat minder met de stemmen die de meditaties inspreken. Ik merk dat ik hierdoor minder snel gebruik maak van deze app. Ook vind ik het soms lastig om een meditatie te vinden in de voor mij gewenste tijdsduur. Op deze momenten was het fijn geweest als de app een timerfunctie zou hebben.

Voordelen
 • Gratis
 • Nederlandstalig
 • Handige filterfunctie
Nadelen
 • Beperkt aanbod van oefeningen
 • Geen mogelijkheid om een timer in te stellen
 • De stemmen van de trainers die de meditaties hebben ingesproken
Prijs:

Gratis

Downloaden:

VGZ Mindfulness coach in Playstore 
VGZ Mindfulness coach in App Store

 

4. Calm

calm app

In 2017 riep Apple Calm uit tot de iPhone-app van het jaar. Het bedrijf heeft als missie de wereld gelukkiger en gezonder te maken. Inmiddels is de app al 50 miljoen keer gedownload. De app helpt gebruikers beter te slapen, meer zelfvertrouwen te krijgen en angst en stress te verminderen. Voor mij reden genoeg om de app eens uit te proberen.

De app heeft een gevarieerd aanbod van meditaties tot verhaaltjes voor het slapen gaan, muziek, mindful bewegen video’s en audiomasterclasses. Eigenlijk is de app dan ook meer dan een meditatie-app alleen. Vooral de verhalen voor het slapengaan worden door veel mensen goed beluisterd. Niet voor niets wordt Calm ook wel dé slaap-app genoemd.

De meeste meditaties in de app duren tussen de 10-15 minuten en zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, waaronder stress, emoties, werk, focus, relaties en meer. Het fijne aan de app is dat er in de meditaties ook uitleg geven wordt over het ‘wat’ en het ‘waarom’ van mediteren. Dit is een grote pré als meditatie nieuw voor je is. Mocht je een ervaren meditatiebeoefenaar zijn, dan heb je ook de mogelijkheid meditaties te volgen met wat minder begeleiding.

Een nadeel van Calm kan zijn dat het alleen in het Engels beschikbaar is. Ook is Calm een betaalde app. Je betaalt €49,99 per jaar. Wel kan je de app gratis downloaden. Dit geeft je de mogelijkheid rond te kijken in de app en het aanbod te zien. Zoals je snel genoeg zult merken zijn er heel weinig gratis meditaties te vinden. Wil je echt kennismaken met Calm, dan kan je je aanmelden om de app 7 dagen gratis te proberen. Weet wel dat na deze 7 dagen je abonnement automatisch ingaat. Wil je dit niet? Meld je dan voortijdig af. Dan stop je lidmaatschap na 7 dagen.


Voordelen
 • Zowel voor gevorderde als beginnende meditatiebeoefenaars
 • Uitgebreid aanbod. Het is veel meer dan een meditatie-app alleen
 • Als je slaapproblemen hebt dan kunnen de slaapverhalen en muziek behulpzaam zijn

Nadelen
 • -De meditaties zijn in het Engels
 • -De prijs
 • -Je moet je registeren voordat je toegang krijgt tot de meditaties, slaapverhaaltjes, muziek etc.

 

Prijs:

€49,99 per jaar


Downloaden:

Calm in Playstore
Calm in App Store 

 

5. Insight Timer

insight timer app

Na het downloaden van de app was ik enorm onder de indruk van het gratis aanbod. Er zijn wel 70.000 gratis meditaties in de app te vinden. En het leuke is dat hier ook Nederlandstalige meditaties bijzitten. Daarnaast zijn de meditaties door veel verschillende trainers ingesproken. Op deze manier zit er altijd wel een meditatiestem tussen die voor jou prettig is om naar te luisteren.

Ook staat de app bekend om zijn community. Je kunt in contact komen met meditatiebeoefenaars over de hele wereld en elkaar via de app berichten sturen.

Naast meditaties biedt Insight Timer ook gratis bedtijdverhalen en muziek aan, ook kan je meedoen met live yoga sessies. Ook heeft de app een timerfunctie. Hiermee kan je zelf bepalen hoe lang je wilt mediteren.

De app biedt ook verschillende cursussen aan. Denk aan onderwerpen als angst, stress, boeddhisme, chakra’s, verslaving, liefde etc. Deze zijn echter alleen toegankelijk met een betaald account. Je kan 1 week gratis gebruik maken van het gehele aanbod binnen de app. Daarna betaal je €62,99 per jaar.

Een nadeel van de app vind ik het bijhouden van je meditatievoortgang. Zo kan je zien hoe vaak en hoe lang je hebt gemediteerd. Voor sommigen kan deze functie motiverend werken, maar voor mensen die resultaatgericht zijn is dit een enorme valkuil. Zo wordt mediteren eerder een vorm van presteren dan dat het je helpt meer te leven in het nu.

Voordelen
 • Enorm groot gratis aanbod aan meditaties, muziek, live yogalessen en bedtijdverhalen
 • Meditaties zijn zowel in het Nederlands als in het Engels
 • Toegang tot de online community
 • Timer functie
Nadelen
 • De meditatievoortgang die wordt bijgehouden
 • Als je een cursus wilt volgen dan moet je hiervoor betalen
Prijs:

€62,99 per jaar


Downloaden:

Insight Timer in Playstore

Insight Timer in App Store

 

6. Meditation Moments

meditation moments app

 

Meditation Moments is de grootste meditatie-app van Nederland, dus de kans is groot dat je al eens van deze app gehoord hebt. Meditation Moments is begonnen met meditaties tussen de 3 en 60 minuten die je op verschillende momenten van de dag kunt doen. De meditaties zijn dan ook ingedeeld in categorieën als ‘ontspanning’, ‘slaap lekker’, ‘start je dag’, ‘inspiratie’, ‘focus’ en ‘zelfvertrouwen’, zodat je een meditatie kunt kiezen waar je op dat moment behoefte aan hebt. 

Maar de app is inmiddels meer dan een meditatie-app alleen. Er is een grote hoeveelheid muziek die Meditation Moments zelf componeert en die je kunt afspelen om lekker te ontspannen, als je aan het werk bent of om beter te slapen. Ook kun je verschillende programma’s volgen over ademhaling, mindset en affirmaties en kun je alle boeken van Michael Pilarczyk beluisteren. De app is daarnaast aangevuld met yogalessen en flow-sessies om uit je hoofd en in je lijf te komen. 

Een nadeel kan zijn dat je meditatievoortgang wordt bijgehouden. Je kunt in de app precies zien hoe vaak en hoe lang je hebt gemediteerd en welke meditaties je hebt beluisterd. Dit geeft inzicht en kan motiverend werken. Maar het kan je ook een gevoel geven dat je moet presteren, vooral als je daar wat gevoeliger voor bent. Ook houdt de app meerdere challenges per jaar waar je soms alleen aan mee kunt doen als je premium lid bent. 

Voordelen
 • Nederlandstalige meditaties voor volwassenen en kinderen 
 • Meditaties van 3 tot 60 minuten
 • Programma’s over ademhaling, mindset en affirmaties 
 • Luisterboeken, yogalessen en flow-sessies
 • Muziek om beter te slapen of juist voor meer energie 
Nadelen
 • Je meditatievoortgang wordt bijgehouden 
 • Om mee te doen aan challenges heb je soms een premium account nodig
Prijs:

Gratis versie

Premium versie voor €49,99 per jaar 


Downloaden:

Meditation Moments in App Store

Meditation Moments in Google Play Store

 

Een betaalde vs gratis meditatie-app: is het de investering waard?

Tja, dat hangt er denk ik vanaf hoe vaak je van plan bent gebruik te maken van de app. Als je de app af en toe wilt gebruik om een meditatie te doen dan denk ik niet dat het de investering waard is. Er zijn voldoende gratis meditatie-apps op internet te vinden, waaronder de apps ‘Mindfulness coach’ en ‘Insight Timer’. Ook op mijn eigen website kan je gratis meditaties beluisteren. Als je besluit een betaalde app dagelijks te gebruiken dan zijn de apps Headspace & Calm zeker de moeite waard.

 

Zo geef je meditatie een echte kans.

Meditatie apps zijn fantastisch. Zeker voor de ervaren meditatiebeoefenaar. Is meditatie echter nieuw voor je, dan is de kans groot dat je afhaakt. Belemmerende overtuigingen en onrealistische verwachtingen zitten vaak in de weg. Ik schreef een blog over de 5 reden waarom mediteren niet lukt.

Wil je meditatie en de daarbij positieve effecten een echte kans geven? Doe dit dan onder begeleiding van een ervaren mindfulnesstrainer. Lees hier meer over de mindfulness training bij Tiny Tweaks.

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over mindfulness
1 op 1 mindfulness training
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant