4x waarom je NU moet beginnen met mindfulness

Gezond eten, een maskertje opsmeren of een lange, hete douche nemen: voor jezelf zorgen doe je op verschillende manieren. Maar hé, vergeet je mind niet! Veel mensen gaan pas met hun mentale gezondheid aan de slag als ze niet goed in hun vel zitten. En dat is eigenlijk te laat! Dit is waarom je nú moet beginnen met mindfulness… 

 

Inhoud van dit artikel

Een mindfulness misverstand

 

Als mindfulness trainer en coach kloppen er nog wel eens twijfelaars bij me aan. Ze voelen wel iets voor een mindful leven, maar ze denken dat het niet voor ze is weggelegd. Omdat ze denken dat ze het niet kunnen, bijvoorbeeld. Deze reden hoor ik ook erg vaak: “ik voel me eigenlijk best goed, is mindfulness dan wel iets voor mij?”

 

Ja. Mindfulness is dan absoluut wat voor jou! Het is een misverstand dat mindfulness iets is om te doen wanneer je je niet goed voelt. Een van mijn cursisten, Esmee, merkte dat ook. Ze werkt bij een zorginstelling en kreeg budget om te investeren in haar persoonlijke ontwikkeling. (Even tussendoor: hoe geweldig is haar baas?!). Ze besloot het te besteden aan mijn mindfulness training en noteerde dat in een gedeeld formulier met collega’s. Vervolgens werd ze overspoeld met bezorgde blikken en appjes à la ‘Hey, ik zag dat je een mindfulness cursus gaat doen, gaat het wel goed met je?’. 

 

4x waarom je nú moet beginnen met mindfulness

 

Met Esmee ging het prima. Ze zag het juist andersom: ze wilde skills ontwikkelen waar ze de rest van haar leven nog wat aan zou hebben. Daarom is nú het perfecte moment om te beginnen met mindfulness als selfcare!

 

1: Mindfulness is geen medicijn

 

Dat zou wat zijn! Zoals dat met veel mentale problemen gaat, is de oplossing ervan complex. Met een burn-out kom je er niet met twee pillen en een pleister vanaf, en ook andere stressklachten los je niet zo 1, 2, 3 op. Mindfulness kan je wel heel goed hélpen om weer beter te worden maar het is geen quick fix. Met mindfulness oefeningen kun je weer beter in je vel zitten. En hoe handig is het als je die skills al hebt voordat je ze écht nodig hebt?

 

voor jezelf zorgen

 

2: Mindfulness moet je trainen

 

Mindfulness is niet iets wat je zomaar ‘hebt’. Je moet het trainen. En net als met een gezond lichaam, begin je daar het liefst zo snel mogelijk mee. Iedere training (of ‘ie nou goed of minder goed gaat) is mooi meegenomen en draagt bij aan een goede mentale gezondheid. Het trainen van mindfulness doe je door middel van oefeningen, zoals ademhalingsoefeningen en meditaties. Je kunt ook een mindfulness cursus volgen (voor beginners) voor handige tips en oefeningen van iemand die er verstand van heeft en je goed kan helpen. 

 

mindfulness oefeningen

 

3: Stress en iets nieuws leren gaan niet goed samen

 

Zoals hierboven al staat: vaak onderneem je pas actie als het écht niet meer gaat. Als je zo gestrest bent dat je je problemen niet meer overziet, zo verdrietig bent dat je niet uit bed wil komen, en zo moe bent dat je liever alleen op de bank hangt. En wat wil je op zo’n moment zeker niet? Juist, iets nieuws leren. En zelfs als je jezelf al zover krijgt om iets nieuws te gaan leren, gaat dat een stuk moeilijker dan wanneer je niet gestrest of verdrietig bent.

 

4: Voor jezelf zorgen is altijd een goed plan

 

Omdat het op de lange termijn training is voor een mindful leven, maar ook omdat het op de korte termijn goed voor je is. Goed voor jezelf zorgen betekent namelijk de tijd nemen voor jezelf. Even bij jezelf inchecken hoe het nu écht met je gaat en voelen waar je behoefte aan hebt. Na een mindfulness oefening kan je je meteen rustiger en helderder voelen. Niet voor niets helpen sommige oefeningen ook bij slapeloosheid

 

Nu meteen beginnen met mindfulness?

 

Let’s go! Tijd voor een dosis selfcare. Mindfulness kun je op heel veel verschillende manieren oefenen. Bijvoorbeeld tijdens het wandelen, koken of tijdens yoga. Het is wel handig om de basis van mindfulness dan onder de knie te hebben. Die basis is gericht op de focus op je lichaam en ademhaling. Dat leer je bijvoorbeeld tijdens een mindfulness cursus of bij coaching. Hier vind je een checklist om te bepalen welke mindfulness trainer bij jou past!

 

Tot slot nog een mooie metafoor van Jon Kabat-Zinn (een van de bekendste mindfulness guru’s) himself: zie mindfulness als het weven van een parachute. Je weeft een parachute niet pas als je uit het vliegtuig springt, maar juist daarvoor al. Zo heb je de parachute als je ‘m nodig hebt. Mindfulness is, net als de parachute, een investering die je doet voor in zwaardere tijden.

 

 

Meer weten over dit thema? Bekijk alle artikelen over mindfulness
1 op 1 mindfulness training
StudieboekenStudieboeken

Dit vind je misschien ook interessant